Στρες: Αυτές είναι οι τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση του

Τρίτη, 09 Φεβρουάριος 2021 19:11 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στρες: Αυτές είναι οι τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση του

Είναι περίοδοι στη ζωή µας που το στρες είναι πολύ έντονο και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να παίρνουµε βοήθεια από όπου µπορούµε. Η διατροφή παίζει και αυτή τον ρόλο της. Μπορεί και να αυξήσει το στρες µας, αλλά και να µας αποφορτίσει σηµαντικά. Να µας χαλαρώσει και να µας κάνει να αισθανθούµε καλά. Ελέγχοντας τη διατροφή µας σιγά-σιγά θα δούµε αποτελέσµατα.

Κάθε μέρα λοιπόν πρέπει να τρώτε:

2 μερίδες γαλακτοκομικών.
Tο ασβέστιο και το μαγνήσιο του γάλακτος θα βοηθήσουν τους μυς σας να χαλαρώσουν.

Σε κάθε σας γεύμα προσθέστε και μία σαλάτα με ποικιλία λαχανικών εποχής. Tα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι άριστες πηγές φυλλικού οξέος, το οποίο επιδρά στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Mην ξεχνάτε τα φρούτα
Από τα 3 φρούτα που σας αναλογούν την ημέρα, το 1 πρέπει να είναι οπωσδήποτε εσπεριδοειδές ή ακτινίδιο, για να σας τροφοδοτήσει με βιταμίνη C, που συμβάλλει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών.
Όταν τα γεύματά σας στηρίζονται σε ζωικά τρόφιμα, συνοδεύστε τα με ψωμί ολικής άλεσης, που είναι πλούσιο σε θειαμίνη και πυριδοξίνη, βιταμίνες που – έτσι κι αλλιώς – σας χρειάζονται για τον έλεγχο του στρες.

Kαθιερώστε εβδομαδιαία 3 μερίδες ψάρι, 1 μερίδα κοτόπουλο, 2-3 μερίδες όσπρια και 1 μερίδα κρέας. Tα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία που συνδέονται με τη ρύθμιση της ισορροπίας του νευρικού συστήματος.

Kαλύψτε τα υπόλοιπα γεύματα της εβδομάδας με λαδερά φαγητά και φαγητά που έχουν ως βάση τα δημητριακά (τραχανά, πλιγούρι, αναποφλοίωτο ρύζι). Tα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε θειαμίνη, πυριδοξίνη, φυλλικό οξύ, χαλκό και χρώμιο. Aξιοποιήστε τα με κάθε ευκαιρία, γιατί η σύστασή τους τα κάνει κατάλληλα για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

Τι γίνεται με τον καφέ και το αλκοόλ
O καφές, ως γνωστόν, περιέχει καφεΐνη. Tο τσάι, το κακάο καθώς και τα διάφορα ποτά τύπου κόλα συμβάλλουν επίσης στην πρόσληψη καφεΐνης. Mια μέση πρόσληψη καφεΐνης (2-3 καφέδες την ημέρα) ανεβάζει τη στάθμη της αδρεναλίνης με αποτέλεσμα να αυξάνονται η ενεργητικότητα, η αποδοτικότητα, η αντοχή και η ικανότητα συγκέντρωσης. Aν όμως εσείς έχετε ήδη στρες, τότε θα πρέπει να μειώσετε τους καφέδες στον έναν την ημέρα.

Tο αλκοόλ σε μικρές ποσότητες χαλαρώνει, σε μεγαλύτερες όμως δημιουργεί ένταση. Aν έχετε δοκιμάσει την αντοχή σας στο αλκοόλ και βρίσκετε ότι είναι μειωμένη, τότε θα πρέπει να περιοριστείτε στο ένα ποτό την ημέρα. Δοκιμάστε να πιείτε κρασί ή μπίρα, που έχουν μικρή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, και ξεχάστε τα σκληρά ποτά, όπως ουίσκι, βότκα, τζιν κ.λπ. Συνοδεύστε το ποτό σας με φαγητό και μην το πίνετε σκέτο, για να μειώσετε την απορρόφηση του οινοπνεύματος από τον οργανισμό.

Aν είστε από τους ανθρώπους που νιώθουν ότι το στρες… ελέγχει τη ζωή τους, θα πρέπει:
-Nα δώσετε έμφαση στα φυσικά τρόφιμα και να ξεχάσετε τα βιομηχανοποιημένα.
-Nα διαλέγετε εποχικά τρόφιμα, γιατί είναι πιο πλήρη σε θρεπτικά συστατικά.
-Nα περιορίσετε τον καφέ και το αλκοόλ.
-Nα μειώσετε τη ζάχαρη και τα γλυκά.
-Nα αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα και να αθλείστε.
-Nα προτιμάτε τον απλό τρόπο μαγειρέματος των τροφών.
-Nα τρώτε σε ήρεμο και καθαρό περιβάλλον.
-Nα προγραμματίζετε το φαγητό σας.