Κλείνει ο φετινός κύκλος ομιλιών του Απ. Πιερρή στη Σπάρτη

Εκδηλώσεις το τριήμερο 21 έως 23/6

Τετάρτη, 19 Ιούνιος 2019 13:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κλείνει ο φετινός κύκλος ομιλιών του Απ. Πιερρή στη Σπάρτη

Ολοκληρώνεται ο φετινός γ’ κύκλος ομιλιών του διευθυντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών κ. Απόστολου Λ. Πιερρή με θεματική «Η παρακμή της Σπάρτης και το Φθινόπωρο του Κλασσικού  Ελληνισμού (4ος – 1ος αιώνας π. Χ.)»

Η τελευταία ομιλία έχει θέμα «“iam regnat Apollo” - Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Rejuvenatio Mundi και ο Ελληνισμός (Η Αρχή που Αρχίζει Αλλιώς και Τελειώνει Αλλιώς). Τρίτο και Τέταρτο Προσαρμοστικό Μοντέλο του Ελληνισμού». Η συνάντηση και ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21/6 και ώρα 8:30΄ μμ  στην φιλόξενη αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης (Γκορτσολόγου 97).

Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ μετά την ομιλία θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.                 

Αναφορικά με την παραπάνω ομιλία ο κ. Πιερρής σημειώνει: «Η Ρώμη συνεχίζει την αυτοκρατορική ιδέα ολοκλήρωσης τεράστιων γεωπολιτικών περιοχών σε ενιαία πεδία, που αρχίζει ευθύς μετά την κατάρρευση του συστήματος Ισορροπίας Δυνάμεων στο τέλος της Μεταλλικής Εποχής (Εποχής του Χαλκού) και το νέο ξεκίνημα που ακολούθησε της ανθρώπινης ιστορίας, με την Ασσυριακή Αυτοκρατορία, και εν συνεχεία κατά διαδοχήν, την Μηδική, την Περσική, την Μακεδονική.

Η άνοδος της Ρώμης στην παγκόσμια ηγεμονία, και εν συνεχεία στην οικουμενική αυτοκρατορία, συνοδεύεται στον πολιτισμικό τομέα από τον εξελληνισμό της λατινικότητας. Η προηγηθείσα φάση εξελληνισμού του Ετρουσκικού πολιτισμού, στο άμεσο περιβάλλον της Ρώμης, διευκόλυνε και καθοδήγησε το αντίστοιχο φαινόμενο του Λατινικού κόσμου.

Ακόμη περισσότερο όμως. Ο άνθρωπος δείχνει σαφή σημάδια κόπωσης προς το τέλος της πρώτης χιλιετίας π.Χ. Η ταραχή του αυξάνεται: οι πολιτισμικοί δείκτες ευστάθειας χτυπούν κόκκινο. Χρειάζεται Ανακαίνιση, Ανανέωση του κόσμου, renovatio, rejuvenatio mundi. Ένας καινός κόσμος, μια νέα Εποχή. Ο Βιργίλιος, εν μέσω των τελευταίων τρομακτικών σπασμών του θνήσκοντος κόσμου, ψάλλει τον καινούριο αιώνα στο μεγαλόπρεπο 4ο ειδύλλιό του.  

Η ιδέα της Μεγάλης Περιόδου, η Ετρουσκική θεωρία των «αιώνων» (saeculum), και οι Σιβυλλικοί χρησμοί, συνέκλιναν στην ερμηνεία της νέας αρχής με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο Απόλλων επανέρχεται στην ανακτορία του κόσμου με την ανανέωση που συντελείται. Ο Αύγουστος θεμελιώνει τη αυτοκρατορία πάνω στον Απολλώνιο Ελληνισμό, με συνοχέα την Ελληνική κλασσικότητα, την χρυσή εποχή. Η προρωμαϊκή Ελληνιστική περίοδος θεωρείται παρακμιακή (Plinius).

Αλλά συμβαίνει και το δημιουργικά καινούριο με το παλαιό, ως αιώνιο,  πνεύμα, η νέα δημιουργία του Ελληνικού βιώματος της αιωνιότητας, δίπλα στην λιγώτερο δημιουργική και περισσότερο μιμητική επαναφορά του χρυσού παλαιού, στην προσπάθεια αναβίωσης αυτούσιου του κλασσικού επιτεύγματος.   

Στην ίδια αρχή γεννιέται και ο Χριστός. Ο Ευσέβιος της Καισαρείας κηρύσσει την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ως θείο σχέδιο για την σάρκωση του Υιού Θεού Λόγου και την τελεσφόρηση του (Ορθόδοξου, Ελληνικού) Χριστιανισμού. Σιβυλλικοί Χρησμοί συντάσσονται για την πρόγνωση της Σάρκωσης στο πεδίο του αρχαίου κοσμοειδώλου.

Στη συνάντησή μας αυτής της Παρασκευής, ακροτελεύτια του φετινού κανονικού προγράμματος, θα μελετήσουμε όλες τις πτυχές του σύνθετου φαινομένου που αποτελεί η σύσταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Θα την αναλύσουμε  ως κατάληξη του ανύσματος της ιστορίας κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ. για την επίτευξη μέγιστης ολοκλήρωσης της ανθρώπινης ενέργειας σε τεράστιες γεωπολιτικές συσσωματώσεις.

Ως εγχείρημα ανανέωσης του γηρασμένου και κουρασμένου ανθρώπου. Ως βασιλεία του Απόλλωνος. Ως προσαρμοστικό μοντέλο του Ελληνισμού προς σταθεροποίηση οικουμενικής οργάνωσης πανανθρώπινης κοινωνίας. Ως πεδίο νέας γέννας του Ελληνισμού και καινούριο προσαρμοστικό μοντέλο του. Ως χώρο επι-φάνειας του Χριστού και συνοικείωσης Απόλλωνος και Διονύσου, αντί Διονύσου και Άδη και Άρχοντος του Κόσμου τούτου».

Ειδική εκδήλωση
για τις Θερινές Τροπές
Οι Θερινές Τροπές συμβαίνουν φέτος την Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 18:54΄ ώρα Ελλάδας.

Όπως αναφέρει ο κ. Πιερρής, «θα τις εορτάσουμε με ένα στάσιμο του χρόνου εν συμποσίω την επόμενη μέρα, μετά την συνάντησή μας της Παρασκευής.

Θα συζητήσουμε για το πολυδύναμο νόημα και την σημασία της Τροπής εν γένει. Για τις τροπές της κάθε περιοδικότητας. Για τις θερινές τροπές του Ήλιου και την επάνοδο του Απόλλωνα από τους Υπερβόρειους (Ύμνος του Αλκαίου)».

Το εορταστικό συμπόσιο θα γίνει το Σάββατο 22/6 και ώρα 9:30΄ το βράδυ στο «Κτήμα Σκρέκα» στα Πικουλιάνικα. Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, καλείται να επικοινωνήσει με τον κ. Πιερρή.
        
Ειδική εκδήλωση
Με την ευκαιρία της λήξης του φετινού γ’ κύκλου των εκδηλώσεων της Σπάρτης, ο Απ. Πιερρής θα παρουσιάσει σε μια έκτακτη συνάντηση, ένα πανόραμα της ιστορίας στο κεντρικό γεωπολιτικό πεδίο κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ., από την κατάρρευση του Συστήματος Ισχύος στο τέλος της Μεταλλικής Εποχής μέχρι την σύσταση της Οικουμενικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πιερρής «είναι η περίοδος της τρίτης μεγάλης επανάστασης του ανθρώπου, και της ανάδρασης μεταξύ αυτής και των δύο προηγουμένων. Την έμφαση στην διαπραγμάτευσή μου του θέματος θα δώσω στην ανάλυση της κοσμοϊστορικής σημασίας των εξελίξεων στη Σπάρτη, εκεί που στήθηκε ο άξονας του αυθεντικού Δωρικού βιώματος και δημιουργήθηκαν οι μορφές που το εκφράζουν ως κλασσικός Ελληνισμός. Έκτοτε κάθε σύστημα οργάνωσης της ανθρώπινης συμβίωσης και συνέργειας για την αποτελεσματική διαχείριση της μέριμνας του χρόνου ισορροπεί και σταθεροποιείται εφ’ όσον ενσωματώνει καθοριστικά τον άξονα της αιωνιότητας ως τέλους και τελειότητας. Θα δούμε με παραδείγματα τί σημαίνει αυτό».

Ο θεματικός τίτλος της ομιλίας του κ. Πιερρή θα είναι «Η Πρώτη Χιλιετία π.Χ.. Η Ιστορία του Ανθρώπου από την Κάθοδο των Δωριέων στην Πελοπόννησο μέχρι την Σύσταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας: μια Συνοπτική Θέα». Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  23/6  και ώρα 8:30΄ το βράδυ στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης (Γκορτσολόγου 97).

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ μετά την ομιλία θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα