Ανταλλαγή ανακοινώσεων για το νέο μουσείο Σπάρτης

Μεταξύ Ερ. Φιλιπποπούλου και «Φίλων Μουσείου Σπάρτης»

Παρασκευή, 30 Νοέμβριος 2018 18:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανταλλαγή ανακοινώσεων για το νέο μουσείο Σπάρτης

Σε διευκρινιστικές επισημάνσεις για τη συνεργασία της με την ΠΕ Λακωνίας, αναφορικά με την κατασκευή του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης, προχώρησε η αρχιτέκτων-μηχανικός και νομικός κ. Έρση Φιλιπποπούλου σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωση του Σωματείου «Φίλοι Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης».

Συγκεκριμένα, η κ. Φιλιπποπούλου αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της Λακωνίας δημοσιεύθηκε στις 15/11/2018 ανακοίνωση του σωματείου σας για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, στην οποία αναφέρθηκε ότι “έχει προσληφθεί η κ. Έρση Φιλιπποπούλου ως σύμβουλος της κ. Τζανετέα για να ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης” και, στη συνέχεια της ίδιας πρότασης, ότι “…ανατέθηκε σε μελετητικό γραφείο να ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης έναντι του ποσού των 65.000,00 ευρώ με fast track διαδικασία. Το κόστος, οικονομικό και χρονικό, για την συγκεκριμένη εργασία, είναι τεράστιο!”. Για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις και περίεργοι συνειρμοί, σας διευκρινίζω ότι:

α. Ουδέποτε προσελήφθην από την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας. Λόγω της μακράς πείρας μου σε θέματα μελετών μουσείων και αρχιτεκτονικών διαγωνισμών μου ζητήθηκε από τον κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να συμμετάσχω στις διαδικασίες για την ωρίμανση του έργου του μουσείου, το οποίο και έπραξα αφιλοκερδώς, ως προσφορά στη μνήμη του αειμνήστου πατέρα μου Ιωάννη Φιλιππόπουλου, ο οποίος γεννήθηκε και έζησε τα νεανικά του χρόνια στην Τρύπη. Ακόμη και τα οδοιπορικά έξοδα μετάβασης στη Σπάρτη, όποτε χρειαζόταν, καταβάλλονταν από εμένα. Η τελευταία ενέργεια για το μουσείο στην οποία συμμετείχα ήταν μία σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την 13/11/2017.

β. Δεν ασχολήθηκα καθόλου με τη διαδικασία επιλογής συμβούλου από την Π.Ε. Λακωνίας και δεν έχω καμία σχέση με το μελετητικό γραφείο στο οποίο ανατέθηκε τελικά η σύνταξη των τευχών του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ― δεν γνωρίζω καν ποιό είναι.

Κοινοποιώ την παρούσα επιστολή σε όσες ιστοσελίδες είδα την ανακοίνωσή σας και σας παρακαλώ να τη διαβιβάσετε και σε τυχόν άλλα ΜΜΕ που τη δημοσίευσαν αλλά διέλαθαν της προσοχής μου, προς αποκατάσταση της ακρίβειας των γεγονότων».

Η απάντηση του σωματείου
Σε ανακοίνωση-απάντησή στην κ. Φιλιπποπούλου, το Σωματείο «Φίλοι Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης» επισημαίνει τα εξής:

«Αξιότιμη κ. Φιλιπποπούλου,

Ως σωματείο που ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ για την πρόοδο του έργου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης επιθυμούμε να ενημερώνουμε την κοινή γνώμη σχετικά με τον σκοπό ύπαρξής μας, που είναι οι εξελίξεις γύρω από το Νέο μας Μουσείο με όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένο λόγο.

Σε ό,τι, λοιπόν, αφορά στην αναφορά μας σε εσάς στο τελευταίο δελτίο τύπου του σωματείου μας, το οποίο επικαλείστε στην από 19/11/2018 επιστολή σας, σάς διαβεβαιώνουμε ότι οτιδήποτε γράφουμε προέρχεται από πληροφόρηση από την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα.

Συγκεκριμένα:

1) Το γεγονός ότι είστε σύμβουλος της Περιφέρειας, δεν το λέμε εμείς, αλλά η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζανετέα σε σύσκεψη για το Νέο Μουσείο  που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2017 στην Π.Ε. Λακωνίας. Σας παραθέτουμε το video που αποδεικνύει το αληθές του λόγου μας εδώ όπου στην έναρξη της παρουσίασης (δείτε το πρώτο λεπτό του βίντεο), η κα Τζανετέα σας συστήνει ως σύμβουλο συνεργάτη της Περιφέρειας για το θέμα του Μουσείου.

2) Στις 29 Νοεμβρίου 2016, στην σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού παραβρεθήκατε ως σύμβουλος της κ. Τζανετέα. Αυτό και πάλι δεν το λέμε εμείς αλλά το δελτίο τύπου της κ. Τζανετέα και οι δημοσιεύσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά συνέπεια, την όλη σύγχυση γύρω από το όνομά σας δεν την προκαλούμε εμείς, αλλά η κ. Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας με τα λεγόμενά της, με τα δημοσιεύματα και τις φωτογραφίες που διοχέτευσε στα μέσα ενημέρωσης και στα οποία ουδέποτε αναφέρεται στον αφιλοκερδή σας ρόλο.

Για την αποκατάσταση της ακρίβειας των γραφομένων, λοιπόν, θα πρέπει να ζητήσετε από την κ. Τζανετέα να αποκαταστήσει δημόσια την αλήθεια σε ό,τι σας αφορά.

Βέβαια, με δεδομένη την παρουσία σας στο θέμα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης από το 1995, αντιλαμβανόμαστε την εμπλοκή σας , αλλά όχι και τον τρόπο με τον οποίο είστε παρούσα σε όλες τις φάσεις από το 1995 ως υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού , μέχρι το 2018, που συνεχίζεται η συζήτηση για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τέλος, ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι συνδέεστε με οποιονδήποτε τρόπο με το μελετητικό γραφείο που ανέλαβε πρόσφατα (Οκτώβριος του 2018) χρέη συμβούλου για τα τεύχη δημοπράτησης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού!

Με εκτίμηση
Το ΔΣ του σωματείου
ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ»

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα