Εκδηλώσεις για τα Υακίνθια από τον Απ. Πιερρή στη Σπάρτη

Από 12 έως 14 Ιουλίου

Τετάρτη, 10 Ιούλιος 2019 15:07 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκδηλώσεις για τα Υακίνθια από τον Απ. Πιερρή στη Σπάρτη

Ομιλία με θέμα «Απόλλων και Υάκινθος. Η Δωρική Πνοή και η Λελεγική Γη στις Αμύκλες.  (Το Άγαλμα, ο Θρόνος και ο Τάφος)» θα πραγματοποιήσει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών κ. Απόστολος Λ. Πιερρής. Η συνάντηση θα διεξαχθεί την Παρασκευή 12 Ιουλίου και ώρα 8:30΄ μμ στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, (Γκορτσολόγου 97).

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ μετά την ομιλία θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.                 

Ειδική εκδήλωση
για τα Υακίνθια
Συμπόσιο της «Κοπίδας»
Εξάλλου, ειδική εκδήλωση για τα Υακίνθια και Συμπόσιο της «Κοπίδας» οργανώνεται το Σάββατο 13 Ιουλίου και ώρα 9:30΄ μμ στα Πικουλιάνικα (Κτήμα Σκρέκα).

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, καλείται να επικοινωνήσει με τον κ. Πιερρή.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών, «το εορταστικό δείπνο την δεύτερη, χαρμόσυνη μέρα της τελικής τριημερίδας των Υακινθίων ήταν η περίφημη Κοπίς. Προσεφέρετο σε ντόπιους (Σπαρτιάτες και Είλωτες και Περίοικους) και ξένους από άλλα μέρη της Ελλάδας, που παρακολουθούσαν την θέα της μεγάλης εορτής και πανηγύρεως.

[Για τις κατασκηνώσεις περί το Αμυκλαίο και την «κοπίδα», βασική πηγή ο Πολέμων, Fr. LXXXVI Preller. Δείτε επίσης το κείμενο και σχόλια στην προαναφερθείσα μελέτη μου.]

Θα επιχειρήσουμε να αναπλάσουμε την Κοπίδα, χρησιμοποιώντας αρχαίες συνταγές.   Οδηγός μας στα γευσιγνωστικά θα είναι ο δοκιμασμένος μας chef Δημήτρης Σκρέκας.

Στο Υακίνθιο συμπόσιό μας θα συζητήσουμε για τον τρόπο του Σπαρτιατικού εορτασμού. Και για την σημασία του. Ξανά δηλαδή για την ουσία του Δωρικού και για το Απολλώνιο».

Αρχαιολογική συνάντηση
για τα Υακίνθια
Τέλος, ο κ. Πιερρής διοργανώνει αρχαιολογική συνάντηση με θέμα «Σπάρτη Εορτάζουσα Τέχνη και Πραγματικότητα». Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 8:30΄ μμ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου και της ΟΕΒΕ Λακωνίας (Λυκούργου 61, Σπάρτη).

Αναφέρει σχετικά ο κ. Πιερρής: «Στο τρίτο μέρος της δικής μας τριλογίας θα παρουσιάσω την αισθητή εικόνα της εορτάζουσας Σπάρτης, με ειδική αναφορά στα Υακίνθια. Μια σειρά από αγγειογραφίες, έργα γλυπτικής και άλλα ευρήματα, καθώς και οι φιλολογικές πηγές και τα αρχαιολογικά δεδομένα από το Αμυκλαίο, θα συγκεκριμενοποιήσουν και θα ορίσουν τις θεωρητικές αναλύσεις μου, δίνοντας αισθητή μορφή στην ιδέα, πράγμα που είναι ουσιώδες γνώρισμα (επιδίωξη και επίτευγμα) του κλασσικού, θεμελιωδώς του Δωρικού.

Η προβολή του οπτικού υλικού θα εστιάσει την συζήτησή μας για τις επιδείξεις της τελειότητας που είναι η οδός της αιωνιότητας».

Η σύνοψη του τριημέρου
Εν κατακλείδι, για το σύνολο των εκδηλώσεων που θα υλοποιήσει, ο Απ. Πιερρής επισημαίνει: «Από το δεύτερο μισό του τελευταίου μήνα του έτους μέχρι τις πρώτες μέρες του πρώτου μήνα του επόμενου η Σπάρτη εόρταζε μια από τις μέγιστες εορτές της, τα Υακίνθια προς τιμή του Απόλλωνα, στις εορτές του οποίου άλλωστε ήταν αφιερωμένο όλο το θέρος κατά διαδοχή. Θα συνεκταθούμε κατά το δυνατόν προς την αρχαία Σπάρτη επί τούτου.
[Το έτος άρχιζε περί τις θερινές τροπές του ήλιου, κανονικά με την πρώτη νουμηνία μετά τις Τροπές, προς το τέλος του Ιουνίου.

Πληροφορίες και ανάλυση για τα Υακίνθια δείτε:
1/ στην μελέτη μου «Έρευνες στον Σπαρτιατικό Τρόπο Βίου και την Βιοθεωρία του. Λακεδαίμων Εορτάζουσα, Ι : Υακίνθια» (στον ιστότοπο του Ινστιτούτου, τμήμα Reserach Projects, κατηγορία «Δωρικές Μελέτες»).
2/ στις σκέψεις μου, ένα διαγγελτικό κείμενο, με τίτλο «Επίλογος στην Λακεδαιμόνια Εβδομάδα», στον ιστότοπο, ίδιο τμήμα και κατηγορία.
3/  στην μελέτη μου «Υακίνθιοι Στοχασμοί», στον ιστότοπο, επίσης ίδιο τμήμα και κατηγορία
4/ στην σύνοψή μου με τίτλο «Υακίνθια 2018, Σπάρτη», στον ιστότοπο, τμήμα Seminars, , κατηγορία «Παράπλευρες Ειδικές Εκδηλώσεις 2018».]

Η φάση αποκορύφωσης της εορταστικής περιόδου συνέβαινε στο τελευταίο πανηγυρικό τριήμερο. Η πρώτη ημέρα ήταν σκυθρωπή, αφιερωμένη στο πένθος για τον Υάκινθο. Η δεύτερη χαρμόσυνη: ατέλειωτες θυσίες και αξιοθέατες πομπές και επιδείξεις και χοροί, δείπνα δε κοινά – άδειαζε η πόλη προς τις Αμύκλες, και πλήθος ξένων συνέρρεε για το θέαμα. Η τρίτη και τελευταία της όλης περιόδου περιελάμβανε τον επίσημο παιάνα στον θεό της ακμαίας τελειότητας, στον μέγα Άνακτα, τον πρωθήβη του Κάλλους Απόλλωνα.

Κατ’ αναλογία προς το Σπαρτιατικό τριήμερο και τον διαδοχικό χαρακτήρα των ημερών του, θα επιτελέσουμε την δική μας τριλογία εκδηλώσεων.

Και την μεν Παρασκευή θα σοβαρολογήσουμε εμβαθύνοντες στα Υακίνθια δεδομένα και το νόημά των, το δε Σάββατο θα συμποσιασθούμε δειπνώντας την Υακίνθια «κοπίδα», την δε Κυριακή θα δοξολογήσουμε το Απολλώνιο Κάλλος παρακολουθώντας αισθητά και εποπτικά την μετάβαση από τα δυναμερά Χθόνια μυστήρια στην απο-κάλυψη της Μορφής της τελειότητας και στην αναγωγό δύναμη του Δωρικού Έρωτα».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti