Απάντηση Στ. Δήμα στον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή: «Δεν αποφασίζει η ΕΕ για το πού τοποθετούνται οι δεματοποιητές»

Η παράνομη χωματερή της Σπάρτης στο Αφυσσού πρέπει να κλείσει, αλλά οι εθνικές αρχές είναι αρμόδιες να αποφασίσουν για την...

Σάββατο, 05 Δεκέμβριος 2009 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απάντηση Στ. Δήμα στον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή: «Δεν αποφασίζει η ΕΕ για το πού τοποθετούνται οι δεματοποιητές»

Η παράνομη χωματερή της Σπάρτης στο Αφυσσού πρέπει να κλείσει, αλλά οι εθνικές αρχές είναι αρμόδιες να αποφασίσουν για την εγκατάσταση ή μη του δεματοποιητή απορριμμάτων στην ίδια ακριβώς θέση.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση του αρμόδιου για το Περιβάλλον επιτρόπου κ. Σταύρου Δήμα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Χουντή. 
Ο έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του είχε θέσει το ζήτημα της παράνομης χωματερής στη θέση «Προβατομάνδρα» Αφυσσού, που εξυπηρετεί τον Δήμο Σπαρτιατών κι άλλους γειτονικούς δήμους. Ο κ. Χουντής ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για την άμεση παύση λειτουργίας της και αποκατάστασης του χώρου, καθώς και να σχολιάσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να εγκαταστήσει δεματοποιητή απορριμμάτων στην ίδια ακριβώς θέση.
Αναφερόμενος στην κατασκευή νέων χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων, ο κ. Δήμας τόνισε ότι αυτοί θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Από την άλλη πλευρά επεσήμανε ότι η οδηγία 75/442/ΕΟΚ περί των στερεών αποβλήτων δεν προσφέρει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να αξιολογήσει κατά πόσον το εκάστοτε έργο ή η θέση του ενδείκνυται, ούτε να ελέγξει επί της ουσίας τη μελέτη επιπτώσεων ή τους αντίστοιχους εγκριθέντες περιβαλλοντικούς όρους.
Προσθέτοντας ότι τα προαναφερόμενα εμπίπτουν αποκλειστικά και μόνο στις αρμοδιότητες των αρχών των κρατών-μελών, ο επίτροπος ολοκληρώνει την απάντησή του ως εξής:
Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να μεριμνά ώστε να τηρούνται οι κανόνες του κοινοτικού δικαίου, να πράξουν τα δέοντα οι ελληνικές αρχές ώστε να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν νέοι χώροι υγειονομικής ταφής αποβλήτων, σύμφωνα με τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης των αποβλήτων και τις διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti