Κολυμπούν στον Λακωνικό κόλπο τα πρώτα χελωνάκια του 2019! (ΦΩΤΟ)

Χάρη στις προσπάθειες του «ΑΡΧΕΛΩΝ» και του Φορέα Διαχείρισης

Τετάρτη, 07 Αύγουστος 2019 15:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κολυμπούν στον Λακωνικό κόλπο τα πρώτα χελωνάκια του 2019! (ΦΩΤΟ)

Πιστά στο ραντεβού τους, τα πρώτα ίχνη από χελωνάκια στην άμμο, καταγράφηκαν από τους εθελοντές του Συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» στην παραλία Μαυροβουνίου, το πρωί της Πέμπτης 1/8. Και φέτος οι προσπάθειες του «ΑΡΧΕΛΩΝ» σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας άρχισαν να αποδίδουν.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, «η έξοδος από τις φωλιές για τα χελωνάκια συνήθως συντελείται κατά τη διάρκεια της νύχτας που είναι σκοτεινά και πιο δροσερά. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτά που εξέρχονται  από τη φωλιά κατά την διάρκεια της ημέρας. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος να πεθάνουν από αφυδάτωση, αν δεν φτάσουν εγκαίρως στη θάλασσα.

Μία τέτοια περίσταση έτυχε φέτος στην ομάδα του “ΑΡΧΕΛΩΝ” καθώς, μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη πρωινή καταγραφή εκκόλαψης, εμφανίστηκαν μερικά μικρά ακόμα. Ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες, δεν αγγίξαμε τα χελωνάκια ούτε τα καταβρέξαμε. Μόνο σκιάσαμε τα μικρά και απομακρύναμε τη ζεστή άμμο από την πορεία τους, δημιουργώντας έτσι ένα διάδρομο πρόσβασης στη θάλασσα», αναφέρουν «ΑΡΧΕΛΩΝ» και Φορέας Διαχείρισης και προσθέτουν:

«Οι νεοσσοί που εκκολάπτονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατευθύνονται προς το νερό όχι από ένστικτο, αλλά ακολουθώντας την αντανάκλαση του φεγγαριού στη θάλασσα. Ο τεχνητός φωτισμός κοντά στην παραλία αποπροσανατολίζει τους νεοσσούς, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν στη στεριά από αφυδάτωση ή κόπωση.

Δυστυχώς, στις παραλίες του Λακωνικού Κόλπου, το φαινόμενο της φωτο-ρύπανσης είναι έντονο. Η αδιαφορία για τις επιπτώσεις της στην ασφάλεια των νεοσσών και στην έγκαιρη είσοδο τους στη θάλασσα, οδηγεί σε απώλειες και σε μείωση των πιθανοτήτων  διατήρησης του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας καρέττα (caretta caretta) στο Λακωνικό Κόλπο. Προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες αυτές οι εθελοντές του  “ΑΡΧΕΛΩΝ” τοποθετούν σκίαστρα, γύρω από τις φωλιές ώστε να μειωθεί η ένταση του φωτός».

Με την ευκαιρία της πρώτης εκκόλαψης για το 2019, οι υπεύθυνοι ζητούν «από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δήμους, πολίτες, επιχειρηματίες) να βοηθήσουν στο έργο μας, απενεργοποιώντας οποιαδήποτε μορφή φωτισμού στις παραλίες ωοτοκίας κατά την διάρκεια της νύχτας. Υπενθυμίζουμε πως η ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες ωοτοκίας τη νύχτα τρομάζει, τόσο τις θηλυκές θαλάσσιες χελώνες που εξέρχονται της θάλασσας με σκοπό την ωοτοκία, όσο και τα μικρά χελωνάκια που κατευθύνονται προς το νερό. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται η χρήση φακών, όπως και το άναμμα φωτιάς στις παραλίες τη νύχτα. Επίσης, απαγορεύεται η κίνηση τροχοφόρων και βαρέων μηχανημάτων στις παραλίες».  

Τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ θα βρείτε καθημερινά στον ενημερωτικό σταθμό στο Μαυροβούνι, και από τις 05:30 το πρωί στις παραλίες ωοτοκίας. «Μείνετε κοντά μας γιατί σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν οι δημόσιες εκσκαφές των φωλιών που έχουν εκκολαφθεί, κατά την διάρκεια των οποίων θα μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις θαλάσσιες χελώνες!», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πληροφορίες:
Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας: Κανελίδου Άννα, υπεύθυνη Τμήματος Προστασίας & Διαχείρισης - τηλ.: 27550-22021, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.fdparnonas.gr.

ΑΡΧΕΛΩΝ: Γαλήνη Σαμλίδου, υπεύθυνη προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου - τηλ.: 6951 009785, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.archelon.gr.

archelon hatchlings LAK19

archelon hatchlings LAK19

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος