Αναδρομική φορολόγηση στις γονικές παροχές

Με μια αιφνιδιαστική τροπολογία, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών σταματάει -πολύ πριν την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου-...
Σάββατο, 09 Ιανουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Με μια αιφνιδιαστική τροπολογία, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών σταματάει -πολύ πριν την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου- τις αφορολόγητες γονικές παροχές ακινήτων. Η ρύθμιση αυτή εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα δάση που προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την φορολογία.
Υπό το βάρος των μαζικών τέτοιου είδους μεταβιβάσεων από φορολογούμενους, οι οποίοι έτρεξαν στις εφορίες να «γράψουν» στα παιδιά τους τα ακίνητά τους αφορολόγητα (με το συμβολικό τέλος του 1%) πριν αλλάξει η φορολογία, το οικονομικό επιτελείο έσπευσε να καταθέσει αυτή την τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι όλες αυτές οι πράξεις θα φορολογούνται από σήμερα με το καθεστώς του νέου νόμου. Δηλαδή, με φόρο, καθώς θα επανέλθει ο συντελεστής γονικών παροχών, που ίσχυε μέχρι το 2007.
Όσες λοιπόν γίνουν από την επομένη της κατάθεσης του νόμου, δηλαδή από σήμερα, θα φορολογηθούν με βάση τη νέα κλίμακα. Σύμφωνα με τα όσα έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, αυτή θα είναι προοδευτική, αλλά και με υψηλότερο αφορολόγητο. Αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή των 300.000 ευρώ και στη συνέχεια θα υπάρχουν συντελεστές, που θα αυξάνονται σταδιακά.
Συνεπώς, μέχρι το Μάρτιο, οπότε και αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου, όσοι προχωρήσουν από σήμερα σε τέτοιες μεταβιβάσεις, θα πληρώσουν τώρα το 1% με αφορολόγητο 95.000 ευρώ και μόλις ο νόμος ψηφιστεί από τη βουλή, θα κληθούν να καταβάλλουν την επιπλέον -και σημαντική- διαφορά, όπως αυτή θα καθορίζεται από τη νέα κλίμακα.
Capital.gr

Αυξήσεις φόρων σε ποτά και τσιγάρα
Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, στα βιομηχανοποιημένα καπνά στην πλέον ζητούμενη τιμή από 57,5% που είναι σήμερα σε 70% και στα αλκοολούχα ποτά κατά 20%.
Με την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΦΚ, προσεγγίζεται ο μέσος όρος φορολογίας, που ισχύει σε κοινοτικό επίπεδο, τόσο στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα, όσο και στα αλκοολούχα ποτά όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών. Και προσθέτει ότι οι αυξήσεις είναι αναλογικές και επιβαρύνουν λιγότερο τα προϊόντα με χαμηλή τιμή, που καταναλώνονται από τα κοινωνικά στρώματα με χαμηλό εισόδημα.
Σύμφωνα με την τροπολογία η επιβάρυνση λόγω του φόρου στο πακέτο 20 τσιγάρων, που πωλείται σήμερα 2 ευρώ, ανέρχεται στα 0,19 ευρώ και στο πακέτο 20 τσιγάρων που πωλείται σήμερα 3,20 ευρώ (που είναι και τα τσιγάρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση) η επιβάρυνση είναι 0,41 ευρώ. Στα αλκοολούχα ποτά η επιβάρυνση ανά φιάλη ουίσκι είναι 0,91 ευρώ, για ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά, είναι 0,45 ευρώ, ενώ για τη φιάλη μπύρας από 0,009 έως 0,002 ευρώ.
Οι αυξήσεις των φόρων σε ποτά θα ισχύσουν από τις 8/1 και στα  τσιγάρα από την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται η ψήφιση της τροπολογίας.
Capital.gr

Παράταση έως 30/6 για αναστολή πλειστηριασμών

Έως τις 30 Ιουνίου 2010 παρατείνεται η «αναστολή των πλειστηριασμών για την ικανοποίηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών παροχής πιστώσεων κατά δανειοληπτών, που δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Το σχετικό σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 12 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αυτή η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των ενεργειών της για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά.
Express.gr

Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων
Κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αποκλείει ταυτόχρονα το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν οι τραπεζικές καταθέσεις στο «πόθεν έσχες».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην αγωνιώδη της προσπάθεια για την εξεύρεση κεφαλαίων που θα κινήσουν και πάλι τη μηχανή της πραγματικής οικονομίας, η οποία χάνει καθημερινά «στροφές», απομακρύνοντας το όνειρο της όποιας ανάπτυξης για φέτος, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ακόμη και τις ελάχιστες πηγές που υπάρχουν εκτός συνόρων.
Από την άλλη πλευρά, επιχειρεί να αποφύγει την εκροή κεφαλαίων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα λόγω των σχεδίων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας όσον αφορά στις τραπεζικές καταθέσεις και για τα οποία, ωστόσο, υπεύθυνο είναι το ίδιο το οικονομικό επιτελείο, αφού με τη δικαιολογία του κοινωνικού διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος διατηρεί επιλεκτικά το τοπίο θολό.
Ειδικά πάντως για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, παρά τις αρχικές της επιφυλάξεις, φαίνεται ότι κάνει στροφή 360 μοιρών, αφού, όπως τόνισε χθες σε τηλεοπτικό σταθμό ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙ, Δ. Γεωργακόπουλος -και παραδέχθηκε λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου- εξετάζονται κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Naftemporiki.gr