Ανεξέλεγκτη χωματερή ο Ευρώτας! (ΦΩΤΟ)

Εικόνες ντροπής με κάθε λογής σκουπίδια κατά μήκος του ποταμού - Αποκαλυπτικό ντοκουμέντο από τον Σύλλογο Φίλων Προστασίας του Ποταμού

Τετάρτη, 07 Αύγουστος 2019 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανεξέλεγκτη χωματερή ο Ευρώτας! (ΦΩΤΟ)

Αισθήματα απογοήτευσης, αγανάκτησης κι οργής προξενεί το θέαμα που παρουσιάζουν οι εκβολές και οι όχθες του ποταμού Ευρώτα, καθώς το οικοσύστημα του ποταμού-συμβόλου της Λακωνίας έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο τα τελευταία χρόνια. Θλιβερές συνέπειες είναι η εκτεταμένη ρύπανση του συστήματος του ποταμού και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με αποκλειστικό υπαίτιο τον ανθρώπινο παράγοντα, που όχι μόνο γίνεται πολέμιος του περιβάλλοντος και των υπολοίπων ζωντανών οργανισμών, αλλά με τις τοξικές συνήθειες και ενέργειές του στρέφεται απειλητικά και κατά της ιδίας της επιβίωσής του.

Εκτός από τις ποσότητες λυμάτων από ελαιοτριβεία που κάθε χρόνο (κατά την ελαιοκομική περίοδο) κηλιδώνουν και μαυρίζουν την κοίτη του ποταμού, ο Ευρώτας δέχεται σφοδρό περιβαλλοντικό πλήγμα από κάθε λογής απορρίμματα που αποθέτουν ασυνείδητοι πολίτες. Έτσι, εκτός από τα ελαιοκομικά απόβλητα, οι όχθες του Ευρώτα βρίθουν από μπάζα, οικιακά είδη, πλαστικά, συσκευασίες, μέχρι αγροτικά προϊόντα κ.α., όπως μπορεί να διαπιστώσει όποιος κάνει μια απλή περιήγηση!

Τον αποτροπιασμό επιτείνει το γεγονός ότι παρά την ύπαρξη απαγορευτικών πινακίδων για τη ρίψη μπαζών και σκουπιδιών, οι επιτήδειοι όσο και αμετανόητοι πολίτες απορρίπτουν τα σκουπίδια τους χωρίς καμία αναστολή και δισταγμό, αλλά και χωρίς έλεγχο, ως φαίνεται.

Ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας του Ποταμού Ευρώτα φέρνει στη δημοσιότητα ένα αποκαλυπτικό φωτογραφικό ντοκουμέντο για την κατάσταση που επικρατεί πέριξ του ποταμού, όπου πλήθος απορριμμάτων αποτίθενται ανεξέλεγκτα. Έπειτα από αναφορές, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, μέλη του συλλόγου επισκέφτηκαν τις εκβολές του ποταμού Ευρώτα στις 4/8/2019, αντικρίζοντας πλήθος απορριμμάτων και στις δύο πλευρές στις εκβολές του ποταμού, καθώς επίσης και κατά μήκος του. Οι απαρτίζοντες τον σύλλογο  διακατέχονται από «μεγάλο προβληματισμό για το μέλλον του οικοσυστήματος του ποταμού αλλά και της περιοχής», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.

Αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος, οι «Φίλοι του Ποταμού» υπογραμμίζουν ότι «οι φωτογραφίες αποδεικνύουν την κατάφωρη αδιαφορία και ελλιπή μέριμνα για μία ακόμη χρονιά. Παρακαλούμε, στην άμεση κοινοποίηση των φωτογραφιών. Επιδιώκουμε την από κοινού συνεργασία, για την επίλυση του προβλήματος αλλά και δράσεις για έναν καθαρό Ευρώτα και ένα καθαρό περιβάλλον», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο έγραφε ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας του Ποταμού Ευρώτα: «Για μία ακόμα χρονιά, ο Ευρώτας μετατρέπεται σε μαύρο ποταμό από τα λύματα των ελαιοτριβείων! Στο βωμό του κέρδους, ορισμένων εξ αυτών, καταστρέφεται η ισορροπία του οικοσυστήματος και υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής μας».

Για την παραπάνω δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Ευρώτας έχει ενημερωθεί από μέλη του Συλλόγου Φίλων Προστασίας του Ποταμού Ευρώτα και ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος.

Η οφειλόμενη παρέμβαση από κάθε αρμόδιο φορέα και αρχή με τη λήψη αυστηρών μέτρων και ποινών για τους παραβάτες κρίνεται επιβεβλημένη και κατεπείγουσα, καθώς ο ποταμός Ευρώτας απειλείται με οικολογική καταστροφή, που ενδεχομένως δεν θα είναι αναστρέψιμη…

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες που προκαλούν οργή

20190804 162648

20190804 160744

20190804 165146

20190804 165225

20190804 165317

20190804 172323

20190804 172513

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος