Αποκτά μορφή το νέο Μουσείο Σπάρτης! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Η επιλογή του τελικού προσχεδίου οδηγεί στην εκπόνηση μελετών - Τζανετέα: «Να γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο 30 ετών»

Παρασκευή, 02 Αύγουστος 2019 19:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αποκτά μορφή το νέο Μουσείο Σπάρτης! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης φαίνεται ότι βρίσκεται πλησιέστερα από ποτέ στην υλοποίησή του, μετά την ολοκλήρωση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και την ανάδειξη των τριών πρώτων βραβείων. Προβάδισμα για την επιλογή του προσχεδίου (σσ απομένει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μετά την αξιολόγηση των ενστάσεων) έχει η πρόταση (σσ φωτο επάνω) του αρχιτεκτονικού γραφείου «MOR – Architects», που απόσπασε το πρώτο βραβείο.

Σε ενημέρωση προς τα τοπικά ΜΜΕ, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδ. Τζανετέα, εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή της για τις τελευταίες εξελίξεις, που αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την πορεία αποπεράτωσης ενός έργου το οποίο έχει εδραιωθεί στην κοινή συνείδηση ως διαχρονικό αίτημα της λακωνικής κοινωνίας. Πλέον, φιλοδοξεί να βγει  από τις «στοιχειωμένες» καλένδες και να αποκτήσει «σάρκα κι οστά», αρκεί όσοι το περιστοιχίζουν να ενεργήσουν με συνέπεια, επιμονή, προγραμματισμό και οργάνωση, ενώ κομβικός παράγοντας θα είναι και ο χρόνος περαίωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

«Σήμερα δεν μιλάμε για ένα διαγωνισμό, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά για την ολοκλήρωσή του», τόνισε η κ. Τζανετέα, προσθέτοντας ότι «η μεγάλη συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν μια πρώτη κατάκτηση». Όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης, στον νικητή του πρώτου βραβείου θα ανατεθεί η εκπόνηση και ολοκλήρωση των μελετών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, έχουμε ήδη κάνει συζητήσεις με Λάκωνες που επιθυμούν να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του έργου, όπως είχε ανακοινώσει και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος».

Ζητούμενο, πλέον, σύμφωνα με την κ. Τζανετέα, είναι «η πολύ σκληρή δουλειά. Παραδίδουμε ένα έτοιμο προσχέδιο που αναδεικνύει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Θα παρακολουθώ τις εξελίξεις και θα βοηθήσω όπου μου ζητηθεί από τη νέα Περιφερειακή Αρχή. Για να έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα όνειρο 20-30 ετών να γίνεται πραγματικότητα. Γι’ αυτό απαιτείται  συνέργεια και συνεργασία με τη μέγιστη δυνατή  προσπάθεια».  

Η αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι «είμαι υπερήφανη, ικανοποιημένη και συγκινημένη, γιατί είναι σημαντικό να είσαι χρήσιμος σε εκείνους που σε στηρίζουν», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι το τελευταίο μεγάλο έργο που παραδίδουμε στους πολίτες». Παράλληλα, η ίδια άφησε αιχμές για όσους κατακρίνουν τη διαδικασία επιλογής του προσχεδίου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε κάθε λαϊκισμό και να αφήσουμε τους ειδικούς που θα αποφασίσουν. Δεν μπορώ εγώ σαν φιλόλογος να κρίνω τον μηχανικό. Θα πω απλώς τη γνώμη μου…»

Σε ερώτηση για το πώς θα διαχειριστεί το θέμα του μουσείου η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, με επικεφαλής τη Λίνα Μενδώνη, η κ. Τζανετέα ήταν σαφής: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει υπουργός που δεν θα προχωρήσει το θέμα του μουσείου…»

Η ίδια εξέφρασε τις ευχαριστίες της στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Ευαγγελία Πάντου, για τη μουσειολογική προμελέτη, όπως και στον Π. Τατούλη και τις τεχνικές υπηρεσίες για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Στη συνέχεια, η κ. Τζανετέα παρουσίασε στους εκπροσώπους του Τύπου, τα σχέδια των τριών πρώτων βραβείων, ενώ γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα θα εκτεθούν στο Διοικητήριο όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό.

Και το κυρίαρχο ερώτημα που τίθεται είναι ποιες θα είναι οι επόμενες φάσεις του σχεδιασμού. Η αξιολόγηση των ενστάσεων που τέθηκαν από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί από την αρμόδια Επιτροπή. Με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, θα ανατεθεί η εκπόνηση της μελέτης του έργου στο γραφείο που θα κατακτήσει οριστικά το πρώτο βραβείο. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξουν εγκρίσεις από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και βήμα-βήμα να αναπτυχθούν τα στάδια του έργου.

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση της Αδ. Τζανετέα στο παρακάτω video

Τατούλης: «Μεγάλη μας επιτυχία η ολοκλήρωση
 του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού»
«Ολοκληρώσαμε με μεγάλη επιτυχία το διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης και παραμένουμε δυναμικά παρόντες για να εξασφαλίσουμε και τη χρηματοδότηση κατασκευής του», τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τετάρτη 31 Ιουλίου.  

«Το έργο αυτό είναι απόλυτα ταυτισμένο με την παρούσα περιφερειακή αρχή και με τη δική μου προσωπική παρουσία, καθώς μετά από δικές μου πρωτοβουλίες, πράξεις και αποφάσεις εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενοι πόροι από το Υπουργείο Πολιτισμού,  κατά την τότε θητεία μου εκεί, και αγοράστηκε το οικόπεδο. Σήμερα έχουμε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που εμείς προκηρύξαμε και ολοκληρώσαμε με την υπευθυνότητα και τη μεγάλη μας πολιτική και διοικητική εμπειρία», σημείωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε: «Προσφέρουμε στη σπουδαία ιστορικά πόλη της Σπάρτης αυτό που κανένα κόμμα και κανένας άλλος μέχρι σήμερα δεν κατάφερε, παρά την πληθώρα των δημόσιων εξαγγελιών κάθε φορά».

Ο περιφερειάρχης, αφού ανέφερε ότι κατά το παρελθόν έχει κάνει συγκεκριμένες συζητήσεις με τα σημαντικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, ανακοίνωσε ότι σύντομα η αρχιτεκτονική μελέτη θα παρουσιαστεί στη Σπάρτη.

Ο Π. Τατούλης, διαψεύδοντας την πληροφορία ότι κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Πολιτισμού είχε λάβει εντολή από τον τότε πρωθυπουργό να συνομιλήσει με το Ίδρυμα Νιάρχος για το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης, δήλωσε ότι «η εντολή από τον τότε πρωθυπουργό ήταν να συνομιλήσω με το Ίδρυμα Λαμπράκη για τη δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Σπάρτης. Είχαν τεθεί, ωστόσο, τρείς προϋποθέσεις, η λειτουργία του αεροδρομίου Τρίπολης, η βελτίωση της προσβασιμότητας από τους οδικούς άξονες και η δημιουργία βιώσιμου μοντέλου λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής, ώστε να μην αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα με το Μέγαρο Μουσικής Αθήνας. Οι συνομιλίες μου το Ίδρυμα Νιάρχος έγιναν με δική μου πρωτοβουλία με τον πατέρα κ. Δεσποτόπουλο και τον υιό του, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στην Αθήνα. Η πρότασή μου μάλιστα ήταν να ονομαστεί Νιάρχειο το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης».  

Με στόχο ένα ενιαίο
αρχαιολογικό πάρκο
Ο «Λακωνικός Τύπος» παρουσιάζει την πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου «MOR – Architects», που έλαβε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων με θέμα «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης».

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες της παραπάνω εταιρείας, «η αρχιτεκτονική ιδέα είναι η δημιουργία ενός ενιαίου αρχαιολογικού πάρκου με την αποκατάσταση της συνέχειας του χώρου πάνω από την περιοχή της εκσκαφής που έχει προκύψει από τις προϋφιστάμενες αποθήκες του εργοστασίου ΧΥΜΟΦΙΞ.

Η κύρια εκθεσιακή ενότητα είναι ένας υπερυψωμένος κτηριακός όγκος με αίθριο ώστε να επιτυγχάνεται η οπτική και νοηματική συνέχεια του μουσειακού χώρου με τον “τεχνητό” και τον “φυσικό” αρχαιολογικό χώρο, προσφέροντας μεγάλες σκιασμένες περιοχές συγκέντρωσης».

Με αυτή τη κτηριακή δομή, σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο «MOR – Architects», επιτυγχάνεται:
- Η σύνδεση του νέου κτηρίου με ένα δίκτυο διαδρομών που θα συνδέει τους υφιστάμενους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και θα φέρει σε επαφή τους επισκέπτες με την σύγχρονη πόλη της Σπάρτης και το τοπίο της.
- Η δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου με την διεύρυνση και ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου καθώς και την απρόσκοπτη κυκλοφορία των επισκεπτών μέσα σε αυτόν. Η συνέχιση της in situ αρχαιολογικής έρευνας θα γίνεται απρόσκοπτα και με δυνατότητα προσωρινής προστασίας τοπικά επί μέρους ερευνώμενων περιοχών. Ο αρχαιολογικός χώρος διεισδύει στο κτήριο με την δημιουργία υπαίθριων εκθεσιακών ενοτήτων.
- Η δυνατότητα του εκθεσιακού χώρου να είναι ευέλικτος και να προσφέρει διαβαθμισμένη οπτική προς τους επισκέπτες του αρχαιολογικού πάρκου, ακόμα και τις ώρες που δεν λειτουργεί το μουσείο. Να δίνει επίσης την δυνατότητα συν-θεώρησής των εκθεμάτων με τον αρχαιολογικό χώρο καθώς και του τοπίου από το εσωτερικό του εκθεσιακού χώρου.
- Η ενοποίηση του νέου κτηρίου με το παλιό μέσω της λειτουργικής κίνησης ως χαρακτηριστικό στοιχείο των βιομηχανικών χώρων.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα