«Κλείδωσε» η ευρωπαϊκή στήριξη

προς την Ελλάδα
Παρασκευή, 12 Φεβρουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Κλείδωσε» η ευρωπαϊκή στήριξη

Εν αναμονή της συμφωνίας πολιτικής στήριξης των 27 Ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα. Οι «27» βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την υιοθέτηση ενός «πακέτου» δράσεων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, σε συλλογικό επίπεδο, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο να αναλαμβάνει, κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας, ρόλο - κλειδί στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που θα πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σακοζί είχε προχθές πολυάριθμες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Βέλγο πρόεδρο των «27» Χέρμαν φαν Ρομπούι. Προηγήθηκαν συσκέψεις επί συσκέψεων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Βερολίνο με τη συμμετοχή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ οι υπουργοί Oικονομίας της ευρωζώνης συζήτησαν το θέμα της στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέσω τηλεδιάσκεψης.
Επιθυμούν συλλογική δράση, ώστε αφενός μεν να δεσμεύσουν περαιτέρω την κυβέρνηση στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και αφετέρου να στείλουν σαφέστατο μήνυμα στους κερδοσκόπους, ότι πίσω από την Ελλάδα βρίσκονται όλα τα κράτη μέλη.
Προχθές λοιπόν πραγματοποιήθηκαν δυο έκτακτες τηλεδιασκέψεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Βασικό θέμα και στις δύο συνεδριάσεις ήταν η παράκαμψη των νομικών εμποδίων για την ανάληψη δράσης της Κοινότητας. Συγκεκριμένα, η συνθήκη της Λισαβόνας περιέχει δύο αντιφατικά μεταξύ τους άρθρα, το 122 που προβλέπει ότι ένα κράτος μέλος όταν αντιμετωπίζει έκτακτες περιστάσεις που ξεφεύγουν από τον έλεγχό του μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της Κοινότητας και το 125 που αποκλείει τη χορήγηση κοινοτικής βοήθειας υπό μορφή εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών κεντρικών τραπεζών.
Οι χώρες που δεν επιθυμούν επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα είναι η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Δανία. Υπό την πίεση όμως της Γερμανίας και της Γαλλίας αναμένεται να κάνουν πίσω, έστω με δηλητηριώδεις δηλώσεις. Άλλωστε, η Σουηδία και η Δανία δεν είναι μέλη της ευρωζώνης. Και η Γερμανία με τη Γαλλία αντιπροσωπεύουν το 39% του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή οι εταίροι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ξαναδεσμευθεί δημόσια στην απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο κ. Παπανδρέου το έκανε προχθές στο Παρίσι μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαρκοζί.
Αναφορικά με τη μορφή που θα έχει η στήριξη, τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια που βρίσκονται στο «τραπέζι» περιλαμβάνουν από την ίδρυση ειδικού ταμείου, μέχρι την αύξηση των προκαταβολών των κοινοτικών κονδυλίων που λαμβάνει η Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία και τη μεγαλύτερη πρόσβαση σε δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το πλέον πιθανό είναι ότι θα επιλέξουν ένα «πακέτο» δράσεων.