Unesco και γλυπτά για την ανάδειξη της Σπάρτης

Οι προτάσεις που προωθεί το Ινστιτούτο Σπάρτης - Εξελέγη νέο ΔΣ και Ελεγκτική Επιτροπή

Τρίτη, 22 Οκτώβριος 2019 13:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Unesco και γλυπτά για την ανάδειξη της Σπάρτης

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21/10 στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, η ετήσια γενική συνέλευση του Ινστιτούτου Σπάρτης με θέματα τον μέχρι σήμερα απολογισμό και τον προγραμματισμό για τα επόμενα έτη, καθώς και την εκλογή νέου ΔΣ κι Ελεγκτικής Επιτροπής.

Στην εισήγησή της, η πρόεδρος Αναστασία Κανελλοπούλου έκανε μια σύντομη παρουσίαση της δραστηριότητας του Ινστιτούτου κατά τα προηγούμενα χρόνια και αναφέρθηκε κυρίως στον καταλυτικό ρόλο του Ινστιτούτου για την ενεργοποίηση φορέων και πολιτών σχετικά με το νέο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης, όπως και στον ρόλο του Ινστιτούτου σχετικά με την έναρξη της συζήτησης για το Μουσείο των Ψηφιδωτών. Όπως είναι γνωστό, για το εν λόγω μουσείου ανέλαβε δράση στη συνέχεια, το Σωματείο Φίλοι των Ψηφιδωτών με πρόεδρο τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος και εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος με αποτέλεσμα εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να ξεκινήσουν όλες οι εργασίες για την ανάδειξη των εκεί ψηφιδωτών και την έκθεση και άλλων.

Επίσης, η κ. Κανελλοπούλου αναφέρθηκε και σε επιμέρους δράσεις του Ινστιτούτου, όπως η προσπάθεια για την ανάδειξη του Ξενία Σπάρτης, η παραγωγή cd με τους Ύμνους της Σπάρτης, που τραγούδησε η χορωδία της «Ταϋγέτης», η συμμετοχή στην έρευνα για την διατροφή στην αρχαία Σπάρτη, οι τιμητικές διακρίσεις για πρώτη φορά σε Σπαρτιάτες αθλητές του Σπάρταθλον και σε προσωπικότητες της πόλης και του νομού, που με το έργο τους συνέβαλαν στην πρόοδο του τόπου.

Οι δύο προτάσεις
Στις προτάσεις της προέδρου για τον προγραμματισμό των επομένων ετών κυριάρχησαν δύο δράσεις, τις οποίες τα μέλη του Ινστιτούτου αποφάσισαν ομόφωνα και με μεγάλο ενθουσιασμό να υποστηρίξουν:
1. Στα πλαίσια του εορτασμού των 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών, η ΓΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης αποφάσισε την αναζήτηση χορηγών για την δημιουργία δύο μεγάλων γλυπτών που λείπουν από τη Σπάρτη: το γλυπτό της Σπαρτιάτισσας μάνας με την προτροπή  «Ή ταν ή επί τας» και το γλυπτό των 300 με τον Λεωνίδα και το περίφημο «Μολών Λαβέ». Προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργήθηκε τριμελής επιτροπή από το νεοκλεγέν ΔΣ, με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Δημοσθένη Ματάλα και τα μέλη του ΔΣ Γεωργία Κοσμά και Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου, η οποία θα αναζητήσει και θα προσεγγίσει χορηγούς και ευεργέτες της πόλης προκειμένου να εξασφαλιστούν χορηγίες για την πραγματοποίηση του παραπάνω στόχου.
2. Η συγκρότηση και κατάθεση φακέλου στην Unesco, προκειμένου η Σπάρτη να κηρυχθεί μνημείο της παγκόσμιας άυλης κληρονομιάς. Ήδη, το Ινστιτούτο έχει δεχθεί χορηγία προκειμένου να ξεκινήσει την προσπάθεια αυτή.

Για τους παραπάνω δύο πολύ μεγάλους στόχους που θέτει, πλέον, το Ινστιτούτο Σπάρτης θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και θα προταθεί πλαίσιο συνεργασίας και προς τον Δήμο Σπάρτης/Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και προς την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας.

Τέλος, η ΓΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης αποφάσισε την πραγματοποίηση συνάντησης των συλλογικών κοινωνικών, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της πόλης και του Δήμου Σπάρτης προκειμένου να διαμορφωθεί μία πρόταση πολιτιστικής πολιτικής η οποία στην συνέχεια θα κατατεθεί στον Δήμο Σπάρτης.

Νέο ΔΣ και Ελεγκτική Επιτροπή
Η ΓΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης τελείωσε τις εργασίες της με την εκλογή του νέου ΔΣ και της Ελεγκτικής Επιτροπής ενώ παράλληλα έγινε και η συγκρότηση σε σώμα του νέου ΔΣ ως ακολούθως:

Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Αναστασία Κανελλοπούλου
Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου
Γραμματέας: Παναγιώτης Γεωργανές
Ταμίας: Γεωργία Κοσμά
Μέλη: Δημοσθένης Ματάλας, Σωτήρης Ροϊνός, Θεόδωρος Καρούνος
Αναπληρωματικά μέλη:     Νίκη Ζάβρα, Αθανάσιος Βλήτας

Ελεγκτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Ζάχος Πασχαλίδης
Μέλη: Αργυρώ Καραχάλιου, Κορωνιός  Νίκος
Αναπληρωματικό μέλος: Γεωργία Σπαράγγη


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα