Πάνω στη γέφυρα της Φραγκφούρτης με την Ακαδημία της Βαμβακούς (ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, 04 Νοέμβριος 2019 17:01 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πάνω στη γέφυρα της Φραγκφούρτης με την Ακαδημία της Βαμβακούς (ΦΩΤΟ)

Μια γέφυρα ενώνει δυο όχθες, δυο ασυνέχειες, αποτελεί ένα μετέωρο βήμα πάνω από τα νερά του ποταμού. Τι περίεργη αίσθηση να περπατάς στη γέφυρα Eiserner Steg της Φραγκφούρτης και να βλέπεις μια τοπική συνήθεια ερωτευμένων να «κλειδώνουν» την αγάπη τους, τοποθετώντας ένα λουκετάκι στα πλαϊνά της γέφυρας. Μα πόσο ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη να βλέπεις πάνω στη γέφυρα, στο ψηλότερο σημείο της μια πλάκα με ελληνικά γράμματα: «ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» που σημαίνει «Πλέοντας σε σκοτεινό πέλαγος με αλλόγλωσσους ανθρώπους». Ο Όμηρος έβαλε τη φράση αυτή στο στόμα της Αθηνάς, όταν η θεά, μεταμορφωμένη στον πολυταξιδεμένο φίλο του Οδυσσέα Μέντη, προτρέπει τον Τηλέμαχο να αναζητήσει τον πατέρα του.

Αναζητώντας, αντίστοιχα, τη θέση της Ελλάδας και των παραμυθιών σε διεθνές επίπεδο σήμερα, έφτασε στην Φραγκφούρτη η Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού της Βαμβακούς. Το συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού για βιωματικές δράσεις για παιδιά σε μουσεία (Hands On! International Association of Children in Museums) αποτέλεσε σημείο συνάντησης επαγγελματιών από πάνω από 20 χώρες της Ασίας, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Αμερικής. Έγιναν ποικίλες παρουσιάσεις δράσεων και προγραμμάτων, αλλά και εμπνευσμένες ομιλίες για την ανάγκη να ακουστεί τη φωνή των παιδιών. Έγιναν οργανωμένες επισκέψεις στα σημαντικά μουσεία της πόλης, όπως στο αρχαιολογικό, με μικρές φιγούρες του Πανοραμίξ και του Ιούλιου Καίσαρα σε προθήκη με ρωμαϊκά ευρήματα, στο σπίτι-μουσείο του Γκαίτε, στο μουσείο φυσικής ιστορίας Senckenberg γεμάτο με δεινόσαυρους και παιδιά.

Κι ανάμεσά τους στάθηκε η Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού και το «χωριό των παραμυθιών», η Βαμβακού Λακωνίας. Ανάμεσα στα διεθνή παρόμοια παραδείγματα (Efteling, Haw Par Villa, Storyboook Land) το «χωριό των παραμυθιών» διαφέρει στο ότι βασίζεται στον προφορικό λαϊκό λόγο των ελληνικών μύθων και παραμυθιών και στο ότι προσπαθεί να δημιουργηθεί στο φυσικό περιβάλλον των παραμυθιών, σε ένα πραγματικό χωριό, τη Βαμβακού.

Μπροστά σε ανθρώπους προερχόμενους από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ανθρώπους του πολιτισμού και των μουσείων, ανθρώπους που δουλεύουν με τα παιδιά ποικιλοτρόπως, ακούστηκε η «Κόκκινη κλωστή δεμένη…» και ο μύθος του Αισώπου «Ο ποντικός της εξοχής και ο ποντικός της πόλης» σε μια διασκευή του Δημήτρη Αβούρη και παιδιών, που ενθουσίασε το κοινό. Ο απλός (και όχι απλοϊκός) λόγος του παραμυθιού αναίρεσε κάθε εμπόδιο γλώσσας, χώρας, υπόβαθρου και μίλησε στις καρδιές όλου του κόσμου. Η Ελλάδα, μέσα από το παρελθόν και το παρόν της, πέρασε τη γέφυρα και βρέθηκε στο μέλλον της. Το ελληνικό παραμύθι αποτέλεσε τη γέφυρα, για να αναδειχτεί για ακόμα μια φορά καίρια η δύναμη της ουσιαστικής ανθρώπινης επικοινωνίας, η πανανθρώπινη αξία της αφήγησης.

Πάνω από τη γέφυρα της Φραγκφούρτης, η Ελλάδα και η Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού έπλευσε και μίλησε τις γλώσσες των ανθρώπων, Γλώσσες Ελευθερίας. Αυτό θα είναι και το θέμα της Παγκόσμιας Συνόδου Πνευματικών Δημιουργών που ανακοινώθηκε από την Ακαδημία στο πλαίσιο του συνεδρίου. Για να αποτελέσουμε τη γέφυρα πάνω στην οποία θα βαδίσουν τα παιδιά μας, τα παιδιά όλου του κόσμου, για να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους.

Νατάσα Μιχαηλίδου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
RIGAKOS
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti