«Προσμένοντας τα Χριστούγεννα στον Λογκανίκο και τον Βόρειο Ταΰγετο»

Εκδήλωση στον Λογκανίκο

Παρασκευή, 21 Δεκέμβριος 2018 16:34 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Προσμένοντας τα Χριστούγεννα στον Λογκανίκο και τον Βόρειο Ταΰγετο»

Έκθεση χριστουγεννιάτικων ενθυμημάτων και χριστουγεννιάτικο κέρασμα με μουσικές εκπλήξεις περιλαμβάνονται στην εκδήλωση «Προσμένοντας τα Χριστούγεννα στον Λογκανίκο και τον Βόρειο Ταΰγετο» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λογκανίκου, τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου και ώρα 7:30΄ μμ στα γραφεία του συλλόγου, στην πλατεία του Λογκανίκου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθεί το έθιμο των χοιροσφαγίων και θα προσφερθούν εδέσματα με βάση το χοιρινό, ένα έθιμο το οποίο συνδέεται με την έναρξη του δωδεκαήμερου της χριστιανικής παράδοσης.

Τα χοιροσφάγια συνδέονται με την οικογενειακή και αγροτική οικονομία των περιοχών του Ταϋγέτου αλλά και την αλληλεγγύη των κατοίκων των ορεινών χωριών.  

Στον παραδοσιακό πολιτισμό οι εκδηλώσεις της λαϊκής λατρείας είναι ενσωματωμένες στην αγροτική οικονομία. Η εκτροφή του χοίρου εξασφάλιζε στην οικογένεια κρέας και λίπος για ολόκληρη τη χρονιά. Δεν ήταν δύσκολο, στα χωριά  να διατηρούν από έναν χοίρο σε κάθε σπίτι καθώς ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και είχαν να τον ταΐσουν με τα αγροτικά και κτηνοτροφικά υπολείμματα και τα κατάλοιπα των τροφών.  Για τη σφαγή ακολουθούνταν ιδιαίτερη εθιμοτυπία.   Σχηματίζονταν παρέες στα σπίτια και δοκίμαζαν τους χοιρινούς μεζέδες και παρασκεύαζαν τα λουκάνικα και  το παστό.  Τα οικογενειακά γλέντια κρατούσαν όλο το δωδεκαήμερο (25/12-6/1) και ήταν ένα διάλειμμα στη σκληρή ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου και μάλιστα τον χειμώνα. Χαρακτήρα αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο είχε η συνήθεια να στέλνουν καλάθια με δώρα, κυρίως φαγώσιμα στα φτωχότερα μέλη της κοινότητας.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6932 456614 – 6974 605778 – 6948 836675
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia