Πρόταση Δήμου Μολάων στην υπουργό Τ. Μπιρμπίλη.

Διευκρινίζοντας τη θετική θέση του Δήμου Μολάων στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Τσαγκάρης σε επιστολή...
Τετάρτη, 03 Μάρτιος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρόταση Δήμου Μολάων στην υπουργό Τ. Μπιρμπίλη.

Διευκρινίζοντας τη θετική θέση του Δήμου Μολάων στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Τσαγκάρης σε επιστολή του προς την υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη κάνει λόγο για άναρχη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την πλήρη αλλοίωση του τόπου μας, καθώς και τη βίαιη αλλαγή χρήσης των παραγωγικών γαιών -και κατ’ επέκταση του χαρακτήρα της περιοχής μας», τονίζει ο κ. Τσαγκάρης προσθέτοντας τα εξής:
Στην έναρξη των διαδικασιών θεσμοθετήθηκε η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε περιοχές μικρής ή μέσης παραγωγικότητας. Δυστυχώς όμως, με πρόσφατη απόφαση, επιτρέπεται η εγκατάσταση στη ζώνη 600 μέτρων εκατέρωθεν των εθνικών οδών, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για σωρηδόν αδειοδοτήσεις κατά μήκος των εθνικών δρόμων, ακόμα και σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας.
Έτσι βλέπουμε καθημερινά να ξεφυτρώνουν, ανάμεσα σε πορτοκαλιές και ελιές, πάνελ φωτοβολταϊκών συστημάτων, μετατρέποντας παραγωγικότατες αγροτικές περιοχές σε ένα απέραντο βιομηχανικό τοπίο.
Πέραν του κινδύνου που δημιουργεί για τους διερχόμενους οδηγούς η τοποθέτηση των πάνελ (λόγω αντανάκλασης του ηλιακού φωτός), αφαιρεί μεγάλες εκτάσεις από την ήδη ελλειμματική γη υψηλής παραγωγικότητας που συντελεί στη διάβρωσή της και την υποβάθμισή της.
Η γη υψηλής παραγωγικότητας θα πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού για να παράγουμε ασφαλή και επαρκή αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή μας. Στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή μας έχουμε απέραντες άγονες και ημιάγονες εκτάσεις για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων πλησίον περιοχών με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, εκκλησιών κλπ.
Πιστεύουμε και θεωρούμε απαραίτητο, κατά τη διαδικασία αδειοδότησης να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του οικείου ΟΤΑ μέσω σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της ενέργειας.
Παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις επισημάνσεις μας τώρα που είναι ακόμα σχετικά νωρίς, ώστε να μπορούμε στο μέλλον να ατενίζουμε την ελληνική ύπαιθρο με περηφάνια και όχι με θλίψη από την εικόνα που θα παρουσιάζει.
Με δηλώσεις του στο «ΛΤ» ο κ. Τσαγκάρης ενημέρωσε ότι αν και η παραπάνω επιστολή στάλθηκε στο υπουργείο περί τα τέλη Γενάρη (28/1) δεν υπήρξε καμιά απάντηση, ενώ ο δήμος συνεχίζει να δέχεται καθημερινά διαμαρτυρίες δημοτών για άναρχη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.
Εξάλλου, για ακόμη μια φορά ο δήμαρχος Μολάων τονίζει ότι ο δήμος είναι ο απόλυτα θετικός στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θεωρώντας ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι το μέλλον, όμως θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην εγκατάσταση των φ/β συστημάτων.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti