«Καταγράφοντας την προφορική ιστορία» της Λακωνίας

Εκδήλωση για την Ημέρα των Αρχείων στη Σπάρτη

Δευτέρα, 10 Ιούνιος 2019 17:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Καταγράφοντας την προφορική ιστορία» της Λακωνίας

Συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων (9/6), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - ΓΑΚ Λακωνίας και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Καταγράφοντας την προφορική ιστορία», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14/6 και ώρα 8:30΄ μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης (Λυκούργου 135). Στην εκδήλωση θα γίνει προσπάθεια ανάδειξης της συμβολής της προφορικής ιστορίας στην κατανόηση της γενικής ιστορίας.

Αρχικά, θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση των ΓΑΚ Λακωνίας με τίτλο «Όταν οι Λάκωνες θυμούνται και διηγούνται την ιστορία της Ζωής και του Τόπου τους. Όψεις της λακωνικής ιστορίας του 20ού αιώνα», που εκδόθηκε το 2018 με την γνωστή ποιότητα του εκδοτικού οίκου «Ιδιομορφή». Την έκδοση επιμελήθηκε η Πέπη Γαβαλά, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Λακωνίας, ενώ η συλλογή των συνεντεύξεων σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κ. Μάντω Συνοδινού. Το πολύ δύσκολο έργο της απομαγνητοφώνησης των συνεντεύξεων ολοκλήρωσε με επιτυχία η κ. Δήμητρα Χαντζή, υπάλληλος της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης.

Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται και καταγράφονται για πρώτη φορά μαρτυρίες από μια συγκεκριμένη ομάδα κατοίκων της Λακωνίας: γιαγιάδες και παππούδες- τρόφιμοι των Γηροκομείων Σπάρτης, Μολάων και Νεάπολης. Έτσι συγκροτήθηκε μια σημαντική, προφορική πηγή για την Τοπική Ιστορία με έμφαση της Ιστορία της καθημερινής ζωής. Οι μαρτυρίες εστιάζουν στη σημασία της οικογένειας, στα πρόσωπα της μητέρας, του πατέρα, των παππούδων και των γιαγιάδων, στο σχολείο, στο δάσκαλο, στη δουλειά, στην πολύ σκληρή δουλειά, στις αρρώστιες, και βέβαια στη Μετανάστευση και στα ιστορικά γεγονότα που όλοι οι μάρτυρες μας βίωσαν τον 20ο αιώνα.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η φιλόλογος- ιστορικός Τέχνης δρ. Γεωργία Κακούρου-Χρόνη.   Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν η Κυριακή Κακαλέτρη και ο Πάνος Παναγόπουλος.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους η λέκτορας Αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Μαριέττα Μινώτου, και ο ιστορικός κ. Ιωάννης Κ. Φίλανδρος, οι οποίοι σε συνέχεια του προηγούμενου θέματος θα παρουσιάσουν την καταγραφή προφορικών μαρτυριών στη Ζάκυνθο στις αρχές του 20ού αι. με τίτλο: «Ο ρόλος της ζακυνθίας λογίας Μαριέττας Γιαννόπουλου - Μινώτου (1900-1962) στην καταγραφή προφορικών μαρτυριών για το λαϊκό πολιτισμό».

Στην έκδοση του βιβλίου υπήρχε πρόθεση να συμβάλλουν τα δύο Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Σπάρτης, δηλαδή: α) το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και β) το ΝΠ  Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας. Αυτό αποδεικνύουν άλλωστε και οι πρόλογοι των προέδρων των δύο ΝΠ. Σε ανακοίνωση των ΓΑΚ Λακωνίας αναφέρονται τα εξής: «Η προσφορά του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και ιδιαίτερα της προέδρου του, κ. Γεωργίας Γαλανοπούλου, ήταν μεγάλη και άμεση, τόσο στην έκδοση του Βιβλίου αυτού, όσο και στη διοργάνωση της παρούσας εκδήλωσης. Δυστυχώς, όμως, το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας με πρόεδρο τον κ. Θέμη Πατσιλίβα τελικά δεν συνέβαλε έως σήμερα στην έκδοση του βιβλίου αυτού, προκαλώντας ευνόητα προβλήματα και οικονομικές εκκρεμότητες».

Οι ομιλίες θα πλαισιωθούν με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα διανεμηθεί στο κοινό το βιβλίο «Όταν οι Λάκωνες θυμούνται και διηγούνται την ιστορία της Ζωής και του Τόπου τους. Όψεις της λακωνικής ιστορίας του 20ού αιώνα».


Eνημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti