«Aristoil»: Ευεργετικό ελαιόλαδο με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια

Πρ. Μαγιάτης στον «ΛΤ»: «Ας γίνουμε όλοι σύμμαχοι στην προσπάθεια» - Από τα βασικά πεδία ερευνών οι ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Λακωνίας

Παρασκευή, 03 Απρίλιος 2020 16:32 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Aristoil»: Ευεργετικό ελαιόλαδο με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια

H επίδραση του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στους δείκτες φλεγμονής, στα επίπεδα της χοληστερόλης, στην υπέρταση, στα επίπεδα του σακχάρου, στην προστασία από την εκφύλιση του κεντρικού νευρικού συστήματος και από τις νεοπλασματικές νόσους,  αποδεικνύεται μέσα από πλήθος δημοσιευμένων κλινικών αλλά και πειραματικών μελετών από δεκάδες πανεπιστήμια. Αυτός είναι ο επιστημονικός ισχυρισμός της ελληνικής ομάδας του προγράμματος «Aristoil» το οποίο εστιάζει τις μελέτες του στις παραπάνω έρευνες και τα τελευταία χρόνια βρίσκει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης στις πλούσιες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Λακωνίας.

Η εκπόνηση του έργου ξεκίνησε από το 2016 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 σε συνεργασία με 10 φορείς από 5 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και Κύπρος). Στόχος του «Aristoil» είναι η ενίσχυση της οικονομικής αξίας του ελαιολάδου μέσω της ανάδειξης και πιστοποίησης του υγειοπροστατευτικού του χαρακτήρα και αφορά άμεσα περισσότερους από 3.000 ελαιοπαραγωγούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με πολύ μεγάλο όγκο εργασίας και μεγάλη διάχυση στην κοινωνία με αναλύσεις σε πάνω από 5.000 δείγματα ελαιολάδου και δεκάδες παρουσιάσεις ενημέρωσης, εκθέσεις, συνέδρια και προβολή σε έντυπα και τηλεοπτικά μέσα.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αποβλέπει στη σωστή εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών, την πιστοποίηση του ελαιολάδου, τις ευεργετικές ιδιότητές του και την ανάπτυξη ενός Μεσογειακού Cluster, στο πλαίσιο του προγράμματος «Interreg Mediterranean» και συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία και η Κύπρος. Βασικοί στόχοι του είναι να αυξήσουν οι παραγωγοί της Μεσογείου την αξία του προϊόντος τους, τη γνώση τους σε σχέση με την παραγωγή ελαιολάδου και τη ζήτησή του. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι: α) η εκπαίδευση 3.000 παραγωγών ελαιολάδου και ελαιοτριβείων, β) η αύξηση των γνώσεων για τους καταναλωτές,  γ) η ανάπτυξη μιας τυποποιημένης διαδικασίας για την πιστοποίηση του «Health Claim» (Ισχυρισμός Υγείας) και δ) η ανάπτυξη του «cluster» ελαιολάδου στη Μεσόγειο.

Το πρόγραμμα «Aristoil»  εκπονείται υπό την ευθύνη του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) «Εύξεινη Πόλη» με επικεφαλής τον Δρ. Νίκο Κρημνιανιώτη και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τον επιστημονικό συντονισμό έχει ο τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας φυσικών προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την ευθύνη του αναπληρωτή Καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη και της Δρ. Ελένης Μέλλιου.

Λάκωνες στην υλοποίηση του προγράμματος
Για το πρόγραμμα «Aristoil» εργάστηκαν, μεταξύ άλλων δύο Λάκωνες, υποψήφιοι διδάκτορες στο τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών: Η Αιμιλία Ρηγάκου και ο Παναγιώτης Διαμαντάκος. Επίσης, στο πρόγραμμα συμμετείχε όλα τα προηγούμενα χρόνια,  μεγάλος αριθμός Λακώνων ελαιοπαραγωγών.
 
Ο Πρ. Μαγιάτης
μιλάει στον «ΛΤ»
magiatis prokopisΜε αφορμή άποψη που ακούστηκε στην παρουσίαση του προγράμματος εργασίας του Αγροτικού Συνεταρισμού Παλαιοπαναγιάς για το πρόγραμμα «Aristoil» και τον ισχυρισμό περί υπερβολής σχετικά με τις ιδιότητες του ελαιολάδου και τα βραβεία που απονέμονται, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπης Μαγιάτης αναφέρει στον «Λακωνικό Τύπο» τα εξής: «Θεώρησα ότι ήταν χρήσιμο να γίνει μια δημόσια τοποθέτηση για να διευκρινιστούν ορισμένα θέματα.

Ως επιστημονικός υπεύθυνος του ευρωπαϊκού προγράμματος ARISTOIL, το οποίο ανέλυσε χιλιάδες δείγματα ελαιολάδου από όλη τη Μεσόγειο  αλλά και μετά από εικοσαετή ερευνητική εμπειρία στο θέμα της ελιάς και του λαδιού μπορώ με βεβαιότητα να δηλώσω ότι:  Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες για την υγεία είναι πολύ καλά τεκμηριωμένες, με μεγάλο αριθμό κλινικών μελετών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από την EFSA για τη θέσπιση του ισχυρισμού υγείας που αποτελεί κανονισμό της ΕΕ σχετικά με την πρόληψη από την οξείδωση της χοληστερόλης και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Πέραν αυτών υπάρχει πλήθος δημοσιευμένων κλινικών αλλά και πειραματικών μελετών από δεκάδες πανεπιστήμια, που αποδεικνύουν την επίδραση του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στους δείκτες φλεγμονής, στα επίπεδα της χοληστερόλης, στην υπέρταση, στα επίπεδα του σακχάρου, στην προστασία από την εκφύλιση του κεντρικού νευρικού συστήματος και από τις νεοπλασματικές νόσους. Όλες αυτές οι μελέτες έχουν παρουσιαστεί από εμένα προσωπικά σε περίπου 70 ενημερωτικές εκδηλώσεις, συνέδρια και σεμινάρια που έχουν γίνει τα τελευταία 3,5 χρόνια στα πλαίσια του προγράμματος ARISTOIL εκ των οποίων 6 φορές στο νομό Λακωνίας. Για το λόγο αυτό μάλιστα έχει εκδοθεί και ένα ειδικό τεύχος 50 σελίδων το οποίο παρουσιάζει επιστημονικά αλλά και εκλαϊκευμένα τα αποτελέσματα όλων αυτών των μελετών.

Στο μη εξειδικευμένο επιστημονικό κοινό ίσως φαντάζει σαν υπερβολή το πως είναι δυνατόν ένα προϊόν, όπως το ελαιόλαδο, να έχει ταυτόχρονα όλες αυτές τις ευεργετικές δράσεις. Εύλογα γεννιέται μια σειρά από ερωτήματα: μήπως όλα αυτά είναι υπερβολές κάποιων επιστημόνων; Είναι το ελαιόλαδο πανάκεια για “πάσαν νόσον”; Έχουν κάποιοι επιστήμονες συμφέροντα να αλλοιώνουν τα επιστημονικά δεδομένα και να "φουσκώνουν" τις ιδιότητες του ελαιολάδου για να αποκομίσουν προσωπική προβολή και οικονομικά οφέλη; Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σημείο να ακούγονται δημοσίως απόψεις ότι κάποιοι επιστήμονες εμφανίζουν δήθεν το λάδι ως θεραπεία μέχρι και για …τον κάλο και δίνουν μάλιστα αφειδώς βραβεία σε όλους», επισημαίνει ο κ. Μαγιάτης και προσθέτει:

«Επειδή λοιπόν ανήκω στη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας που εδώ και χρόνια προσπαθεί να αναδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου καλό είναι εκ μέρους αυτής της κοινότητας να δώσω μερικές απαντήσεις για όλα τα παραπάνω:

Το ελαιόλαδο δεν είναι πανάκεια. Σαφώς δεν είναι προστατευτικό ή θεραπευτικό μέσο για κάθε ασθένεια. Ανάλογα όμως με τη σύστασή του μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για μια σειρά παθήσεων που έχουν κάποια κοινή αιτία. Οι φαινόλες του ελαιολάδου όπως η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο τρόφιμο σε όλο τον κόσμο, δρουν σε πολλαπλούς παθολογικούς μηχανισμούς και κυρίως στη διαδικασία της φλεγμονής και των οξειδωτικών βλαβών. Όσες ασθένειες σχετίζονται με αυτούς τους μηχανισμούς είτε αφορούν το καρδιαγγειακό είτε το νευρικό ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα θα έχουν μια ευεργετική επίδραση από την κατανάλωση ελαιολάδου. Δεν είναι επομένως παράλογο να έχουμε ευεργετική επίδραση σε φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους ασθένειες.

Ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί αυτή η επίδραση είναι μέσω κλινικών μελετών σε ανθρώπους ή μέσω μελετών σε πειραματόζωα. Κανείς σοβαρός επιστήμονας δεν θα έθετε σε κίνδυνο την υπόληψη του αλλοιώνοντας τις μελέτες που κάνει ώστε να “φουσκώσει” τα αποτελέσματα. Το καλό με την επιστήμη είναι ότι αληθινό είναι μόνο αυτό που μπορεί να επιβεβαιωθεί πειραματικά. Επομένως η δημοσίευση των μελετών και η διασταύρωση τους από ανεξάρτητους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αποτελεί τη διαδικασία που μας οδηγεί στην αλήθεια.

Για τον λόγο αυτό, όταν παρουσιάζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου και των συστατικών του πάντα αναφέρουμε τις επιστημονικές πηγές και το πόσοι ανεξάρτητοι μεταξύ τους επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει τις δράσεις στις οποίες αναφερόμαστε. Επειδή λοιπόν έχει ήδη συσσωρευτεί μεγάλος όγκος επιστημονικών δεδομένων και παράλληλα η Ευρωπαϊκή ένωση έχει ήδη νομοθετήσει για το θέμα αυτό θεσπίσαμε για πρώτη φορά το 2016 τα βραβεία Olympia health & nutrition awards για τα ελαιόλαδα που έχουν ισχυρισμό υγείας. Ο φορέας που οργανώνει τις βραβεύσεις και δίνει τις πιστοποιήσεις είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός World Olive center for health σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η βράβευση διακρίνεται σε κατηγορίες ανάλογα με την περιεκτικότητα στις ευεργετικές για την υγεία φαινόλες. Έτσι ένα ελαιόλαδο χρυσής κατηγορίας πρέπει να έχει >1000 mg/Kg, αργυρής >500mg/Kg και χάλκινης >250 mg/Kg. Επειδή στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλούς παραγωγούς υψηλής ποιότητας ελαιολάδου είναι όχι μόνο λογικό αλλά και ιδιαίτερα αισιόδοξο ότι έχουμε πολλούς αποδέκτες βραβείων σε κάθε κατηγορία. Αποτελεί δε μοναδική περίπτωση βραβείων στο χώρο του ελαιολάδου που δίνονται με απόλυτα αντικειμενικά και ελέγξιμα κριτήρια και όχι με βάση τον υποκειμενικό χαρακτήρα μιας γευσιγνωστικής αξιολόγησης».

Σύμφωνα με τον Πρ. Μαγιάτη, «σε μια εποχή που η τιμή του ελαιολάδου βρίσκεται σε εξευτελιστικά επίπεδα αποτελεί για εμάς μεγάλη ικανοποίηση που τα βραβευμένα ελαιόλαδα με βάση τις υγειοπροστατευτικές τους ιδιότητες επιτυγχάνουν πολλαπλάσιες τιμές.

Οι μόνοι που χάνουν από την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου για την υγεία και από τα σχετικά βραβεία είναι όσοι θέλουν να αγοράζουν το λάδι χύμα σε ευτελείς τιμές και να το μεταπωλούν σε πολύ υψηλότερες. Ας μας προβληματίσει το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που σχετίζονται με το χώρο του ελαιολάδου, διασπείρουν εδώ και πολλά χρόνια αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των προσπαθειών που αναδεικνύουν και βραβεύουν το ελαιόλαδο.

Σίγουρα δεν πρόκειται όλη η παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου να γίνει υγειοπροστατευτικό προιόν που να πωλείται σε τιμή φαρμακείου, όμως σίγουρα μπορεί αυτό να γίνει σε ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής συμπαρασύροντας συνολικά την αξία του προϊόντος προς τα πάνω. Ας γίνουμε όλοι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια και ας αφήσουμε τη μιζέρια και τις εμπάθειες στην άκρη.

Ποιος ξέρει, ίσως κάποτε το ελαιόλαδο θεραπεύσει όχι μόνο …τους κάλους αλλά και τη γκρίνια», καταλήγει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπης Μαγιάτης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα