«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» για τη Νοσηλευτική και το Νοσοκομείο

Παρέμβαση του Σωτ. Ροϊνού

Παρασκευή, 12 Ιούλιος 2019 19:13 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» για τη Νοσηλευτική και το Νοσοκομείο

Με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι δεν θα ιδρυθεί η τέταρτη Νομική σχολή στην Πάτρα που είχε δρομολογήσει ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου. Δεν έχω άποψη για το ορθόν ή μη της πρόθεσης της νέας Υπουργού.

Δίνεται όμως η ευκαιρία να αναφερθώ στην απώλεια της Νοσηλευτικής Σχολής της Σπάρτης, που ως γνωστόν, με τον ίδιο νόμο Γαβρόγλου, μεταφέρθηκε από τη Σπάρτη στην Τρίπολη.

Ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Λακωνίας, είχαμε κληθεί και συμμετάσχει, στις 12 του περασμένου Απρίλη, στη συνάντηση εκπροσώπων Αρχών και Φορέων της Λακωνίας με τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια αυτός να πειστεί και να αλλάξει την απόφασή του για την απομάκρυνση της Νοσηλευτικής Σχολής από τη Σπάρτη.

Στο διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, όταν ήρθε η σειρά μου, προέταξα στον κ. Γαβρόγλου το επιχείρημα του πιθανού ενδεχόμενου δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προς την κατεύθυνση ανέγερσης Νέου Νοσοκομείου στη Σπάρτη, οπότε, σε σχετικά σύντομο διάστημα, πιθανότατα θα είχαμε ένα σύγχρονο Νοσοκομείο, και έτσι θα εξέλιπε το σημαντικότερο ίσως επιχείρημα όλων αυτών που χρόνια τώρα -στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο- επιδίωκαν, απεργάζονταν και τελικά πέτυχαν την απομάκρυνση της Σχολής. Ο κ. Γαβρόγλου φάνηκε να είναι ενήμερος για το ενδεχόμενο της δωρεάς, μάλιστα μας είπε ότι είναι μέλος Δ.Σ. παρόμοιου Ιδρύματος (Λάτση) και ότι γνώριζε προσωπικά τον κ. Ανδρέα Δρακόπουλο πρόεδρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Εφόσον όμως δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η δωρεά δεν θα μπορούσε να απαλείψει από το -υπό ψήφιση- νομοσχέδιο τη διάταξη για τη μετεγκατάσταση της Νοσηλευτικής από τη Σπάρτη στη Τρίπολη, όπως και μας δήλωσε. Μ’ αυτή τη δικαιολογία ο κ. Γαβρόγλου μου θύμισε τον υπεύθυνο για την εκτέλεση ενός θανατοποινίτη, όπου λίγο πριν την εκτέλεσή του φτάνει το νέο ότι υπάρχουν νέα αδιάσειστα στοιχεία για την αθωότητα του μελλοθάνατου και αυτός αρνείται την αναβολή της εκτέλεσης γιατί δεν έχει γίνει δίκη που να αθωώνει τον θανατοποινίτη. Έτσι ο κ. Γαβρόγλου, που ούτε, ως φάνηκε, μπήκε στο κόπο να ρωτήσει τον κύριο Δρακόπουλο για τις προθέσεις του Ιδρύματος μας «εκτέλεσε» κανονικά! «Εκτέλεσε» τη Σπάρτη και τη Λακωνία παίρνοντάς μας μια σημαντική Σχολή που εδώ είχε ιδρυθεί και επιτυχώς λειτουργήσει 15 χρόνια. Και επιπροσθέτως μας «ξεγέλασε». Ενώ μας ενημέρωσε ότι η μετεγκατάσταση θα γινόταν σταδιακά, με την εισαγωγή στην Τρίπολη μόνο των πρωτοετών φοιτητών, όπου η φοίτηση και αποφοίτηση όσων ήδη φοιτούν θα γινόταν απ' τη Σπάρτη, τα πάντα φεύγουν από φέτος! Από τώρα! Δευτεροετείς φοιτητές που υποτίθεται θα έμεναν ακόμα 3 χρόνια τουλάχιστον, από το τέλος του περασμένου μήνα ξενοίκιασαν και από Σεπτέμβρη όλοι στην Τρίπολη.

Το ερώτημα είναι: ώς έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, μπορεί να γίνει κάτι σήμερα προς την κατεύθυνση ανάκλησης της μετεγκατάστασης της Νοσηλευτικής Σχολής από τη Σπάρτη στην Τρίπολη; Τα νέα δεδομένα σημαντικά και ασφαλώς πιο σίγουρα. Ύστερα από τις 4 τουλάχιστον επισκέψεις Στελεχών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Νοσοκομείο της Σπάρτης το τελευταίο διάστημα, στην τελευταία μάλιστα πριν από λίγες εβδομάδες συμμετείχε και ο επιφανής Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano, και ύστερα από το σχετικό δελτίο τύπου του Νοσοκομείου, έχει καλλιεργηθεί η προσδοκία, μάλλον η βεβαιότητα ότι ένα σύγχρονο νέο Νοσοκομείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών θα κατασκευαστεί με ενέργειες του Ιδρύματος και απομένει η επίσημη γνωστοποίηση της Δωρεάς από το ίδιο το Ίδρυμα, η οποία, κατά τα γνωστοποιηθέντα στο δελτίο τύπου του Νοσοκομείου, ίσως γίνει και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει τελικά στην Πάτρα με το θέμα της Νομικής Σχολής αν επιμείνει η Κυβέρνηση. Το μόνο που με βεβαιότητα μπορεί να πει κάποιος είναι ότι η Πάτρα και η Αχαΐα, ιστορικά διαθέτουν εξαιρετικά δυνατό κίνημα, πάσης φύσεως και μορφής (πολιτικό, κοινωνικό, φοιτητικό, συνδικαλιστικό, κ.λπ.), οπότε μια τέτοια απόφαση θα ξεσηκώσει και θα συσπειρώσει τους Φορείς και την Κοινωνία και ίσως δούμε την πρώτη μαζική αντίδραση σε ενέργεια της νέας Κυβέρνησης.

Εδώ στη Σπάρτη και στη Λακωνία, που διαχρονικά τρώμε τις σφαλιάρες μια-μια (και δεν αντιδρούμε ή αντιδρούμε χλιαρά), δεν οφείλουμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα και δίκαια;   Να γαντζωθούμε και να κάνουμε σημαία μας την επικείμενη δωρεά του Ιδρύματος που θα φέρει ένα καινούργιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών Νοσοκομείο στη Σπάρτη και να προσπαθήσουμε να πείσουμε την πολιτική ηγεσία να πράξει προς την κατεύθυνση της παραμονής της Νοσηλευτικής Σχολής στη Σπάρτη; «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Βουλευτές, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Άρχοντες της Σπάρτης και της Λακωνίας, Φορείς και Κοινωνία ας προσπαθήσουμε!...

Σωτήρης Ροϊνός, πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Λακωνίας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα