Από γενιά σε γενιά η μοναδική γερακίτικη υφαντική (ΦΩΤΟ)

Το αφιέρωμα στο ημερολόγιο του Πολ. Συλλόγου Γερονθρών

Τετάρτη, 30 Οκτώβριος 2019 19:01 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Από γενιά σε γενιά η μοναδική γερακίτικη υφαντική (ΦΩΤΟ)

Αφιερωμένο σε μια τέχνη αιώνων, τη γερακίτικη υφαντική, είναι αφιερωμένο φέτος το ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών.

Τα γερακίτικα υφαντά βραβεύτηκαν στη Βιέννη το 1873, στο Ζάππειο και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Υφαίνονταν από τις γυναίκες στον ορθό αργαλειό, με τη χρήση μαλλιού που βαφόταν με φυσικά υλικά. Τα υφαντά με τα παραδοσιακά σχέδια, που έχουν τις ρίζες τους αλλά στην αρχαιότητα και άλλα στο Βυζάντιο και στη Φραγκοκρατία, περνούσαν από γενιά σε γενιά, από γυναίκα σε γυναίκα, με τον θεσμό της προίκας.

Εξαρτήματα του ορθού αργαλειού έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στο Γεράκι: στην αρχαία ακρόπολη και στο βυζαντινό κάστρο. Η υφαντική τέχνη διατηρείται από την αρχαιότητα, περνά στο Βυζάντιο και φθάνει στις μέρες μας.

«Σήμερα, με τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής, η χειροτεχνία έχει αποκτήσει δευτερεύοντα ρόλο. Όμως η αξία αυτής της τέχνης είναι διαχρονική και αξίζει να διασωθεί», σημειώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα