Πιέσεις από την Ευρωζώνη

για επιπρόσθετα μέτρα τον Μάρτιο
Τρίτη, 16 Φεβρουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πιέσεις από την Ευρωζώνη

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, που συνήλθαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες , αποφάσισαν πως η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει επιπλέον οικονομικά μέτρα το Μάρτιο εάν «πραγματοποιηθούν οι κίνδυνοι», ανακοίνωσε ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ .
H κυβέρνηση δεσμεύθηκε προχθές να λάβει σειρά πρόσθετων μέτρων στα μέσα Μαρτίου εφόσον υπάρξει απόκλιση από τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Την 16η Μαρτίου θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν - Γιούνκερ, ο έλληνας ομόλογός του δεσμεύθηκε με ρητό τρόπο ότι σε περίπτωση που η Κομισιόν διαπιστώσει απόκλιση από το στόχο μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010 μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, τότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει πρόσθετα μέτρα. Τα μέτρα αυτά σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ θα μπορούσε να είναι: μείωση δημόσιων δαπανών, αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση της φορολογίας στα είδη πολυτελείας και αύξηση της φορολογίας στην ενέργεια και μείωση του 14ου μισθού. Εάν και τα μέτρα αυτά δεν κριθούν αρκετά, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα πάρει και άλλα.
«Οι αγορές απατώνται βαθύτατα εάν σκέφτονται ότι μπορούν να συντρίψουν την Ελλάδα», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Γιούνκερ κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες και τόνισε ότι είναι σφάλμα να συνεχίσουν οι αγορές να επιτίθενται στην Ελλάδα γιατί δεσμεύτηκε να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα που τόσο η ίδια όσο και εμείς κρίνουμε αναγκαία.
Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας εάν υπάρξουν πιέσεις από τις αγορές, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να αποκαλύψουν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, προσθέτοντας ότι εάν θα χρειαστεί, τότε θα υπάρξει παρέμβαση για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη, όπως αυτή συμφωνήθηκε σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών την περασμένη Πέμπτη.
Οι πιέσεις που ασκούνται προς την Ελλάδα είναι δεδομένες και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ότι ορισμένες χώρες, η Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησαν στη διάρκεια της συνεδρίασης να λάβει η κυβέρνηση τώρα πρόσθετα μέτρα θεωρώντας ότι τα υπάρχοντα δεν επαρκούν για την τήρηση του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010.
Μάλιστα, ο νέος επίτροπος Oλι Ρεν δήλωσε ευθέως ότι οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία άρχισαν πλέον να συγκεκριμενοποιούνται, γεγονός που επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Πρόσθετα μέτρα ζήτησαν επίσης χθες οι υπουργοί οικονομικών των χωρών που επηρεάζονται άμεσα από τη Γερμανία και κινούνται στην ίδια λογική της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, δηλαδή η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία.
Από την άλλη πλευρά ένα μεγάλο μέτωπο χωρών με επικεφαλής τη Γαλλία, το Νότο της ευρωζώνης (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα), καθώς επίσης το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να λάβει τώρα πρόσθετα μέτρα.
Σημαντική για τις περαιτέρω εξελίξεις θεωρείται και η θετική για την Ελλάδα γνωμοδότηση που εξέδωσαν προχθές νομικοί εμπειρογνώμονες της γερμανικής Βουλής στο ερώτημα των Πρασίνων σχετικά με το αν η κοινοτική νομοθεσία επιτρέπει τη στήριξη της Ελλάδας από την Ε.Ε.

Δάνεια από Goldman Sachs για να
κρύψουν τα χρέη της Ελλάδας
Διευκρινίσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα για τυχόν συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού ομίλου «Goldman Sachs» σε κάποιας μορφής δανεισμού προς τη χώρα μας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τον New York Times, το 2001, μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο όμιλος Goldman Sachs είχε δανείσει στην ελληνική κυβέρνηση δισεκατομμύρια προκειμένου να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις της ευρωζώνης, σε μια συμφωνία που είχε προωθηθεί ως «νομισματική συναλλαγή» και όχι ως δάνειο. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα παραιτήθηκε από δικαιώματα σε τέλη αεροδρομίων ή κέρδη από τυχερά παιχνίδια για τα επόμενα χρόνια.
Επίσης, υποστηρίζεται ότι μια «παρόμοια συμφωνία» φαίνεται να πρότεινε ο όμιλος Goldman Sachs στην Ελλάδα και τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν η Αθήνα βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομικής ανησυχίας, πρόταση που όμως απερρίφθη από την ελληνική κυβέρνηση. Μπορεί η Ελλάδα να μην εκμεταλλεύτηκε την πρόταση της Goldman Sachs το Νοέμβριο του 2009, όμως είχε καταβάλει στην τράπεζα 300 εκατομμύρια ευρώ ως αμοιβή για το διακανονισμό του 2001, σύμφωνα με τραπεζίτες που γνωρίζουν το θέμα.
Ερωτηθείς σχετικά, μετά το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν απάντησε ότι εξ ορισμού τέτοιου είδους δοσοληψίες δεν είναι παράνομες υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι συμβατές με τα επιτόκια της αγοράς.
Κληθείς, ακόμη, να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις ευθύνες που έχει η ΕΕ στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, το απέφυγε σημειώνοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής κατέληξαν σε ένα ενιαίο κείμενο δήλωσης στήριξης προς την Ελλάδα.
Το βασικό συμπέρασμα από την πρόσφατη έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την ελληνική οικονομία είναι ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας συνδυασμός προσπαθειών από όλους τους παράγοντες, που μπορούν να συνδράμουν με εποικοδομητικό τρόπο όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με στόχο τη διόρθωση της δημοσιονομικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε.