Προβληματισμός για τις νεκρές χελώνες στη Λακωνία

Δύο ακόμη ξεψύχησαν στην παραλία Έλους

Πέμπτη, 08 Αύγουστος 2019 16:08 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προβληματισμός για τις νεκρές χελώνες στη Λακωνία

Δύο ακόμα θαλάσσιες χελώνες εντοπίστηκαν νεκρές από τη Λιμενική Αρχή Γυθείου στην παραλία «Κυανή Ακτή» στο Έλος του Δήμου Ευρώτα, την περασμένη Κυριακή 4/8. Όπως αναγνωρίστηκε, πρόκειται για μία χελώνα του είδους «Καρέττα – Καρέττα» και μία του είδους «Πρασινοχελώνα», οι οποίες ακολούθησαν το δρόμο για την υγειονομική ταφή τους.

Πρόκειται για δύο περιστατικά που προστίθενται στη φετινή λίστα των νεκρών χελωνών και τονίζουν τους ανθρωπογενείς κινδύνους που διατρέχουν τα είδη τους στον Λακωνικό κόλπο.

Όπως έχει καταγράψει ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», η πρώτη εκθαλάσσωση χελώνας Καρέτα στο νομό Λακωνίας καταγράφηκε στις 6 Ιουνίου και μέχρι το τέλος του Ιουνίου ακολούθησαν επιπλέον πέντε αναφορές νεκρών Καρέττα και 6 πράσινων χελωνών. Οι περισσότερες εκθαλασσώσεις καταγράφηκαν στην παραλία του Ευρώτα (9 από 12) και οι υπόλοιπες 3 στην παραλία Βαλτάκι. Η πλειοψηφία των ζώων που εντοπίστηκαν ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση και δεν ήταν δυνατή η διαπίστωση της αιτίας θανάτου. Ωστόσο δύο από τις 12 νεκρές χελώνες είχαν χτύπημα στο κεφάλι, από εσκεμμένη ανθρώπινη ενέργεια. Λίγες μέρες αργότερα εντοπίστηκαν δύο τραυματισμένες χελώνες στις ίδιες παραλίες, η πρώτη στην παραλία του Ευρώτα και η δεύτερη στη παραλία Βαλτάκι. Και οι δύο μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του «ΑΡΧΕΛΩΝ» στη Γλυφάδα Αττικής.

Ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ανησυχητικό» το θέμα των σκόπιμων θανατώσεων ή τραυματισμών θαλάσσιων χελωνών από ανθρώπους της θάλασσας. «Για την εξάλειψη τέτοιων πολύ λυπηρών φαινομένων χρειάζεται η κινητοποίηση των αρχών και κυρίως των πολιτών, ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις στο μέλλον», τονίζουν οι εθελοντές του συλλόγου σε ανακοίνωσή τους.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος