Ο κορωνοϊός των παγκολίνων απειλεί να προκαλέσει νέα πανδημία

Τρίτη, 09 Φεβρουάριος 2021 17:13 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο κορωνοϊός των παγκολίνων απειλεί να προκαλέσει νέα πανδημία

Ερευνητές του Ινστιτούτου Francis Crick εντόπισαν σημαντικές δομικές ομοιότητες μεταξύ του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 και ενός κορωνοϊού που μολύνει τους παγκολίνους – είδος φολιδωτού μυρμηγκοφάγου που είχε τεθεί και στο παρελθόν στο «εδώλιο του κατηγορουμένου» ως πιθανός «ένοχος» για την αρχική μετάδοση του SARS-CoV-2 στους ανθρώπους αλλά αργότερα «αθωώθηκε». Το εύρημα αυτό φέρνει και πάλι τους παγκολίνους στο προσκήνιο δείχνοντας ότι ότι κορωνοϊός που μολύνει το συγκεκριμένο είδος θηλαστικού μπορεί να μολύνει και τον άνθρωπο.

Μυστήριο αποτελεί το εξελικτικό μονοπάτι του ιού
Παρότι ο ιός SARS-CoV-2 θεωρείται ότι προήλθε από τις νυχτερίδες, το ακριβές εξελικτικό μονοπάτι του παραμένει μυστήριο. Η αποκάλυψη αυτού του μονοπατιού αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες καθώς υπάρχουν πολλοί ακόμη κορωνοϊοί των νυχτερίδων που δεν έχουν ανακαλυφθεί.

Παράλληλα εξαιτίας των διαφορών μεταξύ των κορωνοϊών των νυχτερίδων και του SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι ο νέος κορωνοϊός έφθασε στους ανθρώπους «περνώντας» από τουλάχιστον άλλο ένα είδος εκτός από τις νυχτερίδες.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications» οι επιστήμονες συνέκριναν τη δομή της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2 με εκείνη του κορωνοϊού των νυχτερίδων RaTG13 που εντοπίστηκε πρόσφατα και ο οποίος παρουσιάζει τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα ομοιότητες με τον νέο κορωνοϊό καθώς και με την πρωτεΐνη-ακίδα ενός κορωνοϊού που απομονώθηκε από παγκολίνους τους οποίους κατέσχεσαν οι αρχές στην Κίνα μετά από λαθρεμπόριο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ιός των παγκολίνων μπορούσε να προσδένεται και στους υποδοχείς των κυττάρων των ανθρώπων. Την ίδια στιγμή ο κορωνοϊός των νυχτερίδων δεν μπορούσε να προσδεθεί αποτελεσματικά ούτε στους ανθρώπινους υποδοχείς ούτε σε εκείνους των παγκολίνων.

Όπως ανέφερε ο Αντονι Ρόμπελ, εκ των κύριων συγγραφέων της νέας μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Δομικής Βιολογίας των Διεργασιών που οδηγούν σε Νόσους στο Francis Crick «ελέγχοντας αν η πρωτεΐνη-ακίδα ενός ιού μπορεί να προσδεθεί στους υποδοχείς των κυττάρων διαφορετικών ειδών μπορούμε να ανακαλύψουμε, αν, θεωρητικώς, ο ιός αυτός μπορεί να μολύνει το εκάστοτε είδος». Ο ερευνητής προσέθεσε ότι με τη νέα μελέτη της η ομάδα κατέληξε σε δύο συμπεράσματα-«κλειδιά»: «Καταρχάς στο ότι ο ιός των νυχτερίδων που διερευνήσαμε δεν φαίνεται να είναι πιθανό να μπορεί να μολύνει τους παγκολίνους. Κατά δεύτερον ότι ο κορωνοϊός των παγκολίνων μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους».

Με «όπλο» την κρυο-ηλεκτρονική μικροσκοπία
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κρυο-ηλεκτρονική μικροσκοπία προκειμένου να αποκαλύψουν με απίστευτη λεπτομέρεια τη δομή της πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοϊού των παγκολίνων. Παρότι ορισμένα τμήματα αυτής της πρωτεΐνης εμφάνιζαν τρομερές ομοιότητες με την αντίστοιχη πρωτεΐνη του SARS-CoV-2, αλλές περιοχές της παρουσιάζαν διαφορές.