Υπόμνημα της ΕΣΑμεΑ στην Τίνα Μπιρμπίλη

Τις προτάσεις και τα βασικά αιτήματά της για την άρση των πάσης φύσεων εμποδίων του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος που...

Παρασκευή, 06 Νοέμβριος 2009 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τις προτάσεις και τα βασικά αιτήματά της για την άρση των πάσης φύσεων εμποδίων του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος που οδηγούν τα άτομα με αναπηρία στον αποκλεισμό διατύπωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Σε υπόμνημά της προς την υπουργό, η Συνομοσπονδία προτείνει:
 - Δομημένη απευθείας διαβούλευση του υπουργείου με το εθνικό αναπηρικό κίνημα.
 - Ένταξη της διάστασης της αναπηρίας και διάχυση/εξειδίκευση του κριτηρίου της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε όλες τις πολιτικές του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του.
 - Σύσταση στο υπουργείο Διεύθυνσης, υπαγόμενης απευθείας στον υπουργό, με οριζόντιες αρμοδιότητες για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση/συντονισμό όλων των Διευθύνσεών του σχετικά με τη συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας σε όλες τις πολιτικές
 - Σύσταση ad hoc επιτροπών/ομάδων εργασίας χωρίς αμοιβή για τη μελέτη/υποβολή προτάσεων βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και επί συγκεκριμένων προκαθορισμένων θεμάτων.
 - Θέσπιση νομοθεσίας για την προώθηση της προσβασιμότητας στο φυσικό περιβάλλον.
 - Συμπλήρωση-επικαιροποίηση της υφιστάμενης τεχνικής νομοθεσίας σε θέματα προσβασιμότητας του δομημένου περιβάλλοντος στα ΑμεΑ.
 - Ένταξη του κριτηρίου της προσβασιμότητας στα ΑμεΑ στα υποχρεωτικά κριτήρια ελέγχου μιας οργανωμένης παραλίας προκειμένου να λάβει τη γαλάζια σημαία.
 - Ανάπτυξη σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ συστηματικών (γενικών και στοχευμένων) προγραμμάτων εκπαίδευσης τεχνικών στελεχών του υπουργείου.
 - Ανάπτυξη σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία συστηματικών (γενικών και στοχευμένων) προγραμμάτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ΑμεΑ και προγραμμάτων κατάρτισης σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης κλπ.
 - Διασφάλιση της προσβασιμότητας της ιστοσελίδας του νεοσύστατου υπουργείου στα ΑμεΑ, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές WAI-W3C και σε επίπεδο τουλάχιστον «ΑΑ».
 - Σύσταση Σώματος Επιθεωρητών Προσβασιμότητας στο πρότυπο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων).
 - Ανάπτυξη εθνικού συστήματος πιστοποίησης προσβάσιμων υποδομών (συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων).
 - Προώθηση της εισαγωγής των αρχών του «Σχεδιασμού για όλους» ως υποχρεωτικού μαθήματος σε όλες τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας (συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων).
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti