Ομιλίες Πιερρή στη Σπάρτη και επίσκεψη στο Ιερό Ορθίας Αρτέμιδος

Τετάρτη, 08 Μάιος 2019 16:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ομιλίες Πιερρή στη Σπάρτη και επίσκεψη στο Ιερό Ορθίας Αρτέμιδος

«Η Σπάρτη Ξυπνάει και Αναζητεί τον Εαυτό της: Οι Νεανίσκοι Ηγέτες και ο Ωργισμένος Απόλλων, Η Μεγάλη Μεταρρυθμιστική Περίοδος (244 – 192 π.Χ.)» είναι ο τίτλος της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών κ. Απόστολος Πιερρής.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10/5 και ώρα 8:30΄ μμ στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης (Γκορτσολόγου 97).
 
Ειδική εκδήλωση για
το παρόν και παρελθόν της Σπάρτης
Το Σάββατο 11/5 ο κ. Πιερρής θα πραγματοποιήσει νέα ομιλία με θέμα «Αρχαία και Νέα Σπάρτη. Βίοι Ενάντιοι και η Επιστροφή στην Αρχή». Η ενημερωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7:30΄ μμ και πάλι στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης (Γκορτσολόγου 97).

Σημειώνεται ότι και στις δύο παραπάνω εκδηλώσεις, η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.

«Η ορθή αντίληψη του ιστορικού παρελθόντος
έχει άμεση σχέση με το παρόν και το μέλλον»
Αναφορικά με την ειδική εκδήλωση για το παρελθόν και το παρόν της Σπάρτης, ο κ. Πιερρής αναφέρει τα εξής: «Συνεχώς επαναλαμβάνω ότι η μελέτη της ιστορίας είναι μάθημα ες αεί. Η ορθή αντίληψη του ιστορικού παρελθόντος έχει άμεση σχέση προς την πραγματική κατανόηση του παρόντος και την αποτελεσματική στρατηγική για το μέλλον. Η ιστορία έχει νόημα. Δεν είναι ούτε συρροή τυχαιοτήτων, αλλά ούτε και απλό πεδίο άσκησης βουλήσεων. Ούτε συνδυασμός τυχαίων συναπαντημάτων και βουλησιαρχικών επιδιώξεων, “ορθολογικών” ή μη.

Στις συναντήσεις της Σπάρτης μελετούμε αναλυτικά τρία χρόνια τώρα όλες τις πτυχές της ιστορίας της Αρχαίας Σπάρτης με σκοπό την ολοκληρωμένη κατανόηση της κοσμοϊστορικής σημασίας της, ως πολιτισμικού άξονα του κλασσικού Ελληνισμού και της οικουμενικής  ιστορίας.

Η μοίρα της Νέας Σπάρτης παρουσιάζει μια τραγική αντίστιξη προς τα πεπρωμένα της παλαιάς.  Γεννήθηκε στην “αγκαλιά” της αρχαίας, και έκτοτε την απαρνείται.

Η Νεοελληνική κρίση ταυτότητας μετακύλισε το μέγα ύψος σε βάραθρο. Ένα δυνητικά υποσχόμενο ξεκίνημα μεταλλάχθηκε σε ελικοειδή σπείρα καταβύθισης. Ο δημιουργικός δυναμισμός της Παράδοσης, ως συνέχειας στην ταυτότητα, παραμορφώθηκε στο άεργο τέλμα της Συντήρησης ως διατήρησης του σηπόμενου status quo. Οι διαδικασίες έχουν φθάσει στα αρνητικά έσχατα.

Στην περίπτωση της Σπάρτης όλες οι τωρινές γινόμενες ή σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είναι “αντι-σπαρτιατικές”, όπως η νέα “είσοδος” της πόλης, το νέο “Μουσείο”, η μονόπλευρη και αντιστρόφως ανάλογη προς την πραγματική σημασία και αξία, έμφαση στα Ρωμαϊκά ψηφιδωτά και στα έσχατα της ύστερης αρχαιότητας και ακόλουθης μεταβατικότητας, επί πάσι δε το μέγα αντι-σύμβολο του Ρωμαϊκού θεάτρου. Και το θέμα πια δεν είναι μόνον ή κυρίως η αυθαιρεσία των ιδιωτών αλλά η συστημική πρόνοια της οργανωμένης πολιτείας ως κράτους. Που εξ άλλου αυτή τροφοδοτούσε και την ατομική παραβατική αυθαιρεσία.

Στην φάση της έσχατης κρίσης περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά η ανάγκη είναι επιτακτική για την επιστροφή στις συστατικές αρχές κάθε όντος. Αυτή η αναβάπτιση εξασφαλίζει την αναγκαία Ανανέωση, προϋπόθεση της δημιουργικής ανασυγκρότησης. Τα πάντα είναι θέμα της φύσης των πραγμάτων, δηλαδή (ιδιο)ταυτότητας. Που σημαίνει και αίσθηση ετερότητας.

Στην σύγχρονη Σπάρτη ο Λεωνίδας ο Β’ ρίχνει την βαρειά σκιά του, ενώ ο Άγις απουσιάζει γιατί δεν αφήνεται να ανθίσει.

Στους έσχατους φοβερούς σφαδασμούς της Ρωμαϊκής πολιτείας, όταν κυοφορείτο η Αυτοκρατορία με το οικουμενικό μήνυμα, ο ποιητής έψαλλε την ερχόμενη Ανανέωση:

Ultima Cumaei venit iam carminis aetas;
magnus ab integro saeclorum nascitur ordo.
Iam redit et Virgo, redeunt Saturnia regna,
iam nova progenies caelo demittitur alto.
Tu modo nascenti puero, quo ferrea primum
desinet ac toto surget gens aurea mundo,
casta, fave, Lucina; tuus iam regnat Apollo.

Adspice convexo nutantem pondere mundum,
terrasque tractusque maris caelumque profundum.
Adspice venture laetantur ut omnia saeclo!
                           Vergilius, Ecloga IV, 4-10; 50-52

Ένας “Παις” θα σηματοδοτήσει την Ανανέωση:

Adgredere o magnos (aderit iam tempus) honores,
cara deum suboles, magnum Iovis incrementum!
                                             Ibid. 48-49           

Στην ειδική αυτή εκδήλωση θα συγκρίνω την παρακμή της αρχαίας Σπάρτης, για την οποία μιλάμε στο κύριο σώμα των Συναντήσεων φέτος, με την τωρινή κατάσταση της πόλης στο πλαίσιο των αντίστοιχων ιστορικών εξελίξεων. Η συγκριτική μελέτη θα αποκαλύψει σημαντικές και ιδιαίτερα διαφωτιστικές  ομοιότητες και διαφορές. Και θα δείξει την ατραπό της ουσιαστικής ανάταξης.
[Για τους σταθμούς στην ιστορία της Αρχαία Σπάρτης, δείτε το προηγούμενο κείμενο που κυκλοφόρησα σε σχέση με την 12η συνάντησή μας της 19ης Απριλίου. Επίσης την μελέτη μου “Περιοδοποίηση της Σπαρτιατικής Ιστορίας” στον ιστότοπο του Ινστιτούτου, τμήμα Research Projects, κατηγορία “Δωρικές Μελέτες”]».

Αρχαιολογικές αναζητήσεις
στο Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος
Τέλος, την Κυριακή 12 Μαΐου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη με επικεφαλής τον Απ. Πιερρή στο Ιερό Ορθίας Αρτέμιδος. Σημείο συνάντησης είναι η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου, στις 11:30΄ το πρωί.

Για τη συγκεκριμένη δράση, αναφέρει ο κ. Πιερρής: «Στην σειρά των Αρχαιολογικών επιτόπιων ερευνών μας θα επισκεφθούμε το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος.

Θα μελετήσουμε τα αρχαιολογικά δεδομένα και τα είδη και τον χαρακτήρα των ευρημάτων. Θα εξιχνιάσουμε τις μυθολογικές παραδόσεις και τις πληροφορίες των φιλολογικών πηγών. Και θα αναλύσουμε τις τελετουργίες που ελάμβαναν χώρα στο ιερό.

Διακρίνονται δύο στρώματα θρησκευτικότητας στην θεότητα και την λατρεία του ιερού. Στο Πελασγικό Λελεγικό επίπεδο, η θεά ανήκει στην άγρια και αδιάφθορη φύση (Αλκμάν) και τον ποιμενικό βίο (ο τυρός στην λατρεία της παραπέμπει σε αυτόν), καθώς και τον γεωργικό (φάρος = άροτρο, στο παρθένιο του Αλκμάνα). Θυσία αίματος, και μάλιστα ανθρώπινου, (η ιεροτελεστία της Άνοιξης, θυσία εφήβου), υποδηλώνει αφ’ ενός τα μυστήρια της χθόνιας γονιμότητας αφ’ ετέρου το μυστικό της Κυριότητας (σχετική η Δέσποινα της Αρκαδίας). Τερατώδους ασχήμιας ειδώλια συμβολίζουν την ισχύ της δαιμονικής τάξης του κόσμου. Οι πρώτοι ευρέτες του αρχέγονου ξοάνου της παρεφρόνησαν. Και οι Δωριείς των ωβών έχυσαν το αίμα τους ανταγωνιζόμενοι για την πρωτιά στη θυσία της.

Με την επικράτηση του νέου και νεαρώδους θεού Απόλλωνα, η θεά των Λιμνών καθίσταται Ολύμπια, δηλαδή εξαπολλωνίζεται. Γίνεται ο θήλυς Απόλλων, η αρχετυπική Κόρη αντί του ινδάλματος του Κούρου. Κυνηγάει στα ψηλά του Ταϋγέτου (Θήρα), είναι παρθένα, και η στοχευμένη σκληρότητά της εκφράζει, ως συμπυκνωμένη και αδαπάνητη ενέργεια, την παρθενία της.  Με αυτό το πνεύμα, ο Λυκούργος μεταμορφώνει την ιεροτελεστία της άνοιξης σε Δωρική επίδειξη νεαρώδους τέλειας οργώσης  ακμής υπό την Διαμαστίγωση.

Θα ασχοληθούμε και με τα ονοματολογικά του θείου επιθέτου Ορθία.

[Δείτε την μελέτη μου «Προλογικά εις Ορθίαν Άρτεμιν», στον ιστότοπο του Ινστιτούτου, τμήμα Research Projects, κατηγορία «Δωρικές Μελέτες»]».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα