Μαζική συμμετοχή

στο ηλεκτρονικό κάλεσμα του «ΛΤ»
Πέμπτη, 25 Φεβρουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μαζική συμμετοχή

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΣΕ ΣΥΝΟΛΟ 800 ΑΤΟΜΩΝ (Δείγμα: 9%)
Στην ερώτηση «Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για δήμαρχο Σπαρτιατών;»

Παναγιώτης Ρήγας            69,8%    (559 ψήφοι)
Χρήστος Πλειώτας            14%       (112 ψήφοι)
Χρήστος Πατσιλίβας           5,1%    (41 ψήφοι)
Νίκος Σελίμος                     2,2%    (18 ψήφοι)
Παρασκευάς Καλομοίρης   0,6%    (5 ψήφοι)
                                                                                        Άλλος                                8,5%    (68 ψήφοι)

Υπάρχουν τρόποι να αξιολογήσει κανείς μία έρευνα και εκείνον που την κάνει. Μία τέτοια επί πολιτικού θέματος μπορεί να την προσεγγίσει κανείς επιστημονικά, μεθοδολογικά πολιτικά, κοινωνικά και ψυχολογικά. Με τους τελευταίους τρόπους, μπορεί να ερμηνευτεί η συγκεκριμένη ηλεκτρονική ψηφοφορία, αφού δεν πρόκειται για επιστημονική δημοσκόπηση αλλά για έρευνα της κοινής γνώμης. Η επιστημονική μεθοδολογία είναι απολύτως απαραίτητη στην περίπτωση που το δείγμα είναι μικρό, της τάξης του 0,5% - 2%, (δηλαδή από 45 - 180 άτομα για την Σπάρτη) και της οποίας τα  ασφαλή αποτελέσματα μόνο οι πιστοποιημένες ειδικές εταιρίες στατιστικής ανάλυσης είναι σε θέση να εγγυηθούν και κανένας άλλος.
Στη δική μας δημοσκόπηση η ανοικτή ψηφοφορία χρησιμοποιεί αστάθμιστα στοιχεία, που εξισορροπούνται όμως με τη διαφάνεια της συμμετοχής, το ασυνήθιστα μεγάλο στατιστικό δείγμα και τα ποσοστά που αποτυπώνονταν τη στιγμή της ψηφοφορίας με αυστηρά δεδομένα, όπως: 1) ότι κάθε ψηφοφόρος ψήφισε μία και μοναδική φορά από τον ίδιο υπολογιστή, μιας και δεύτερη ψήφος δεν γινόταν αποδεκτή από το σύστημα 2) κάθε ψήφος μπορεί να εκφράζει την πρόθεση ψήφου περισσοτέρων του ενός ατόμων μιας οικογένειας 3) η καταγραφή της ψήφου και τα στρογγυλοποιημένα αποτελέσματα ήταν ορατά κατά τη στιγμή της ψηφοφορίας και 4) οι επιλογές ήταν αρκετές για να μην υπάρχει ίχνος χειραγώγησης από τον «ΛΤ».
Ο Λακωνικός Τύπος πίστεψε από την αρχή ότι στο πρωτότυπο εγχείρημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα  ανταποκρίνονταν οι εκατοντάδες επισκέπτες της ιστοσελίδας μας. Το αποτέλεσμα μάς καθιστά πρωτοπόρους, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και μας δικαίωσε.
Πρόκειται για μία πραγματικά μαζική συμμετοχή, που εκφράζει την δίψα της τοπικής κοινωνίας να τοποθετηθεί ελεύθερα στο πρόβλημα της λειτουργίας του Δήμου που κυριάρχησε τα δύο τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα αποτελεί σφραγίδα αναγνώρισης και αξιοπιστίας του «ΛΤ».
Θα συνεχίσουμε να δίνουμε βήμα έκφρασης δυναμώνοντας τη φωνή του ενεργού πολίτη.

Στοιχεία της έρευνας
Η ηλεκτρονική ψηφοφορία ξεκίνησε την 10/2/2010 (ημερομηνία παραίτησης του κ. Σαρ. Αντωνάκου) και έληξε την Τετάρτη 24/2 στις 12μμ, όταν η συμμετοχή έφτασε τον εκπληκτικό αριθμό των 800 ψήφων.
Η ερώτηση στην οποία κλήθηκαν να ψηφίσουν «Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για δήμαρχο Σπαρτιατών» αφορά την μεταβατική περίοδο που διανύει ο Δήμος Σπαρτιατών μετά την παραίτηση του κ. Αντωνάκου και μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής. Τα προτεινόμενα ονόματα τέθηκαν με κριτήρια το ρόλο που διαδραμάτισαν όλη την προηγούμενη δημοτική περίοδο και τις κατά καιρούς δηλωμένες ή μη φιλοδοξίες κάποιων για το δημαρχιακό αξίωμα.  
Σκοπός της έρευνας δεν είναι η πρόβλεψη, καθώς νομοθετικά η διαδικασία εκλογής νέου δημάρχου είναι κλειστή μεταξύ των συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης. Ουσιαστικά στοχεύει στην καταγραφή, την απεικόνιση των κοινωνικών τάσεων και κυρίως στη φωτογράφιση τη δεδομένη χρονική στιγμή των στιγμιαίων προθέσεων της κοινής γνώμης για το ζήτημα.
Μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων 800 χρήστες Η/Υ- ψηφοφόροι (ποσοστό 9% στους 9.000 εκλογείς του Δήμου Σπαρτιατών) ανταποκρίθηκαν και ψήφισαν στο «lakonikos.gr», δείγμα ασφαλές για την αξιόπιστη αποτύπωση των τάσεων.

Συμπεράσματα
Το φαινόμενο Παναγιώτης Ρήγας που κατέγραψε το θεαματικό ποσοστό προτίμησης του 70% των ψηφισάντων αποτυπώνει με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο τη μεγάλη στρεβλότητα του πολιτικού συστήματος στο Δήμο Σπαρτιατών. Η απογοήτευση που επέφερε στην κοινωνία σταδιακά η πολιτική στάση, ο λόγος και οι αποφάσεις των προσώπων που συνέστησαν και συνεχίζουν να απαρτίζουν την παρούσα δημοτική αρχή, εκφράστηκε δυναμικά και αντιδραστικά με θετική ψήφο στο πρόσωπό του. Παράλληλα απεικονίζεται και η απαξίωση των θεσμών και των αξιωμάτων, στάση που καταγράφηκε έντονα και στο πρόσφατο εκλογικό παρελθόν πανελλαδικά.
Από την άλλη η υπερψήφιση του Παναγιώτη Ρήγα, εκτός από ψήφο διαμαρτυρίας, αποτελεί και την επιβράβευση της διαφορετικότητας. Της φωνής που, με κίνδυνο να περιγελαστεί, δε δίστασε να εναντιωθεί δημόσια, να καταγγείλει και τελικά να προβληματίσει την κοινή γνώμη.
Ακόμη και ο ισχυρισμός, ότι η εντυπωσιακή ποσοστιαία άνοδός του θα μπορούσε να είναι μία καλοστημένη πλάκα, θα πρέπει να δημιουργεί ανησυχία.
Πλάκα πού; Στον κ. Ρήγα ή σε όσους καταψηφίστηκαν έντονα; Μοιάζει απίθανο 800 άτομα να μπήκαν σε διαδικασία ψηφοφορίας χάριν αστείου. Μάλλον αστεία είναι η προσέγγιση που υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Το αξίωμα «όταν δεν μας αρέσει ή δεν μας συμφέρει ένα αποτέλεσμα απαξιώνουμε το πρόσωπο που το πετυχαίνει ή το μέσο που το δημοσιοποιεί» κάθε άλλο παρά την αξιοπιστία του δημόσιου διαλόγου και το κύρος των όσων τα λένε, προάγει. Αντιθέτως, είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό, αλαζονικό και προπαγανδιστικό. Η εμμονή σε αυτό τον ισχυρισμό είναι πολύ επικίνδυνη για τους ίδιους που θα κληθούν να τον αντιμετωπίσουν στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Το ασύλληπτο ρεκόρ ψήφων που σημείωσε ο κ. Ρήγας θα μπορούσε εύκολα να τον οδηγήσει σε υποβολή υποψηφιότητας και ας γνώριζε ότι του λείπουν ψήφοι μέχρι τις πολυπόθητες επτά. Εν τούτοις, ο ίδιος δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν τρέφει τέτοια φιλοδοξία, αλλά δηλώνει δυναμικό «παρών» στις εξελίξεις που θα επιφέρει ο «Καλλικράτης».
Ιδιαίτερης παρατήρησης αξίζει η διακύμανση του ποσοστού που σημείωσε ο κ. Χρ. Πλειώτας καταλήγοντας στο 14%. Στην αρχή της ψηφοφορίας ήταν σταθερά πρώτος με υψηλά ποσοστά της τάξης του 50%, ενώ στη συνέχεια η ραγδαία άνοδος του ποσοστού του κ. Ρήγα τον έφερε για όλη την υπόλοιπη διάρκεια δεύτερο με αξιόλογο πάντα ποσοστό. Τέτοιο, που του επιτρέπει αξιοπρεπώς να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου.
Την παραπάνω διακύμανση ενδεχομένως να επηρέασαν και οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με την πρόθεσή του να εκθέσει ή όχι υποψηφιότητα. Οι οποίες όχι μόνο δεν υπήρξαν σαφείς, αλλά στάθηκαν μακριά και από τις προσδοκίες όσων ζητούσαν μία τέτοια λύση. Την έκφραση διαμαρτυρίας των πολιτών σε μικρότερο βαθμό βέβαια, φαίνεται ωστόσο να εισπράττει και ο ίδιος. Ενδεχομένως δεν αρκεί ο κοινότυπος πλέον ισχυρισμός «Έχω διαχωρίσει τη θέση μου».
Στην περίπτωση του κ. Χρήστου Πατσιλίβα παρατηρήθηκε μικρή διακύμανση που ξεκίνησε από το 4% και έφτασε τελικά στο 5%. Τα στοιχεία της σοβαρότητας, της εμπειρίας του στα κοινά και της έξωθεν καλής μαρτυρίας δεν ήταν αρκετά για να τον φέρουν στις δύο πρώτες θέσεις προτίμησης των ψηφοφόρων, παρόλο που είναι γνωστό ότι έχει πάρει ήδη το «δαχτυλίδι» από τον παραιτηθέντα δήμαρχο και την ομάδα του.
Με δεδομένη τη δήλωση του Π. Ρήγα να μην θέσει υποψηφιότητα και τη στάση του Χρ. Πλειώτα που επιθυμεί τη σύμφωνη γνώμη και των δεκατριών συμβούλων της συμπολίτευσης, ο κ. Πατσιλίβας αποτελεί κατά την άποψη των ψηφοφόρων μία τρίτη λύση με οριακή λαϊκή αποδοχή.
Η ένταξη του κ. Νίκου Σελίμου στη δημοσκόπηση διεύρυνε τη δυνατότητα επιλογής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αξιοπιστία της έρευνας των τάσεων, χωρίς ο ίδιος να έχει εκφράσει τέτοια επιθυμία. Η ενεργή παρουσία του στα δημοτικά συμβούλια και στον Αθλητικό Οργανισμό αποτυπώθηκε στο διόλου αμελητέο 4%, το οποίο τελικά έπεσε στο 2% μετά από τη δημόσια παράκλησή του να εξαιρεθεί της δημοσκόπησης. Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι μόλις με 5% αποδοχή μπορεί να υπάρξει δήμαρχος.
«Ράπισμα» δέχτηκε από τους 795 ψηφοφόρους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ο κ. Παρασκευάς Καλομοίρης. Η καθήλωσή του από την αρχή της διαδικασίας στο αξιοθρήνητο ποσοστό του 0% κράτησε μέχρι λίγο πριν τη λήξη της, οπότε και άγγιξε το 0,6% με 5 συνολικά ψήφους προτίμησης. Αποτέλεσμα που καθιστά σαφές, ότι στο πρόσωπο του αντιδημάρχου τιμωρούν το πολιτικό σύστημα που έχει εδραιώσει η παρούσα δημοτική αρχή και έτσι ο ίδιος εισπράττει τη δυσαρέσκεια και τον εκνευρισμό των πολιτών. Οι 795 αρνητικές ψήφοι, του επιβάλλουν να ξαναθέσει την πολιτική του καριέρα σε άλλη βάση, αποτρέποντάς τον για την ώρα από οποιαδήποτε διεκδίκηση αξιωμάτων.
Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον, συμπέρασμα είναι πως την προσδοκώμενη και πολυεξαγγελθείσα ενότητα - προϋπόθεση εκλογής ενός ισχυρού δημάρχου που θα προσδώσει έστω και λίγη από τη χαμένη αίγλη στο Δήμο- δεν μπορεί να την εγγυηθεί απόλυτα κανένας από τους παραπάνω. Το σημαντικό μάλιστα ποσοστό του 8% που προτίμησε την επιλογή «Άλλον» ενισχύει την παραπάνω εκτίμηση.
Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την συμπεριφορά του Εκλογικού Σώματος, πολύ περισσότερο σε ένα διευρυμένο Δήμο Σπάρτης, στην επόμενη προσφυγή στις κάλπες. Αυτές οι σκέψεις όμως εντάσσονται περισσότερο στη μελλοντολογία, παρά στις υπαρκτές καταστάσεις που αφορούν το σήμερα.
Για πρώτη φορά δίνεται η μεγάλη ευκαιρία στους δημοτικούς συμβούλους, μέσα από τη δημοσκόπηση των 800 πολιτών, να εναρμονιστούν με τη λαϊκή βάση και να δείξουν το δημοκρατικό τους ήθος. 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti