Τροφικές αλλεργίες: Tips για τα γιορτινά τραπέζια

Πέμπτη, 27 Δεκέμβριος 2018 21:35 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τροφικές αλλεργίες: Tips για τα γιορτινά τραπέζια

Οι διατροφικές αλλεργίες δεν χαλάνε μόνο το πάρτι, αλλά στέλνουν τον αλλεργικό εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Μέρες που είναι, αν έχετε αλλεργία σε κάτι, ενημερώστε τους οικοδεσπότες που θα σας φιλοξενήσουν για φαγητό αυτές τις γιορτινές μέρες, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Διότι τα παραδοσιακά γιορτινά πιάτα βρίθουν "κρυμμένων" ξηρών καρπών και άλλων "μυστικών" συστατικών και μπορεί μια μπουκιά να σας... στείλει...
Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μία ή περισσότερες τροφικές αλλεργίες μόνο στις ΗΠΑ.
"Είναι λυπηρό το γεγονός ότι υπήρξε μια τέτοια ανοδική τάση στις διαγνώσεις αλλεργιών στα τρόφιμα. Αλλά το καλό είναι ότι οι άνθρωποι μιλάνε γιαυτό και δεν υπάρχει τόσο το στίγμα, όσο υπήρχε προηγουμένως", δήλωσε η Dr Kara Wada, αλλεργιολόγος - ανοσολόγος, καθηγήτρια στοΙατρικό Κέντρο Wexner, του Πανεπιστημίου Ohio State.
Εάν έχετε αλλεργίες στα τρόφιμα και θα βρεθείτε σε κάποιο εορταστικό τραπέζι, προειδοποιήστε τους οικοδεσπότες σας σχετικά και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν πώς να διαβάζουν τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων και πώς να τις αποθηκεύουν.
"Τοα, που πρέπει να τους ζητήσετε, είναι να έχουν κατά νου τη λεγόμενη διασταυρούμενη μόλυνση. Εάν, για παράδειγμα, ο οικοδεσπότης ψήνει μπισκότα, πρέπει να πλένει τα εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή μπισκότων με φυστικοβούτυρο με σαπούνι και νερό, πριν τα χρησιμοποιήσει για να ψήσει κάτι που δεν έχει ξηρούς καρπούς", επεσήμανε η Dr Wada.
"Επίσης προτείνουμε τη χρήση χρωματιστών σκευών, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίζουν ποια σκεύη σχετίζονται με κάθε συγκεκριμένο πιάτο".
Προσφερθείτε να φέρετε οι ίδιοι φαγητά και σνακ, που είναι ασφαλή για εσάς. Μια άλλη λύση είναι να φάτε πριν από το πάρτι και να πάρετε ένα σνακ μαζί σας.
Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα τρόφιμα που σας φαίνονται γνωστά, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ζυμαρικών ή κρέατος. Ελέγξτε τις ετικέτες τους και ρωτήστε τους οικοδεσπότες σας.
"Ορισμένες γαλοπούλες, που πωλούνται ήδη καρυκευμένες και μαριναρισμένες, μπορεί να έχουν σιτάρι, σόγια, γάλα στην άλμη ή άλλα συστατικά. Επίσης μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι το πέστο έχει καρύδια ή κουκουνάρι ή άλλον ξηρό καρπό σε αυτό. Ακόμη και μερικά μείγματα για κοκτέιλ είναι φτιαγμένα με ασπράδια αυγών", τόνισε η καθηγήτρια.
Εάν διαθέτετε ενέσεις επινεφρίνης, για τη θεραπεία μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, πάρτε τις μαζί σας και ελέγξτε πώς και πότε πρέπει να τις χρησιμοποιήσετε. Ακόμη κι αν κάνετε την ένεση, μεταβείτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός εφημερεύοντος νοσοκομείου, επειδή η αλλεργική αντίδραση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τα αποτελέσματα της επινεφρίνης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti