Καλή μας αρχή!

Με μια καταιγιστική εισαγωγή του αντιδημάρχου α΄ κ. Παρασκευά Καλομοίρη άνοιξε η χθεσινή συνέντευξη τύπου της τριανδρίας της δημοτικής αρχής,...
Πέμπτη, 28 Μάιος 2009 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Με μια καταιγιστική εισαγωγή του αντιδημάρχου α΄ κ. Παρασκευά Καλομοίρη άνοιξε η χθεσινή συνέντευξη τύπου της τριανδρίας της δημοτικής αρχής, από το ύφος της οποίας «διασώθηκε» μόνο ο κ. Χρήστος Κανακάκος, λόγω μετριοπάθειας.

Λίγο πολύ, η ανακοίνωση της συνέντευξης αυτής μας είχε προετοιμάσει για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Μήπως διότι από μέρες είχαν φτάσει στ’ αυτιά μας προειδοποιητικά μηνύματα για ενδεχόμενες ποινικές διώξεις κατά της εφημερίδας; Μήπως επειδή απλώς ζητήσαμε αντίγραφα ισολογισμών παρελθόντων ετών συγκεκριμένου νομικού προσώπου και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2009;

Όποια και να ήταν η αιτία για να δοθεί η χειμαρρώδης συνέντευξη των αντιδημάρχων Σπαρτιατών, νιώθουμε επαγγελματικά ευτυχείς που υπήρξαμε η αφορμή για μια πλήρη ενημέρωση περί των πεπραγμένων. Θυμίζουμε εξάλλου ότι αποτέλεσε δέσμευση άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους η ανά μήνα ενημέρωση του σπαρτιατικού λαού. Πράγμα που δεν τηρήθηκε…

Δυστυχώς η στήλη είναι πολύ περιορισμένη για να χωρέσει ολόκληρο το πολιτικό ανάστημα που ξεδιπλώθηκε με τις δηλώσεις και τα μηνύματα που εξέπεμψε «σαν μια γροθιά» η τριανδρία της δημοτικής εξουσίας. Θα δοθεί ωστόσο η ευκαιρία να τα λέμε συχνά.

Για αρχή όμως οφείλουμε να απαντήσουμε στην αποστροφή του κ. Καλομοίρη, κατά την οποία είπε:

«Λάθη υπάρχουν, γιατί όπως έχουμε πει δεν είμαστε επαγγελματίες. Δόλος ή σοβαρή αμέλεια, όπως σημειώνει ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας, δεν υπάρχει. Πρέπει να αναφερθώ σε πολλά δημοσιεύματα τελευταία ιδιαίτερα του “ΛΤ”, τα οποία αφορούν στο δήμο και σε πρόσωπα, αμέλειες ή οτιδήποτε άλλο.

Θα παρακαλούσα να αναφέρονται σε ονόματα και να υπογράφει αυτός που δημοσιεύει το κείμενο.

Πρόσφατα, στις 15/5, κυκλοφόρησε ανώνυμο, όπως πάντα, δημοσίευμα που μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: “Δημόσιες περιουσίες χάνονται, δωρεές υποβαθμίζονται και ΝΠΔΔ χρεώνονται... η πόλη καταγγέλλει, η πόλη βοά”. Το δημοσίευμα είναι ατεκμηρίωτο και αναληθές. Αναμένουμε την εφημερίδα να δημοσιεύσει ένα πιο τεκμηριωμένο και πιο αντικειμενικό άρθρο αναφορικά με τα πιο πάνω θέματα.

Διαφορετικά είμαστε υποχρεωμένοι να αμυνθούμε. Διαφορετικά θα παραμείνει ένα προβοκατόρικο και συκοφαντικό δημοσίευμα».

- Ας μας αποδείξει λοιπόν ο κ. Καλομοίρης πώς μια περιουσία που καταπατήθηκε δεν είναι χαμένη, μια δωρεά που δεν αξιοποιείται (σύμφωνα με τους όρους του δωρητή) δεν είναι υποβαθμισμένη και πώς η λήψη δανείων από δημοτικούς οργανισμούς δεν δημιουργεί χρέη.

- Επειδή ο αναπληρωτής αντιδήμαρχος φαίνεται να έμαθε πολύ γρήγορα -σε 6 κιόλας μήνες- τις έννοιες «δόλος» και «αμέλεια» κατά το Δημοτικό Κώδικα, του συνιστούμε να πληροφορηθεί και σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα τις συνέπειες των χαρακτηρισμών «προβοκατόρικο» (έννοια γνωστή άλλωστε, από τις μπροσούρες ενός απώτερου κομματικού παρελθόντος) και «συκοφαντικό».

- Θα πρέπει να φροντίσει να πληροφορηθεί επίσης ότι, είτε τα άρθρα συνοδεύονται από υπογραφή είτε όχι, την ευθύνη την έχει και ο διευθυντής του έντυπου μέσου. Άρα προς τι οι λεονταρισμοί για υποχρεωτική αναγραφή των στοιχείων του συντάκτη ενός άρθρου; Το ίδιο θα ζητούσε για παράδειγμα από «Το Βήμα» ή «Τα Νέα»;

- Και, τέλος, πώς κατάφερε η δημοτική αρχή σε ένα «ατεκμηρίωτο και αναληθές» δημοσίευμα να αναγνωρίσει και να υποδείξει τον εαυτό της;

Από την πλευρά του, ο «ΛΤ» αισθάνεται υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει στους αναγνώστες του τη δημόσια απάντηση που έδωσε την ίδια στιγμή στην προαναφερθείσα μομφή:

«Είναι δικαίωμα και υποχρέωσή σας, κύριοι, να κινηθείτε δικαστικά κατά της εφημερίδας “Λακωνικός Τύπος”, αν θεωρείτε ότι τα δημοσιεύματα σάς αφορούν προσωπικά. Το ίδιο θα πράξει και η διεύθυνση, αξιολογώντας τους χαρακτηρισμούς που απευθύνατε δημοσίως. Εφεξής, θα είστε θεσμικά αντιμέτωποι με τον έλεγχο και όχι απλώς με την κριτική».

Όσον αφορά στην «αναδίπλωση» του αντιδημάρχου β΄ μετά τη δήλωσή μας, αυτή δεν στάθηκε ικανή να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις από τη στοχοποίησή μας, που αν μη τι άλλο δημιουργεί πολλά και ποικίλα ερωτηματικά.

NIKOLAROS
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti