«Ζωντανεύει» το κάστρο της Ζαραφώνας!

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της μελέτης για την αναστήλωση του μνημείου

Τρίτη, 03 Σεπτέμβριος 2019 13:40 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ζωντανεύει»  το κάστρο της Ζαραφώνας!

Ανοίγει ο δρόμος για τη διάσωση, ανάδειξη κι αξιοποίηση του ιστορικού κάστρου της Ζαραφώνας Λακωνίας στον Πάρνωνα, το οποίο μέχρι σήμερα είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Χάρη σε διαρκείς και επισταμένες ενέργειες όλο το περασμένο χρονικό διάστημα, ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλλιθέας (Ζαραφώνας) κατόρθωσε να εξασφαλίσει  τη χρηματοδότηση της μελέτης που θα εκπονήσουν μηχανικοί του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με το πόσο των 4.000 ευρώ. Στόχος είναι το κάστρο, το οποίο θεωρείται αξιόλογο δείγμα μεσαιωνικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, να ενταχθεί σε πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας για την αναστήλωση του, ώστε να καταστεί πόλος έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ύστερα από τις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται να υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, η Ζαραφώνα θα αποκτήσει ένα ισχυρό σημείο αναφοράς που μπορεί να λειτουργήσει ως πυλώνας ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, εντάσσοντάς τη στη διεθνή λίστα των προορισμών που διαθέτουν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλλιθέας απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες στον βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη «για την συμβολή του στο συγκεκριμένο θέμα και την στήριξη του προς τον σύλλογο».

zarafona

zarafona11

zarafona33

Τοποθεσία
Το κάστρο της Ζαραφώνας βρίσκεται στον Πάρνωνα σε υψόμετρο 730 μέτρων και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων νότια του χωριού Καλλιθέα, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Γεράκι. Το κάστρο δεσπόζει σε μια απομονωμένη αλλά εκτεταμένη περιοχή με καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκότοπους. Είναι σε κομβική θέση, καθώς «αγναντεύει» τις χαμηλότερες παρυφές του Πάρνωνα και την κοιλάδα του Ευρώτα «ελέγχει» το πέρασμα από το οροπέδιο του Γερακίου στην Τσακωνιά, ενώ έχει οπτική επαφή με το Γεράκι, τον Βρονταμά, την πεδιάδα του Έλους και τον μυχό του Λακωνικού κόλπου.

Δομικά, αρχιτεκτονικά,
οχυρωματικά στοιχεία
Έχει σχήμα τραπεζίου και η κάτοψη είναι προσαρμοσμένη στη μορφολογία του εδάφους. Ο οχυρωματικός περίβολος αποτελείται από πέντε πύργους: Τρεις στη δυτική πλευρά και δύο στην ημικυκλική, ανατολική.

Το κάστρο καλύπτει συνολική έκταση περίπου 745 τμ. Ο ψηλός κεντρικός πύργος (με ύψος περί τα 8 μέτρα) είναι σχεδόν στο μέσον της δυτικής πλευράς του περιβόλου και στην ίδια ευθεία με τον βορειοδυτικό και τον νοτιοδυτικό πύργο και προεξέχει πολύ από τα υπόλοιπα κτίρια και τα τείχη, καθώς υψώνεται σε τρία επίπεδα, με καμαροσκέμαστη κινστέρνα στο ισόγειο και δύο ορόφους.

zarafon79

zarafona78

Ιστορία
Το κάστρο είναι βυζαντινό αλλά με φράγκικες επιρροές όσον αφορά την τεχνοτροπία κατασκευής του. Όσον αφορά στη χρονολόγηση του, οι A. Bon και K. Andrews υποστήριξαν ότι το κάστρο της Ζαραφώνας δεν είναι φράγκικο και ανάγεται με βεβαιότητα στην περίοδο μετά την ανακατάληψη της Λακωνίας από τους Βυζαντινούς του Δεσποτάτου του Μορέως, αποδίδοντας προφανώς την κατασκευή σε μια ενιαία οικοδομική φάση.

Η πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε τουλάχιστον δύο φάσεις κατασκευής. Επίσης, οδήγησε στην αποκάλυψη μιας καθοριστικής επιγραφής: στη δυτική εξωτερική πλευρά του πύργου εντοπίστηκε εγχάρακτο σταυροειδές συμπίλημα «Θ Δ Π» επάνω σε πωρόλιθο, το οποίο συνδέει την κατασκευή με την προσπάθεια του Δεσπότη Θεοδώρου Β’ Παλαιολόγου (1407-1448) να ενισχύσει την άμυνα του Δεσποτάτου μπροστά στην οθωμανική απειλή.

Η ιστορία του κάστρου μετά την Οθωμανική κατάκτηση είναι άγνωστη.


Με πληροφορίες (για ιστορία και αρχιτεκτονική)-φωτο από: http://e-lakonia.blogspot.com, www.kastra.eu

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος