«Συνεχίζεται η αδιαφορία των αρχών για τη ρύπανση του Ευρώτα»

Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας - Οι τρόποι διαχείρισης που θέτει

Δευτέρα, 25 Ιανουάριος 2021 17:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Συνεχίζεται η αδιαφορία των αρχών για τη ρύπανση του Ευρώτα»

Το διαχρονικό πρόβλημα της ρύπανσης του Ευρώτα από τα απόβλητα ελαιοτριβείων αναδεικνύει με παρέμβασή του το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, με μια ανακοίνωση που στηλιτεύει το ζήτημα σε υψηλούς τόνους, τονίζει: «Κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες παρατηρούμε με αγανάκτηση τη ρύπανση του ποταμού Ευρώτα από τον κατσίγαρο των ελαιοτριβείων και όχι μόνο.

Κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες, παρατηρούμε το στραγγαλισμό της βιοποικιλότητας του ποταμού. Απειλούμενα ενδημικά ψάρια, χέλια, αμφίβια και κάθε οργανισμός που εξαρτάται από το καθαρό νερό πεθαίνει βασανιστικά από ασφυξία.

Κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες, οι κάτοικοι των παραεύρωτιων περιοχών πρέπει να ανέχονται την δυσοσμία που αναδύεται από το ποτάμι αλλά και την μαύρη όψη του ποταμού που παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα.

Και κάθε χρόνο δυστυχώς παρατηρούμε, την αδιαφορία ή στην καλύτερη περίπτωση την επιφανειακή αντιμετώπιση των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».

Τα προτεινόμενα μέτρα
Τα μέτρα «που επειγόντως πρέπει να εφαρμοστούν», σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, είναι τα εξής:
1. Δίκτυο παρακολούθησης και επιτήρησης των ρυπαντών, δηλαδή των ελαιοτριβείων, των πυρηνελαιουργείων και των εργοστασίων χυμοποίησης με εγκατεστημένα όργανα ελέγχου της ποιότητας των υδάτων, στελεχωμένο με ειδικό επιστημονικό προσωπικό.
2. Νέο θεσμικό πλαίσιο ποινών για σαφέστερη τεκμηρίωση τους, αυστηροποίηση τους και εξάντλησή τους.
3. Κίνητρα σε αγρότες για χρήση του κατσίγαρου ως λίπασμα ή ως εδαφοβελτιωτικό των ελαιοκαλλιεργειών. Τεχνικές λύσεις υπάρχουν.

Όπως υπογραμμίζει, καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, «είναι ώρα να σταματήσει επιτέλους, από μέρους των Αρχών, η αδιαφορία και η επικοινωνιακή αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος για το Ποτάμι και τον Λακωνικό Κόλπο.

Τέλος, να σταματήσει και η κατασκευή του ΧΥΤΥ της Σκάλας, δίπλα στο Ποτάμι που με ευθύνη της Δημοτικής και της Περιφερειακής Αρχής προοιωνίζεται νέους επικίνδυνους ρύπους για τον Ευρώτα».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia