Εκδηλώσεις του Απ. Πιερρή για τις Γυμνοπαιδιές στη Σπάρτη

Παρασκευή, 02 Αύγουστος 2019 13:36 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκδηλώσεις του Απ. Πιερρή για τις Γυμνοπαιδιές στη Σπάρτη

Τρεις εκδηλώσεις στην Σπάρτη με θέμα τις Γυμνοπαιδιές διοργανώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών, κ. Απόστολος Λ. Πιερρής, το τριήμερο  Παρασκευή 2, Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Αυγούστου 2019.

«Μέγιστη Σπαρτιατική εορτή οι Γυμνοπαιδιές, μεσαία στην θερινή τριλογία της αιωνιότητας του κάλλους, την  αφιερωμένη στον Απόλλωνα. Εορταζόταν κατακαλόκαιρο, τον δεύτερο μήνα του έτους, στο δεύτερο τέταρτο της σελήνης, περιλαμβάνοντας την 7η, ιερή του Απόλλωνα, και την πανσέληνο (15η), οικεία της Αρτέμιδος», αναφέρει σχετικά ο κ. Πιερρής.

Η ιστορία
Ο Απ. Πιερρής περιγραφεί την αλληλουχία των ιστορικών γεγονότων που συνδέονται με τις Γυμνοπαιδιές: «Το 723 π.Χ. τελειώνει ο Α΄ Μεσσηνιακός Πόλεμος με θρίαμβο της Σπάρτης. Το 720 π.Χ. επιβάλλεται η πλήρης γυμνότητα στους Ολυμπιακούς αγώνες με πρωτοβουλία του Σπαρτιάτη Άκανθου και του Μεγαρέα Όρσιππου. Στην Λακεδαίμονα η γυμνική άθληση αποτελούσε καθοριστικής σημασίας χαρακτηριστικό έθος και ήθος.

Το 718 π.Χ. η Σπάρτη κατάγει αποφασιστική νίκη κατά των Αργείων ενσωματώνοντας την Θυρεατική στο Λακωνικό σύστημα.

Κατά το 700 π.Χ. η πλαστική μορφή αναδύεται στην Σπάρτη (παρατηρούμενη στη σειρά των ορειχάλκινων ειδωλίων του Αμυκλαίου Απόλλωνα στην Ολυμπία), και στήνεται πια το πρώτο μισό του 7ου π.Χ. αιώνα, ο άξονας του κλασσικού Ελληνισμού στις θεμελιώδεις μορφές της λυρικής ποίησης (Αλκμάν), του μέλους κατά την πρώτη και δεύτερη κατάσταση της μουσικής (Τέρπανδρος, Θαλητά κλπ.), του χορού, της γλυπτικής.

Το 668 π.Χ. περατούται ο Β΄ Μεσσηνιακός Πόλεμος με την συντριβή των Μεσσηνίων, και την απόλυτη κυριαρχία των Λακεδαιμονίων σε όλη την νότια Πελοπόννησο.

Το 676 π.Χ είχαν θεσπιστεί οι μουσικοί αγώνες για τα αρχικά αγροτικά, ποιμενικά και ευετηριακά Κάρνεια, με πρώτο νικητή τον Τέρπανδρο.

Μετά τις ιεροπραξίες της χθόνιας γονιμότητας εξαπολλωνίζεται και η πολεμική αλκή. Εις τιμή των πεσόντων στην μάχη της Θυρέας το 718 π.Χ. εγκαινιάζονται οι Γυμνοπαιδιές το 665 π.Χ. εις επί-δειξη του ρωμαλέου κάλλους των Λακεδαιμόνιων παίδων. Στρατιωτική νίκη εορτάζεται με ποίηση, μουσική και χορούς παίδων, εφήβων και νεαρών. Η πολεμική ανδρεία ανάγεται στο κάλλος της μορφής, όπως και κάθε λειτουργική δεξιότητα θεμελιούται στην μορφολογική τελειότητα. Ανδρείος είναι αυτός που έχει την τέλεια ανδρότητα.

Η δεύτερη κατάσταση της Ελληνικής μουσικής συναρτάται άμεσα με την θέσπιση των Σπαρτιατικών Γυμνοπαιδιών.

Η γύμνωση εις επί-δειξη κάλλους εξειδικεύει και εκφράζει και αποδείχνει το Φαίνεσθαι του Είναι, την Απο-κάλυψη του θεού, την Συνάρτηση του Απόλυτου, την ζώσα παρουσία του μακρινού Εκάτου.

Η γυμναστική επίδειξη έλαβε μορφή κάλλους ως όρχηση βασισμένη σε αθλητικές ασκήσεις και δράσεις. Ο χορός ετελειούτο με υψηλή ποίηση και μουσική.

Η συμβατική εποχή ακμής του Αλκμάνα κατά την κύρια παράδοση είναι το 658/7 π.Χ. Μέχρι το 650 π.Χ. δημιουργήθηκε και η μνημειακή πλαστική, αρχετυπικό δείγμα της οποίας αποτελεί ο Κούρος της Φιγαλείας, Σπαρτιατικής τέχνης και ιστορικών περιστάσεων που συνδέονται με την επιχείρηση της Σπάρτης κατά της Φιγαλείας (659 π.Χ.) και την εισαγωγή της λατρείας του Απόλλωνα σε μια εστιακή Αρκαδική περιοχή.

Λυρική ποίηση, μέλος και γλυπτική στήθηκαν ως μορφές Ελληνικής ουσίας και ακμάζουν ευθύς από γεννησιμιού τους. Ο Άξων της επανάστασης του Ελληνισμού στην ιστορία του ανθρώπου στήθηκε επί της Σπάρτης. Το Ον σταθεροποιήθηκε στην τελειότητά του. Το κάλλος δεσπόζει ερωτικά. Άρχισε η βασιλεία του πρωθήβη άνακτα του Κάλλους.

Ο Απόλλων είναι το τέλος της ύπαρξης.

Η ψυχή γαλήνεψε και εκστασιάσθηκε. Το Σωτήριον βρέθηκε, η οδός από τον Χρόνο στην Αιωνιότητα».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων
 
Παρασκευή 2/8
- Ομιλία του Απ. Πιερρή με θέμα: «Οι Σπαρτιατικές Γυμνοπαιδιές και η Αιώνια Νεότητα του Κλασσικού»
  Η συνάντηση και ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Αυγούστου και ώρα 8:30΄ το βράδυ στην φιλόξενη αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης (Γκορτσολόγου 97).
  Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ μετά την ομιλία θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.                
                             
Σάββατο 3/8
-  «Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί το εορταστικό συμπόσιο για το μειδίαμα του κάλλους και την χαρά της ύπαρξης στην τελειότητά της, αλλά και για τους δεσμούς του χρόνου και τον Μινώταυρο του κοσμικού Λαβυρίνθου – για τις Γυμνοπαιδιές του Δωρικού έρωτα αλλά και για τις δυσοίωνες συγκυρίες στο αλυσοδέσιμο του πλέγματος της χρονικής ύπαρξης – και γιατί χάνουμε την αιωνιότητα χάνοντας τον εαυτό μας», αναφέρει ο Απ. Πιερρής.

Η σύναξη θα γίνει στις 9:30΄ το βράδυ του Σαββάτου 3 Αυγούστου. Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει καλείται να επικοινωνήσει με τον Απ Πιερρή στο τηλ 694 585 3130.

Κυριακή 4/8
- Αρχαιολογική συνάντηση για τις Γυμνοπαιδιές

Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ο Απ. Πιερρής ενημερώνει: «Την Κυριακή το βράδυ θα συμπληρώσουμε την επαφή μας με το πνεύμα των Γυμνοπαιδιών, θα τελειώσουμε κατά το ενδεχόμενο έκαστος την πνοή της μέγιστης εορτής με μια ομιλία μου σχολιαστική της προβολής του σχετικού οπτικού μορφολογικού υλικού».

Ο θεματικός τίτλος της παρουσίασης είναι: «Η Εικονογραφία των Γυμνοπαιδιών: Οι Θυρεατικοί Παίδες και οι Πλαστικοί Συμβολισμοί

Η συνάντηση θα γίνει την Κυριακή 4 Αυγούστου και ώρα 8:30΄ μμ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου και της ΟΕΒΕ Λακωνίας στη Σπάρτη (Λυκούργου 61).

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.

«Εάν υπάρξει διάθεση μπορούμε κάποια στιγμή του τριημέρου να βρεθούμε ακριβώς στον τόπο της αρχαίας αγοράς που αποτελούσε τον επονομαζόμενο επί τούτου Χορό των Γυμνοπαιδιών. Το κανονίζουμε την Παρασκευή στην συνάντησή μας», καταλήγει ο Απ. Πιερρής.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα