Μέσα από το φακό του Τάκη Τλούπα

Φωτογραφική έκθεση για την Ελλάδα που χάνεται
Παρασκευή, 01 Μάιος 2009 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

 

«Η φωτογραφία ορίζει την τέχνη της. Εγώ αναζητώ εκείνο που μέσα μου υπάρχει και αυτή η αναζήτηση μπορεί να κρατήσει χρόνια. Πολλές φορές μπορεί να σταθώ απέναντι σε ένα αντικείμενο, αλλά να μην αποφασίζω να το φωτογραφίσω, περιμένοντας εκείνη την ιδανική, για τα μάτια μου, στιγμή. Δεν μπορώ να πω τι είναι φωτογραφία, μπορώ όμως να πω πως με γοητεύουν οι ομίχλες, όπως και οι αντικατοπτρισμοί, τα καθρεφτίσματα και οι αντανακλάσεις. Σίγουρα η φωτογραφία είναι φως, αλλά και άλλα πολλά»

Τάκης Τλούπας

Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 30/4 η περιοδική έκθεση «Τάκης Τλούπας: Η φωτογραφία είναι φως», που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη μέχρι τις 6 Ιουλίου.

Τους παρευρεθέντες καλωσόρισε η αρχαιολόγος-μουσειολόγος κ. Έλια Βλάχου, εκ μέρους της προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κ. Σοφίας Στάικου και της γενικής διευθύντριας κ. Ασπασίας Λούβη.

«Η έκθεση θα μιλήσει στις ψυχές όλων», εκτίμησε η κ. Βλάχου, «τόσο των παλαιότερων, που θα τους υπενθυμίσει στιγμές που έζησαν, όσο και των πιο νέων, που θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μια Ελλάδα που σιγά-σιγά χάνεται».

Ο φακός του φωτογράφου απαθανατίζει τα τοπία και τους ανθρώπους της Ελλάδας, καθώς και τα έθιμα της ελληνικής υπαίθρου. Όπως ο ίδιος έλεγε, «είναι αλήθεια ότι έβλεπα πολλά πράγματα που δεν έβλεπαν οι άλλοι και που ένιωθα πως θα χαθούν. Έτσι γεννήθηκε μέσα μου η αγωνία της απαθανάτισης. Η συνεχιζόμενη φθορά που παρατηρούσα γύρω μου αποτέλεσε επίσης την αιτία για να φωτογραφίσω τα έργα των ανθρώπων. Ένιωθα ότι θα γίνουν καταστροφές, ότι θα χαθεί ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έβλεπα σε κάποιες εκκλησίες και μοναστήρια λεπτομέρειες αρχιτεκτονικές, τις οποίες δεν έβλεπαν οι ειδικοί, κι έλεγα πως θα μπορούσαν να διασωθούν έστω ως εικόνες στη μνήμη των ανθρώπων. Ίσως τελικά να μην ήθελα να διασώσω μόνο την εικόνα του κτίσματος, αλλά εκείνη την αφωνία του μάστορα για το δημιούργημά του και την πορεία του στο πέρασμα του χρόνου».

Μιλώντας για το φωτογράφο, η κ. Βλάχου γνωστοποίησε ότι είχε αρχικά ασχοληθεί με την τέχνη του πατέρα του, ο οποίος ήταν ξυλογλύπτης. Όταν όμως ήρθε σε επαφή με τη φωτογραφία, «λοξοδρόμησε», για να αφεθεί, όπως ο ίδιος έλεγε, στη γοητεία των αντικατοπτρισμών, των καθρεφτισμάτων και των αντανακλάσεων. Όλα ξεκίνησαν σε μια εκδρομή του Ορειβατικού Συλλόγου στον Παλαιό Παντελεήμονα, όταν ο πρόεδρος του συλλόγου τού έδειξε τη μηχανή του. Επιστρέφοντας στη Λάρισα, ο Τάκης Τλούπας αγόρασε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή, ενώ άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τη φωτογραφία μετά τον πόλεμο. Με το θρυλικό Ντεσεβώ του, περιπλανήθηκε φωτογραφίζοντας για τέσσερις δεκαετίες σε όλη την Ελλάδα.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αντιπροσωπευτικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ευρεία θεματολογία του. Σύμφωνα με το μουσειολογικό σκεπτικό, οι φωτογραφίες εκτίθενται σε αντιθετικά ζεύγη (άνθρωποι εν ώρα εργασίας και ανάπαυλας, παιδιά και ηλικιωμένοι, σπίτια χωριάτικα και αστικά, εικόνες από λίμνες και θάλασσες κοκ), ώστε να αναδεικνύεται, μέσα από την αντίθεση, το πρωταγωνιστικό στοιχείο καθεμιάς από αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα