Με υπογραφή Ρ. Πιάνο η μελέτη ανάδειξης του παλαιού μουσείου Σπάρτης

Τον Ιταλό αρχιτέκτονα επέλεξε το Ίδρυμα Νιάρχος που θα χρηματοδοτήσει το έργο - Υπουργός Πολιτισμού: «Το μουσείο θα συλλειτουργήσει με το καινούργιο»

Πέμπτη, 05 Σεπτέμβριος 2019 15:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με υπογραφή Ρ. Πιάνο η μελέτη ανάδειξης του παλαιού μουσείου Σπάρτης

Τον διεθνούς φήμης Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο επέλεξε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη μελέτη  ανάδειξης του υφιστάμενου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης (5/9) σε συνέντευξη τύπου, η υπουργός πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Σημειώνεται ότι ο Ρ. Πιάνο έχει αναλάβει την εκπόνηση του σχεδιασμού και για το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης, που θα χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος. Επισημαίνεται, ακόμα, ότι η αποκατάσταση του παλαιού αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης αποτελεί ένα ξεχωριστό έργο και δεν επηρεάζει τη διαδικασία κατασκευής νέου μουσείου στο οικόπεδο του «Χυμοφίξ».

«Μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνει η απαραίτητη συνεργασία με τον Δήμο της Σπάρτης προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα του κτιρίου του μουσείου και του πολύ ενδιαφέροντος κήπου που υπάρχει σε άμεση επαφή μαζί του. Πολύ σύντομα θα γίνει η επίσκεψη των αρμοδίων. Το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος έχει επιλέξει τη μελέτη για το παλιό αρχαιολογικό μουσείο να την κάνει ο Ρέντσο Πιάνο, προκειμένου η πόλη της Σπάρτης να αποκτήσει ένα μουσείο έτσι όπως αντιστοιχεί στη δεύτερη πόλη του αρχαίου κόσμου, το οποίο θα συλλειτουργήσει απόλυτα με το καινούργιο όταν θα γίνει», δήλωσε η κ. Μενδώνη.

Επίσης, η υπουργός επεσήμανε ότι «το αρχαιολογικό υλικό που υπάρχει στη Σπάρτη είναι «εξαιρετικά πολύ και εξαιρετικά σημαντικό, ιδιαίτερα τα πολλά τετραγωνικά μέτρα ψηφιδωτών που απαιτούν μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, κάτι που έχει προβλεφθεί για το νέο μουσείο στο κτίριο του Χυμοφίξ».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης άρχισε να οικοδομείται το 1874, με σχέδια του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού και ήταν το πρώτο επαρχιακό μουσείο της Ελλάδας που σχεδιάστηκε και χτίστηκε εξ’ αρχής για τον σκοπό αυτό.

Ποιος είναι ο Ρέντσο Πιάνο
Ο Ρ. Πιάνο είναι διακεκριμένος Ιταλός αρχιτέκτονας με αξιόλογα έργα σε πολλές μητροπόλεις του κόσμου όπως :τον ουρανοξύστη Σαρντ στο Λονδίνο, το Διεθνές Αεροδρόμιο Κανσάι στην Οζάκα της Ιαπωνίας,  αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα.  

Το σπουδαίο αρχιτεκτονικό έργο του Ρέντσο Πιάνο του έχει αποφέρει βραβεία όπως:
- 1989: Το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο της Αρχιτεκτονικής
- 1990: Το Βραβείο Kyoto
- 1994: Ανακήρυξη του ως Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως της UNESCO για την Αρχιτεκτονική
- 1998: Αρχιτεκτονικό Βραβείο Priktzer
- 2002: Χρυσό Μετάλλιο της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων
- 2008: Χρυσό Μετάλλιο του Αμερικανικού Ινστιτούτου των Αρχιτεκτόνων


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος