Μια λανθασμένη επιλογή που προκαλεί πονοκέφαλο…

Τετάρτη, 10 Φεβρουάριος 2021 10:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μια λανθασμένη επιλογή που προκαλεί πονοκέφαλο…

Αρκετά προβλήματα έχει προκαλέσει η φύτευση πλατανιών στην Καλαμάτα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η εφημερίδα «Θάρρος» της Μεσσηνίας. Αναδημοσιεύουμε το σχετικό δημοσίευμα: «Όταν ο προηγούμενος δήμαρχος και νυν περιφερειάρχης ξεκίνησε να φυτεύει πλατάνια στα σημεία που γίνονταν αναπλάσεις, ακούστηκαν κάποιες φωνές που υποστήριζαν ότι το συγκεκριμένο δέντρο «δεν κάνει για μέσα στην πόλη» και ειδικά σε στενά πεζοδρόμια. Ο ίδιος δεν έκανε πίσω και συνέχιζε να επιλέγει τα συγκεκριμένα δέντρα, παρότι είχαν αρχίσει «να σηκώνονται» πολλά πεζοδρόμια, ενώ τα φύλλα τους γέμιζαν τους δρόμους (οι δε χνουδωτοί τους καρποί προκαλούν αλλεργία σε αρκετούς).

Όπως ισχυρίζονται, άλλωστε, όσοι ασχολούνται με το σχεδιασμό των πόλεων, οι αστικές περιοχές δεν έχουν ανάγκη από φυλλοβόλα δέντρα, κι αυτό γιατί όλο το χρόνο χρειάζονται δροσιά.

Μέχρι και τη στιγμή που αποχώρησε από τη δημαρχία ο κ. Νίκας δε σταμάτησε να φυτεύει πλατάνια, με τον νυν δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο να προσπαθεί πλέον να βρει λύση. Μάλιστα, σε 3-4 σημεία της Αριστομένους αφαιρέθηκαν αναγκαστικά οι πλάκες, προκειμένου να γίνουν εργασίες, να μειωθεί το ριζικό σύστημα των δέντρων και το δάπεδο να μην προεξέχει.

Επιπρόσθετα, εξαιτίας αυτού ελλοχεύει κίνδυνος τραυματισμού για τους πεζούς. Για παράδειγμα, παλιότερα στον πεζόδρομο της Ιατροπούλου πεζός έπεσε και χτύπησε σε κυβόλιθους που «είχαν ανασηκωθεί». Τότε υπήρξε αντίδραση από το Δήμο και πραγματοποιήθηκαν εργασίες, προκειμένου οι κυβόλιθοι να έλθουν στο σωστό επίπεδο, αλλά και πάλι τα δέντρα δείχνουν τη δύναμή τους και απλά κάνουν το αυτονόητο: προσπαθούν να επιβιώσουν. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη φύση και προφανώς η επιλογή των συγκεκριμένων δέντρων ήταν άστοχη. Το ζήτημα είναι, όμως, τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα…  

Είναι μια δύσκολη και τολμηρή απόφαση… που πρέπει οι αρμόδιοι του Δήμου να πάρουν, αφού είναι θέμα μερικών μόλις χρόνων τα πεζοδρόμια να γίνουν σαν αυτά της οδού Σόλωνος».

Αγαπητοί τοπικοί άρχοντες της Σπάρτης, εφιστούμε την προσοχή όλων σας. Δεν θα έβλαπτε μια δεύτερη σκέψη και μια επίσκεψη σε πόλεις όπου έχουν φυτευτεί τα εν λόγω δέντρα εντός του αστικού τους ιστού. Τρανό παράδειγμα η γειτονική μας πόλη, όπου τα… ευτράπελα που έχουν ανακύψει είναι πλέον εμφανέστατα.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών