Συναυλία-αφιέρωμα στον κ. Ευστάθιο

Τιμήθηκε η 30ετής κοινωνική προσφορά του
Τρίτη, 09 Φεβρουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συναυλία-αφιέρωμα στον κ. Ευστάθιο

Ψάλλοντας το «εις πολλά τα έτη Δέσποτα» το Εθνικό Ωδείο Σπάρτης υποδέχτηκε τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη κ. Ευστάθιο στη συναυλία που συνδιοργάνωσε με την Πνευματική Εστία και το Δήμο Σπαρτιατών για να τιμήσει το 30ετές πνευματικό και φιλανθρωπικό του έργο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα της περασμένης Κυριακής 7/2 στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης» της ΠΕΣ.
Αρχικά απηύθυναν χαιρετισμό η διευθύντρια του ωδείου κ. Κυριακή Χελιώτη, ο πρόεδρος της ΠΕΣ κ. Νίκος Γεωργιάδης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρ. Πατσιλίβας, ο αντιδήμαρχος Σπαρτιατών κ. Παρασκευάς Καλομοίρης και ο έφορος της σχολής Βυζαντινής  - Εκκλησιαστικής Μουσικής Εθνικού Ωδείου Αθηνών κ. Χρήστος Χατζηνικολάου.
Ακολούθησαν εκκλησιαστικοί ύμνοι και στη συνέχεια η βυζαντινή και παραδοσιακή χορωδία με τη συνοδεία της ορχήστρας καθηγητών του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης και υπό τη διεύθυνση του π. Νικόλαου Τσάκου ερμήνευσε δημοτικά τραγούδια.
Το βιογραφικό του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης ανέγνωσε η φιλόλογος κ. Μεταξία Παπαποστόλου, ενώ η κ. Χελιώτη απένειμε στον κ. Ευστάθιο εκ μέρους του ωδείου τιμητική πλακέτα.
Αμέσως μετά τα λόγο έλαβε ο σεπτός ποιμενάρχης μας, ο οποίος συγκινημένος ανέφερε:
Είναι από τις λίγες φορές που ευρίσκομαι σε δύσκολη θέση για να απευθύνω λόγο κατάλληλον. Θα ήθελα, όπως άλλωστε είναι λογικό, το κάθε πράγμα μια φορά να πληρώνεται. Και θα ήθελα για ό,τι γίνεται με τις ασθενείς μου δυνάμεις να έχω ένα μισθό όχι από ανθρώπους και όχι από αυτή τη γη. Αλλά έσπευσε το Εθνικό Ωδείο και το παράρτημά του εδώ στη Σπάρτη να απονείμει εκείνο τα εύσημα και εγώ να συμμετάσχω με την ελαχιστότητά μου. Με αυτόν τον τρόπο ειλικρινά είμαι σε δύσκολη θέση γιατί και άλλοι θέλησαν να οργανώσουν κάποιες εκδηλώσεις για την επέτειο της 30ετίας και τους απέτρεψα. Και τώρα δεν ξέρω τι θα πω σε αυτούς, πώς θα το δικαιολογήσω ότι σήμερα και ευρίσκομαι και αποδέχομαι.
Θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου μέσα από την καρδιά μου στο Εθνικό Ωδείο, στη κ. Χελιώτη και σε όλους που πέρασαν από αυτό το βήμα και είπαν λόγια επαινετικά για την αναξιότητά μου. Θέλω ιδιαίτερα να σας τονίσω μια αλήθεια την οποία βιώνω κάθε ημέρα σε όλη της τη διάσταση. Δεν λέμε ποτέ σε έναν άνθρωπο μπράβο σου γιατί αναπνέει. Αλίμονο όταν δεν αναπνέει. Εκείνος θα πεθάνει. Αυτός θα πάθει ασφυξία. Έτσι λοιπόν, για όλα αυτά τα οποία προηγουμένως αναφέρθηκαν απαντώ ότι η προσφορά μου δεν είναι για έπαινο. Αυτά είναι η ζωή μου. Αυτά είναι η αναπνοή μου. Δεν τα κάνω αυτά ούτε για κάποια αυτοπροβολή, ούτε για κάποια εντύπωση. Είναι ανάγκη να γίνουν. Και εφόσον έχω συνειδητοποιήσει το ρόλο μου ως πνευματικού πατέρα είμαι υποχρεωμένος έτσι να συμπεριφερθώ. Αν εσείς που είσθε γονείς είχατε παιδί που ήθελε να σπουδάσει δεν θα κάνατε τα πάντα για να εξασφαλίσετε τα χρήματα για τη σπουδή του; Αν είχατε παιδί άρρωστο που έπρεπε να πληρώσετε γιατρούς ή να πάει στο εξωτερικό, δεν θα δίνατε τα πάντα για να ξαναβρεί την υγειά του;
Έ αυτό έκανα και τίποτα πέραν αυτού. Για τις ευχές που δώσατε προηγουμένως όπως και για τους επαίνους, θυμηθείτε αυτό που σας είπα. Τίποτα πέραν του καθήκοντός μου. Αυτούς τους επαίνους τους οποίους διατυπώσατε, τους δέχομαι μόνο σαν διακριτικές υποδείξεις, ότι έτσι με θέλετε. Και τιμά η αναφορά σε όλα αυτά, αυτούς που τα διατύπωσαν και αυτούς που τα δέχονται και τα παραδέχονται.
Λίγο όμως πριν φύγω, θα ήθελα να εκφράσω την αγάπη μου, την εκτίμησή  μου, τον έπαινό μου στο Παράρτημα του Εθνικού Ωδείου της Σπάρτης και στον πατέρα Νικόλαο βεβαίως, που είναι και αυτός ένας από τα δυνατά στελέχη και κυρίως, μέσα από την καρδιά μου να ευχηθώ στα παιδιά μας, που απόψε μας ψυχαγώγησαν με τον πολύ καλό και ιδανικό τρόπο της ψυχαγωγίας. Να ευχαριστήσω και να επαινέσω το καθένα ξεχωριστά.
Ακούμε για τον κ. Μαχαίρα, ο οποίος λένε ότι θα διαπρέψει. Θα είναι τιμή για τον τόπο  μας να βγάλει έναν σπουδαίο άνθρωπο με τέτοια μουσική κατάρτιση. Εύχομαι στους γονείς όλων των παιδιών που παρευρίσκονται εδώ στη σκηνή να τα καμαρώσουν, να δουν πολλές χαρές από τα παιδιά τους, να ζουν με την σκέψη ότι είναι φυλαγμένα στην αγκαλιά του Θεού και να προσεύχονται και άλλα παιδιά να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.
Όλοι να είσθε καλά να ευλογεί και να αγιάζει ο Θεός τη ζωή σας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το πολυχρόνιον, τονισθέν υπό του πρωτοψάλτου καθηγητή κ. Σπυρίδων Παυλάκη, και με διεύθυνση του κ. Χρήστου Χατζηνικολάου.