Αφετηρία προσδοκιών για το νέο Μουσείο Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού - Το πρώτο βραβείο απέσπασε το γραφείο MOR – Architects

Τρίτη, 27 Αύγουστος 2019 14:47 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αφετηρία προσδοκιών για το νέο Μουσείο Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Τα αποτελέσματα του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων με θέμα το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ο οποίος τελεσφόρησε σύντομα και σε ορθούς διοικητικούς χρόνους, παρουσίασε η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, την Τετάρτη 21/8 στην αίθουσα Λακώνων Ποιητών του Διοικητηρίου Λακωνίας.

Οι MOR – Architects σε συνεργασία με τον Labis Tozai ήταν αυτοί που κέρδισαν το 1ο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων, γεγονός που επισφραγίστηκε και μετά την αξιολόγηση των ενστάσεων από την αρμόδια επιτροπή.

prwto vraveio
Το προσχέδιο που κατέκτησε το πρώτο βραβείο

Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Αδαμαντία Τζανετέα, με ένα μεστό και εμπεριστατωμένο λόγο, αναφέρθηκε στο ιστορικό των διοικητικών ενεργειών που αναλήφθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με προσωπική πρωτοβουλία και συνεχή φροντίδα και παρακολούθηση από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρο Τατούλη και την ίδια. Όλη η διαδικασία διενεργήθηκε στη βάση της ισότιμης συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, η οποία μέσω της μουσειολογικής προμελέτης που εκπόνησε, παρείχε τις μουσειολογικές – τεχνικές προδιαγραφές για το νέο μουσειακό ίδρυμα. Η κ. Τζανετέα τόνισε με έμφαση ότι «το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης παίρνει σιγά-σιγά σάρκα και οστά, δεν υπάρχει ως ιδέα ή αίτημα γενικό, αλλά γίνεται συγκεκριμένο και αποκτά μορφή». Η αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ακόμα: «Είναι η ώρα να μείνουμε σιωπηλοί, να αποτιμήσουμε τις προσπάθειες, να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα τους και να αποδώσουμε τα εύσημα σε όσους υπερέβαλαν εαυτόν, όσους μόχθησαν και όσους συστηματικά εργάστηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού αυτού.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, τόνισε ότι «το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης φέρει τη σφραγίδα της παρούσας περιφερειακής αρχής. Σήμερα έχουμε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που εμείς προκηρύξαμε και ολοκληρώσαμε με την υπευθυνότητα και τη μεγάλη μας πολιτική και διοικητική εμπειρία, ενώ έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 2.750.000 ευρώ από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων για την ολοκλήρωση των μελετών». Ο κ. Τατούλης, επιδεικνύοντας επιστολές, τόνισε ότι η επικοινωνία του με το Ίδρυμα Νιάρχος όσον αφορά την χρηματοδότηση ήταν συνεχής και η άποψη του ιδρύματος, θετική και σταθερή.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κ. Ευαγγελία Πάντου, η οποία υπογράμμισε το πλαίσιο συνεργασίας που αναπτύχθηκε με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ειδικά με την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Εκθειάζοντας την ολοκλήρωση ενός σύνθετου διοικητικού εγχειρήματος, όπως ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, απέδωσε συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και στην αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, στον πρόεδρο και τα μέλη της κριτικής επιτροπής και στους υπάλληλους των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, τονίζοντας ότι «η πνευματική αρχιτεκτονική δημιουργία που θησαυρίστηκε για το Νέο Μουσειακό Ίδρυμα συνιστούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον του παρελθόντος μας».

Στη συνέχεια χαιρετισμούς, απηύθυναν οι βουλευτές Λακωνίας κκ Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, οι οποίοι τόνισαν «την ιστορική σπουδαιότητα των αποτελεσμάτων ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που αποτελεί αφετηρία για την μετάβαση στην υλοποίηση ενός καθολικού οράματος, σε έναν δρόμο πάνω στον οποίο το δυναμικό μέλλον διαδέχεται το ιστορικό παρελθόν της Σπάρτης». Οι βουλευτές επεσήμαναν την ανάγκη συστράτευσης για την ανάληψη περαιτέρω ενεργειών, ώστε «το όραμα να γίνει πράξη».

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής κ. Ηλίας  Κωνσταντόπουλος, ο οποίος με εμπνευσμένο λόγο ανέλυσε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κριτική Επιτροπή κατά την εξέταση των προτάσεων. «Το υψηλό επίπεδο των μελετών που κατατέθηκαν για ένα πολυσήμαντο αντικείμενο προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην επιτροπή, η οποία μετά από επανειλημμένες συνεδριάσεις κατέληξε στα αποτελέσματα που γνωστοποιήθηκαν», σημείωσε ο ίδιος. Κατά την ομιλία του, ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέλυσε τα κριτήρια αξιολόγησης, με βάση τα οποία η επιτροπή απέδωσε τα τρία πρώτα βραβεία και τις τρεις εξαγορές.

Σύντομους σχολιασμούς απηύθυναν τα παρευρισκόμενα μέλη της επιτροπής κκ Β. Γκικαπέππας και Π. Πετρακόπουλος.

Ακολούθησε σύντομη, βιωματική παρέμβαση και σχόλια, σχετικά με την σύνταξη και τον σχεδιασμό της μελέτης από το μέλος της επιστημονικής ομάδας της κ. Αικατερίνης Σαμσαρέλου, που κατέκτησε το τρίτο βραβείο.

Την εκδήλωση έκλεισαν οι εκπρόσωποι του αρχιτεκτονικού γραφείου που κατέκτησε το πρώτο βραβείο, κκ Σπύρος Μούντριχας και Taulant Tozaj, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά τη μελέτη και τα ολοκληρωμένα σχέδια αυτής, εξηγώντας το σκεπτικό σύνταξής της καθώς και την πολυπλοκότητα των δυσκολιών που κλήθηκαν να ερμηνεύσουν, να συγκεράσουν και να υπερνικήσουν.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕ Λακωνίας αναφέρει τα εξής: «Η εκδήλωση προσήλκυσε πλήθος συμπολιτών μας, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό το αληθινό ενδιαφέρον της κοινωνίας της Σπάρτης για το σημαντικό αυτό έργο. Η συμμετοχή του κοινού, με την προσεκτική θέαση των πινακίδων που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά της αίθουσας εκδηλώσεων Λακώνων Ποιητών, τα εύστοχα σχόλια και ο καταιγισμός των ερωτήσεων προς του παρόντες μελετητές, αποδεικνύουν το ουσιαστικό ενδιαφέρον των Σπαρτιατών για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας».
 
Αιχμές για την απουσία
συλλογικοτήτων
Τέλος, η ΠΕ Λακωνίας στηλιτεύει την απουσία σχετιζόμενων -με το θέμα του μουσείου- συλλογικοτήτων και φορέων από την εκδήλωση: «Αν και στην εκδήλωση είχαν επίσημα προσκληθεί όλοι οι φορείς που ανά διαστήματα έχουν επιδείξει ενδιαφέρον και έχουν πολλαπλά εμπλακεί με το θέμα ανέγερσης Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου,  αξιοσημείωτη υπήρξε η απουσία των συλλογικοτήτων οι οποίες στο προηγούμενο διάστημα ασκούσαν συνεχή και οξεία κριτική σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

Επιπλέον, η παντελής απουσία εκπροσώπων της πρόσφατα εκλεγμένης Περιφερειακής Αρχής δημιουργεί βαθύ προβληματισμό και ανησυχία, τόσο για το διοικητικό μέλλον όσο και την απρόσκοπτη συνέχεια του πολυαναμενόμενου Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, ενός έργου πνοής για την περιοχή της Σπάρτης ειδικά αλλά και γενικότερα για το νομό Λακωνίας, η υλοποίηση του οποίου θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση και προβολή του πλούσιου πολιτιστικού του αποθέματος».

Δείτε αναλυτικά τις προδιαγραφές και φωτογραφίες του προσχεδίου που κατέκτησε το πρώτο βραβείο εδώ


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα