Η Λάκαινα Νεκταρία Καραντζή στην παγκόσμια Ακαδημία της Βουδαπέστης

Για συναυλίες βυζαντινής μουσικής

Τετάρτη, 12 Φεβρουάριος 2020 15:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Λάκαινα Νεκταρία Καραντζή στην παγκόσμια Ακαδημία της Βουδαπέστης

Η Λάκαινα ερμηνεύτρια-ψάλτρια Νεκταρία Καραντζή θα παρουσιάσει για δεύτερη φορά masterclass βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής στις 24 Απριλίου 2020, σε μια από τις σημαντικότερες μουσικές ακαδημίες του κόσμου, την περίφημη Ακαδημία Λιστ στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας

Η συγκεκριμένη ακαδημία αποτελεί σταθμό στην ιστορία της μουσικής εκπαίδευσης και ανήκει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα με τη σημαντικότερη επιρροή στην ανάπτυξη της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Η φοίτηση στην ακαδημία ισούται με σκληρή και πειθαρχημένη δουλειά υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης καθηγητών.

Η πολυετής αφοσίωση της Καραντζή και το διεθνούς ακτινοβολίας έργο της στη βυζαντινή, αλλά και στην παραδοσιακή μουσική και ειδικότερα στη γυναικεία ψαλτική, έχει αναγνωριστεί και προβληθεί εκτενώς από το διεθνή τύπο, με αφορμή τις ευρωπαϊκές περιοδείες της και τις εισηγήσεις της σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα όπως τα Πανεπιστήμια της Σορβόνης στη Γαλλία, του Οβιέδο στην Ισπανία, καθώς και σε ιταλικά πανεπιστημιακά ιδρύματα όπου διδάσκει τα τελευταία χρόνια. Έχει ιδρύσει μάλιστα και τον γυναικείο βυζαντινό χορό «Ψάλτριες» του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών και του «Women in Byzantine Music Worldwide Association», ο οποίος αποτελείται από γυναίκες υμνωδούς της βυζαντινής μουσικής από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Οι επαφές της Καραντζή με την Ουγγαρία διαρκούν αρκετά χρόνια, χάρη στη συνεργασία της με την αντρική χορωδία του Αγίου Εφραίμ της Βουδαπέστης. Η πρώτη της συνεργασία πριν αρκετά χρόνια στην περίφημη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, επιφύλασσε επίσης τη χαρά της σύμπραξης με την σημαντικότερη εκπρόσωπο της Παραδοσιακής Μουσικής της Ουγγαρίας Μαρτα Σεμπεστιέν.

Κατά τη φετινή περιοδεία της στην Ουγγαρία, η Ν. Καραντζή με την χορωδία «St Efraim Male Choir» θα πραγματοποιήσουν τρεις εμφανίσεις στις 24, 25 και 26 Απριλίου στις πόλεις Ντεμπρέτσεν, Βουδαπέστη και Σζομπαθέλι αντίστοιχα. Μάλιστα, τα εισιτήρια για τη συναυλία της Βουδαπέστης έχουν ήδη εξαντληθεί.

Ποια είναι η Νεκταρία Καραντζή
Η Νεκταρία Καραντζή γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1978 κι έχει καταγωγή από τα Βελανίδια Βοιών Λακωνίας και από την Προύσα της Μ. Ασίας. Είναι  ψάλτρια και τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής.  Είναι η πρώτη γυναίκα ψάλτρια στην Ελλάδα, η οποία έχει επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της και ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών, ως ιεροψάλτρια, από τα 9 χρόνια της. Η φωνή της έχει ταυτιστεί με τη βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και έχει αναγνωριστεί διεθνώς, στον ορθόδοξο κυρίως κόσμο, όπου κυκλοφορεί η δισκογραφία της, ως μία από τις αντιπροσωπευτικές φωνές του βυζαντινού εκκλησιαστικού μέλους. Μέσα από καλλιτεχνικές εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζει προγράμματα αμιγώς αφιερωμένα στη βυζαντινή Υμνωδία και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η «ιδανική υμνωδός του βυζαντινού μέλους και της Αρχέγονης Παράδοσης».

Έχει τιμηθεί από τον κύκλο των ιεροψαλτών, μέσω του περιοδικού «το Ψαλτήρι», από την Ελληνική Μουσικολογική Εταιρία - Ινστιτούτο Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, για την προσφορά της στη Βυζαντινή Μουσική και την Ορθοδοξία και είναι επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών. Είναι επίσης καλλιτεχνική Διευθύντρια της Μουσικής Σχολής Χρόνης Αηδονίδης και είναι Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου και Νομικός Σύμβουλος της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti