«Εγκαταλελειμμένος ο θολωτός τάφος του Βαφειού στη Σπάρτη»

Ερώτηση Κυρ. Βελόπουλου στη Βουλή

Σάββατο, 06 Φεβρουάριος 2021 10:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Εγκαταλελειμμένος ο θολωτός τάφος του Βαφειού στη Σπάρτη»

Για την εγκατάλειψη που παρατηρείται σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Λακωνίας, τον θολωτό τάφο του Βαφειού, αναφέρεται με ερώτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και βουλευτής Λάρισας  Κυριάκος Βελόπουλος.

Αναλυτικά, η ερώτηση έχει ως εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Στο Βαφειό, μια περιοχή που απέχει 6 km από το κέντρο της Σπάρτης, ανακαλύφθηκε ο περίφημος «Θησαυρός του Βαφειού», μέσα σε μεγάλο θολωτό, Μυκηναϊκού τύπου τάφο (1500-1450 πΧ), ο οποίος ανεσκάφη, το 1889. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν σπουδαία ταφικά ευρήματα, όπως όπλα, σφραγιδόλιθοι δαχτυλίδια, περόνες, αγγεία αλλά και δύο περίφημα χρυσά κύπελλα, με σκηνές κυνηγιού ταύρων. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο Μυκηναϊκό τάφο, που έχει αποκαλυφθεί, μέχρι σήμερα, στην Λακωνία, ο οποίος, όμως, παρουσιάζει μια
εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Τα υποστυλώματα και η πόρτα εισόδου στον εν λόγω μνημειακό χώρο είναι σκουριασμένα, ενώ τα αγριόχορτα εντός του έχουν γιγαντωθεί. Είναι κρίμα, χώροι τόσο σοβαρής αρχαιολογικής σημασίας να εγκαταλείπονται στην μοίρα τους, όπως μας διαμαρτυρήθηκαν κάτοικοι της Σπάρτης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να λάβετε την απαραίτητη μέριμνα, ώστε ο ανωτέρω μνημειακός χώρος, που περικλείει τον θολωτό τάφο, του Βαφειού, στην Σπάρτη, να ευτρεπιστεί και να καταστεί επισκέψιμος;»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia