Παρελθόν πλέον η μονοκρατορία της επαναληπτικής καισαρικής στους τοκετούς

του Νικολάου Σκαρτάδου *, Μαιευτήρα Χειρουργού-Γυναικολόγου

Δευτέρα, 20 Μάιος 2019 12:04 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρελθόν πλέον η μονοκρατορία της επαναληπτικής καισαρικής στους τοκετούς

Η αντίληψη του παρελθόντος, ότι η γυναίκα μετά από καισαρική, στις επόμενες εγκυμοσύνες της θα έπρεπε να εξακολουθήσει να γεννά με τον ίδιο τρόπο, έχει περάσει πλέον και ολοένα και περισσότερες γυναίκες ζητούν να αποκτήσουν παιδί με φυσιολογικό τοκετό, έστω και αν η πρώτη τους γέννα πραγματοποιήθηκε με καισαρική.
Λιγότερες  είναι οι επιπλοκές από τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική, από το να επιλεγεί και πάλι το... χειρουργείο σε μια επόμενη εγκυμοσύνη και αυτό λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει ο φυσικός τρόπος με τον οποίο ένα παιδί έρχεται στον κόσμο, ενώ όλα δείχνουν ότι ανατρέπονται κατεστημένες αντιλήψεις ετών που αφορούσαν τη «μονοκρατορία» της επαναληπτικής καισαρικής.
 

Δεν είναι πλέον απαραίτητες όλες οι καισαρικές, αλλά πάντως η απόφαση για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική πρέπει να ληφθεί με προσοχή και να εξετασθούν όλες οι απαραίτητες παράμετροι, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το αναμενόμενο και φυσικά η όλη επιτυχία θα εξαρτηθεί από το βαθμό εμπειρίας του ιατρού, αλλά και τις ειδικές γνώσεις που έχει αποκτήσει στη συγκεκριμένη μέθοδο».
Οι κατεστημένες αντιλήψεις βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο να υπερκερασθούν, ειδικά αν σκεφθούμε ότι ενώ η μέθοδος VBAC ή «Κολπική Γέννα μετά από Καισαρική» (Vaginal Birth After Cesarean), ήταν συνηθισμένη στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα ελάχιστοι ιατροί «τολμούσαν» να την προτείνουν, αντίληψη η οποία οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι δεν διέθεταν τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να υπερκεράσουν τις απαιτήσεις της μεθόδου.
 

Μεγάλο ρόλο στην δειλή έστω εφαρμογή του φυσιολογικού τοκετού όταν είχε ήδη προηγηθεί καισαρική, έπαιξαν και παίζουν οι ίδιες οι γυναίκες οι οποίες «φλερτάρουν» έντονα με την ιδέα να γεννήσουν φυσιολογικά τα επόμενα -μετά το πρώτο- παιδιά τους, ενώ ανάμεσα στους «επικριτές» της μεθόδου συγκαταλέγονται εκείνοι που μιλούν για ενδεχόμενη ρήξη της μήτρας.   
Ενώ το ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμαίνεται από 50%-70% στο σύνολο των γεννήσεων, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. είναι περίπου 25% και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει «επιτρεπτό» ποσοστό καισαρικών το 15%, προσωπικά εφαρμόζω φυσιολογικό τοκετό στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, σε ποσοστό που αγγίζει το 85%.
 

Η κατεύθυνση προς τον φυσιολογικό τοκετό, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εμπιστοσύνης που χτίζω ως ιατρός με τις γυναίκες που θα με εμπιστευθούν για να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους, επιλέγοντας την καισαρική κυρίως όταν υπάρχει δίδυμη κύηση.
Παράλληλα θα πρέπει να αναφερθούμε και σε άλλους μύθους, αναφορικά με το κόστος ενός φυσιολογικού τοκετού ή μιας καισαρικής. Πλέον, δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, τα κόστη έχουν διαμορφωθεί και προσαρμοστεί στα σημερινά οικονομικά δεδομένα, αφού βεβαίως ληφθούν υπόψη οι διαφοροποιήσεις στις επιλογές των «ξενοδοχειακών» υπηρεσιών ενός μαιευτηρίου.
 

Δεν θα πρέπει επίσης να συντηρηθεί η εκτίμηση του παρελθόντος ότι τάχα τα μαιευτήρια προωθούν την καισαρική επειδή δήθεν «κερδίζουν περισσότερα». Σήμερα πλέον οι τιμές είναι περίπου οι ίδιες, αλλά οι δαπάνες ενός μαιευτηρίου στην περίπτωση της καισαρικής είναι σαφώς μεγαλύτερες, πράγμα που δεν συντείνει στην «προώθηση» της καισαρικής ως μέθοδο εκλογής για έναν τοκετό.

* Ο κ. Σκαρτάδος είναι Μαιευτήρας Χειρουργός-Γυναικολόγος και διατηρεί ιατρείο και στη Σπάρτη, στην οδό Θερμοπυλών 97

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα