Πρωτοφανής κοινοτικός κλοιός στην οικονομία

Το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) μπορεί να εγκρίθηκε προχθές, που ήταν και το ζητούμενο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή...
Παρασκευή, 05 Φεβρουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρωτοφανής κοινοτικός κλοιός στην οικονομία

Το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) μπορεί να εγκρίθηκε προχθές, που ήταν και το ζητούμενο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την ένταξη της ελληνικής οικονομίας σε μια πρωτοφανή στα κοινοτικά χρονικά ασφυκτική επιτήρηση.
Από τις 16 Φεβρουαρίου που θα υιοθετηθεί από το συμβούλιο Εcofin το ΠΣΑ και για τα επόμενα τρία χρόνια, η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα βρίσκεται σε μηνιαία βάση στο «μικροσκόπιο» των κοινοτικών, με μόνιμο τον κίνδυνο λήψης πρόσθετων μέτρων.
Το προχθεσινό «πακέτο» γνωμοδοτήσεων και συστάσεων της Κομισιόν προς το Συμβούλιο Υπουργών προβλέπει τα πάντα: το πώς θα εφαρμοστεί το ΠΣΑ, το χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης της χώρας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν.
Ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια αναγνώρισε ότι η επίτευξη των στόχων θα απαιτήσει σκληρές προσπάθειες, αλλά πιστεύει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, εάν η Ελλάδα θέλει να έχει την πολιτική στήριξη της Κομισιόν, του Συμβουλίου Υπουργών και των εταίρων. Σε κάθε απόκλιση που θα καταγράφεται, θα ζητείται η άμεση λήψη μέτρων, προειδοποίησε ο Ισπανός επίτροπος.
Αναφορικά με το ΠΣΑ, η Επιτροπή συμφωνεί με τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους μείωσης του ελλείμματος που έχει θέσει η κυβέρνηση, καθώς και με τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Ιανουαρίου 2010.
Δέχεται με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σχετικά με τη λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων (ως προς τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, τη φορολογία στα καύσιμα και τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα), προκειμένου να διαφυλαχθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας.
Όμως, καλεί την κυβέρνηση να τις αποσαφηνίσει και να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, εντός των προσεχών εβδομάδων. Επιπλέον, καλεί την κυβέρνηση να προσδιορίσει αναλυτικότερα τα δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2011 και το 2012.
Το δεύτερο «εργοτάξιο», που αποτελεί σκέλος του ΠΣΑ, έχει να κάνει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπου για πρώτη φορά στα κοινοτικά χρονικά γίνεται επίσημη σύσταση της Επιτροπής βάσει του άρθρου 121 παράγραφος 4 της Συνθήκης «για τον τερματισμό της ασυνέπειας με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα και την εξάλειψη του κινδύνου υπονόμευσης της ορθής λειτουργίας της οικονομικής και νομισματικής ένωσης». Οι συστάσεις αυτές περιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτούνται διευκρινίσεις.
Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες θα εξετάζουν κάθε μήνα, παράλληλα με τα ελλείμματα, και την πορεία των μεταρρυθμίσεων στους τομείς: των συντάξεων, της υγείας, της δημόσιας διοίκησης, της λειτουργίας των αγορών προϊόντων (κλειστά επαγγέλματα), της αγοράς εργασίας, της απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, της επιτήρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα και των στατιστικών στοιχείων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων, μέσα στο Μάρτιο. Τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να υποβληθούν αναλυτικότερα σχέδια για το 2011 και το 2012, αναφέρει η Κομισιόν.
Ο κ. Αλμούνια απέδωσε την επιλογή, από κοινοτικής πλευράς, της ταυτόχρονης αυστηρής διπλής επιτήρησης (πορεία ελλειμμάτων και μεταρρυθμίσεων) στην κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα και τις συνεχείς ανισορροπίες που οφείλονται στις συσσωρευμένες απώλειες ανταγωνιστικότητας.
Το πρώτο ραντεβού με τους κοινοτικούς καθορίστηκε από τώρα για τα μέσα Μαρτίου, δηλαδή ακριβώς ένα μήνα μετά την αναμενόμενη υιοθέτηση του ΠΣΑ από το Συμβούλιο Υπουργών Ecofin.
                                                                                                        Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia