Διεθνής Ημέρα Μνημείων με ομιλία στην Πνευματική Εστία Σπάρτης

«Τα Μνημεία ως Αγαθό»

Πέμπτη, 18 Απρίλιος 2019 17:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διεθνής Ημέρα Μνημείων με ομιλία στην Πνευματική Εστία Σπάρτης

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (INTERNATIONAL COUNCIL OF MONUMENTS AND SITES –ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για τον σκοπό αυτό διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο με πρωτοβουλία της UNESCO και του ICOMOS κάθε μορφής εκδηλώσεις. Επιδιώκεται με τις εκδηλώσεις αυτές, όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πνευματική Εστία Σπάρτης, σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, προσκάλεσε τον αρχιτέκτονα και  καθηγητή της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Βασίλη Γκανιάτσα, ο  οποίος θα μιλήσει με θέμα «Τα Μνημεία ως Αγαθό». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20/4 και ώρα 7:00 μμ στο εντευκτήριο  της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου [αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης]).

Σύντομο βιογραφικό
του Βασίλη Γκανιάτσα
Καθηγητής Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων & Θεωρίας του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού & Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Θεωρίας του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και φιλοσοφία/θεωρία αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου το 1987 αναγορεύτηκε διδάκτορας (Ph.D). Η διατριβή του επαινέθηκε από τους Κenneth Frampton, Paul Ricoeur και Joseph Kockelmans.

Το ερευνητικό, επιστημονικό και διδακτικό του έργο αφορούν στις γνωστικές περιοχές: Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις, Φιλοσοφία- Θεωρία του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Εννοιολογική και Οντολογική Θεώρηση του Αρχιτεκτονικού  Έργου και Προστασία- Σχεδιασμός της Αρχιτεκτονικής και Αρχαιολογικής Κληρονομιάς ( 150 δημοσιεύσεις ).

Το αρχιτεκτονικό του έργο έχει διακριθεί με 17 βραβεία και επαίνους σε πανελλήνιους/πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, το Μετάλλιο EUROPA NOSTRA το 2010 και 2 υποψηφιότητες για το βραβείο Mies van der Rohe (2014, 2017).
-   Iδρυτικό μέλος του δικτύου ISPA (International Society for the
Philosophy and Architecture)
-   Ειδικός Εμπειρογνώμων των διεθνών επιτροπών Θεωρίας και Φιλοσοφίας
της Προστασίας Μνημείων ( ICOMOS-ΤΗΕΟPHILOS),  Ερμηνείας και Παρουσίασης
της Πολιτισμικής Κληρονομιάς (ICOMOS-ICIP) και ICOMOS-UNIVERSITY FORUM.
 - Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου & Διδάσκων στο ΜA-HERITAGE Management (Kent-AUEB).
-  Προσκεκλημένος καθηγητής σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
(ιστοσελίδα - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα