Χάραξαν πορεία για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε η 6η Συνάντηση των μελών του «Διαζώματος» στη Σπάρτη

Παρασκευή, 12 Απρίλιος 2019 08:14 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Χάραξαν πορεία για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκε η 6η Συνάντηση των εταιρικών μελών του «Διαζώματος», το σωματείο που έχει αγκαλιάσει όλα τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας (www.diazoma.gr). Η συνάντηση έλαβε χώρα από τις  5 έως τις 7 Απριλίου σε ξενοδοχείο στο Παλαιολόγιο Μυστρά.

Εκ μέρους του «ΓΙΤΙΑΔΑ», Συνδέσμου Φίλων Ανασυγκρότησης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης, ο κ. Ευστάθιος Μπεκιάρης ανέφερε τα εξής:

«Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη πόλη μας και σας εύχομαι να έχετε τις καλύτερες αναμνήσεις από αυτό το τριήμερο.

Ο Σύνδεσμος Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης ‘ΓΙΤΙΑΔΑΣ’ ιδρύθηκε το 1994 από μία παρέα Σπαρτιατών και όχι μόνο με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του μνημείου και του περιβάλλοντος αρχαιολογικού χώρου.

Στόχος του ΓΙΤΙΑΔΑ είναι η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης.

Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα ο ΓΙΤΙΑΔΑΣ παρεμβαίνει για το Αρχαίο Θέατρο συνέχεια και σταθερά με έγγραφα και διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς, πρόσωπα και υπηρεσίες ζητώντας να γίνουν ενέργειες για την προστασία, την ανάδειξη και την αποκατάσταση του μνημείου.

Έχουμε αναπτύξει με την Εφορία Αρχαιοτήτων Λακωνίας μία αρμονική συνεργασία και με την έγκριση της πριν από 20 χρόνια περίπου απομακρύναμε με τον κατάλληλο τρόπο, σεβόμενοι πάντα το μνημείο, από το κοίλο του θεάτρου και τη σκηνή 45 αυτοφυείς ελιές και ένα τεράστιο ευκάλυπτο. Έτσι σήμερα ο επισκέπτης έχει μία πιο ευκρινή αντίληψη του μνημείου.

Στο παρελθόν συνεργαστήκαμε με την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή που πραγματοποίησε τις τελευταίες ανασκαφές πριν από 30 χρόνια περίπου και ανακηρύξαμε τους καθηγητές αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου King’s College London κ. Geoffrey Weywell και κ. John Wilkes επίτιμα μέλη του Συνδέσμου μας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καταθέσω κάτι για τον αείμνηστο Γεώργιο Σαινόπουλο, πρώην Δήμαρχο Σπαρτιατών, το οποίο μας διηγήθηκαν οι ανωτέρω καθηγητές. Την δεκαετία του 70’ ο Γεώργιος Σαινόπουλος ζήτησε από το Υ.Π.Π.Ο. την άδεια να αποκαταστήσει το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης με δικά του χρήματα αλλά δεν του δόθηκε και έτσι στράφηκε στην περιοχή της Μαγούλας όπου δημιούργησε ένα σύγχρονο, και τόσο όμορφο ανοιχτό θέατρο όπου εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται οι πολιτιστικές μας εκδηλώσεις.

Επίσης συνεργαστήκαμε με τον Ελληνικό Στρατό, με την εδώ στρατιωτική μονάδα του Κ.Ε.Ε.Μ. που εκδήλωσε την πολιτιστική του ευαισθησία καθαρίζοντας για μερικά χρόνια το χώρο του θεάτρου από την υπερβολική βλάστηση.

Εκδώσαμε έγχρωμο πληροφοριακό υλικό για το θέατρο που εκτός του σκοπού προβολής και ευαισθησίας του κοινού για το μνημείου στάλθηκε και στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας για τις εκπαιδευτικές εκδρομές των μαθητών και την ενημέρωση τους για τον χώρο της Ακρόπολης της Σπάρτης.

Ακόμα κατασκευάσαμε μακέτα του μνημείου σε κλίμακα 1:200 την οποία δωρίσαμε στο Μουσείο Σύγχρονης Πόλης της Σπάρτης. Αύριο το πρωί θα έχετε την δυνατότητα να το επισκεφτείτε και να δείτε από κοντά τη μακέτα.

Σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Σπάρτης πραγματοποιήσαμε μία έκθεση φωτογραφιών των αρχαίων θεάτρων της Ελλάδος που αποθανάτισε ο Κώστας Μιχαλόπουλος, η οποία μεταφέρθηκε και στο Πνευματικό Κέντρο Κροκεών.

Η προσπάθεια λοιπόν που ξεκίνησε το 1994 ο ΓΙΤΙΑΔΑΣ συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και έτσι είμαστε όλοι εδώ χαρούμενοι επειδή οργανισμοί όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το αμερικανικό Ίδρυμα J. M. Kaplan Fund διέθεσαν χρήματα για το μνημείο της πόλης μας και τους ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτό.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και τον αγαπητό Πρόεδρο Σταύρο Μπένο και τους συνεργάτες του στους οποίους είμαστε αιώνια υπόχρεοι για αυτό που μέχρι τώρα έχουν κάνει για το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης και για αυτό που θα κάνουν!

Σας ευχαριστώ όλους για τη προσοχή σας!»

Επισκέψεις σε ΠΕΣ
και αρχαίο θέατρο
Την Κυριακή 7/4, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση του «Διαζώματος» είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση χαρακτικών και φωτογραφιών με θέμα το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης στο εντευκτήριο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στον χώρο που βρίσκεται το μνημείο, το οποίο αποτελεί το αντικείμενο δράσης του σωματείου «Διάζωμα».

Φωτο: Γ. Λυμπέρης

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα