Ο Γιάννης Ρίτσος «ταξιδεύει» στην Αίγυπτο

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Μυθική διάσταση», βασισμένη στο ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Τέταρτη διάσταση», θα παρουσιαστεί στο Κάιρο και την...
Τρίτη, 20 Οκτώβριος 2009 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο Γιάννης Ρίτσος «ταξιδεύει» στην Αίγυπτο

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Μυθική διάσταση», βασισμένη στο ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Τέταρτη διάσταση», θα παρουσιαστεί στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια με τη συμμετοχή ελλήνων και αιγυπτίων ηθοποιών.
Τις δύο αυτές παραστάσεις, που εντάσσονται στο φετινό εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, οργανώνει το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας και ελληνικής κοινότητας Καΐρου. Η πρώτη θα δοθεί στις 26 Οκτωβρίου στο θέατρο «Σάιεντ Νταρουίς» της Αλεξάνδρειας και η δεύτερη στις 27 του μηνός στο θέατρο «Γκομχουρέια» της Όπερας του Καΐρου.

Η διευθύντρια του ΕΠΚΚ Μαρία Φραγκή, που έχει επιμεληθεί τη σύνθεση των κειμένων και τη σκηνοθεσία, σημειώνει:
Η προσπάθειά μας είναι να αναδειχτεί η συνύπαρξη στο έργο του ποιητή του αρχαίου κόσμου με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Στο σύμπαν του Ρίτσου συνυπάρχουν λειτουργικά και αβίαστα τα προσωπικά βιώματα με τις κοινωνικές αναζητήσεις, και συμβαδίζουν τα οικογενειακά τραύματα με τα ιστορικά δράματα. Την ποίησή του χαρακτηρίζουν η ειλικρίνεια και η αλήθεια... Για πολλοστή φορά μάς κατακλύζει η μουσική του, η φιλοσοφία του, η ανθρωπιά και η λαχτάρα του για τη ζωή. Μαθητές του «σοφού» και καυστικού γέροντα, παρακολουθούμε τις διαδρομές του, τη ζωή των προσώπων του, τη μυθολογία που δημιουργεί σαν ένας Όμηρος του 20ού αιώνα.

Πριν την παράσταση θα μιλήσουν για το Ρίτσο ο δρ Αχμέντ Ετμάν και η πανεπιστημιακός Αλίκη Τσοτσορού. Η αραβική μετάφραση των κειμένων της παράστασης είναι του Χισάμ Νταρουίς, ενώ στο πιάνο θα βρίσκεται η Αλκυόνη Μαλεκάκη, που έχει και τη μουσική επιμέλεια. Τα σκηνικά και κοστούμια επιμελήθηκαν οι Σάμαα Ιμπραήμ και Μαρία Φραγκή, και τις μάσκες η Γιάννα Ντερτίμα. Παίζουν οι Μαρία Λεμπέση (Ηλέκτρα), Γιάννα Ντερτίμα (Τροφός), Σάμαα Ιμπραήμ (Ιφιγένεια), Γιώργος Ρουστέμης (Αγαμέμνων), Αχμέντ Ελ Χενάουι (Ορέστης), Σάντυ Σπυρίδη (Ελένη).

Εκτός από τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μυθική διάσταση», θα προβληθούν και τέσσερα ντοκιμαντέρ για το Ρίτσο, που υπογράφουν οι Μανθούλης, Ποπλάτεφ, Ψαρράς και Χαρωνίτης.
Στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου έως το τέλος του χρόνου μπορεί επίσης να δει κανείς εργοβιογραφική έκθεση με τη φροντίδα του Ελληνικού Κέντρου Βιβλίου, καθώς και έκθεση έργων του Ελευθερίου Μύστακα με θέμα «Ρίτσος και αρχαίος κόσμος».
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 26441518-26384977, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα