Σε τροχιά ΕΣΠΑ κομβικά έργα Πολιτισμού στη Λακωνία

Σε Σπάρτη, Μυστρά, Αμύκλες, Μάνη κι Επίδαυρο Λιμηρά - Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη με την υπουργό Λ. Μενδώνη

Δευτέρα, 11 Νοέμβριος 2019 13:44 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε τροχιά ΕΣΠΑ κομβικά έργα Πολιτισμού στη Λακωνία

Στην πρόταση προς ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ)  Πελοποννήσου 2014 - 2021, έργων Πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 11.370.000 ευρώ, κατέληξε η πολύωρη σύσκεψη που διεξήχθη την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του γενικού γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και οι πέντε αντιπεριφερειάρχες των νομών της Περιφέρειας, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, οι προϊσταμένων των Εφορειών Αρχαιοτήτων, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η πορεία των προτάσεων για τα εν λόγω έργα -κυρίως σε αυτά που απαιτείται μελετητική ωριμότητα- θα εκτιμηθεί σε ανάλογη σύσκεψη η οποία ήδη προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί σε έξι μήνες και πάλι στην έδρα της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή των ιδίων παραγόντων.

Τα έργα στη Λακωνία
Ειδικά για τη Λακωνία, τα έργα που προτάθηκαν είναι:
- Η λειτουργική ολοκλήρωση των παλατιών και η συντήρηση των Παλαιολόγειων γραπτών διακόσμων των ναών της Παντάνασσας, του Αγίου Δημητρίου και της Ευαγγελίστριας στον  αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά.
- Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου στην ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης.
- Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνα.
- Πολιτιστικές διαδρομές στη Μάνη και στην επαρχία Επιδαύρου Λιμηράς.

Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο
Ενδεικτικά, τα έργα που έχουν προταθεί για τους υπόλοιπους νομούς είναι:
α) στην Αργολίδα, το βυζαντινό μουσείο στο Άργος, το ανάκτορο των Μυκηνών, το θεματικό πάρκο στη Λέρνα και οι ναοί Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο και Παναγία Πορτοκαλούσα στο Άργος
β) στην Αρκαδία, το αρχοντικό Αντωνόπουλου στη Δημητσάνα, το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, η Ιερά Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ της Μούρας Παλαιοχωρίου στην Κυνουρία, το κάστρο της Καρύταινας (και μελέτες για το γεφύρι και τον ναό Γενέσιο της Θεοτόκου), η Ιερά Μονή Καλτεζών, η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο και η πολιτιστική διαδρομή στην Κυνουρία
γ) στην Κορινθία, (όπου ήδη υλοποιούνται το έργο στον Δίολκο και στο λιμάνι των Κεχρεών) ο ναός του Αγίου Γεωργίου στη Ζάχολη και το εξαμίλιο τείχος στην Κόρινθο
ε) στη Μεσσηνία, το κάστρο της Κυπαρισσίας, το χριστιανικό μουσείο στην Καλαμάτα, το κάστρο της Κορώνης, το μουσείο της Χώρας, το γεφύρι της Μαυροζούμαινας, ο ναός της Παναγίτσας στην Άνθεια, η μονή στα Ελληνικά της Άνθειας και ο ναός της Αγίας Κυριακής στο Πήδημα.

Νίκας: «Να υπάρξει γρήγορη
απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ»
Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με την υπουργό και τον γγ Πολιτισμού του υπουργείου στο γραφείο του, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης έκανε λόγο για «δημιουργική σύσκεψη» που «έδωσε λύσεις σε πολλά ζητήματα», εξέφρασε δε ευχαριστίες προς την υπουργό, αλλά και προς όλους όσοι μετείχαν σε αυτή. Και συνέχισε: «Ενημερωθήκαμε για την κατάσταση και την πορεία των έργων στον πολιτιστικό τομέα, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε κηρυγμένα μνημεία, και τι χρειάζεται να γίνει επιπλέον σε κάθε νομό.

Προσδιορίσαμε τα χρήματα που έχουμε, τις κινήσεις που πρέπει νά κάνουμε και σε έξι  μήνες θα είμαστε πάλι εδώ, όλοι μαζί, συνέργεια όλων των υπηρεσιών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα, για να αξιολογήσουμε την πορεία μας και να εκτιμήσουμε την κατάσταση.

Συμφωνήσαμε να υπάρξει γρήγορη απορρόφηση των πόρων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ, ώστε να μη βρεθούμε στη δύσκολη θέση να επιστρέψουμε πόρους. Θα είναι τραγωδία αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Υπόσχομαι ότι ως Περιφέρεια θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε το έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων και τον δύσκολο αγώνα που δίνουν για τη διάσωση της πατρογονικής κληρονομιάς».

Μενδώνη: «Η εξαιρετικά καλή συνεργασία
με την Περιφέρεια εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση»
Εποικοδομητική χαρακτήρισε, από την πλευρά της, τη σύσκεψη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας ειδικότερα: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για την πορεία των έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 και κυρίως τις προοπτικές που έχουμε με νέες εντάξεις, με νέες χρηματοδοτήσεις αρχαιολογικών έργων, έργων υποδομών πολιτισμού στις πέντε περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου.

Με τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, τους οποίους ευχαριστώ για τη συνεργασία που ανέκαθεν υπήρχε, καταλήξαμε σε μια σειρά έργων τα οποία, τους αμέσως επόμενους μήνες, μπορούν να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Είναι μια σειρά έργων που πρέπει να ωριμάσουν μελετητικά, ώστε να προλάβουμε στο επόμενο εξάμηνο να τα εντάξουμε, εξασφαλίζοντας και την υλοποίησή τους στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι και η Περιφέρεια Πελοποννήσου και φυσικά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενδιαφέρονται απολύτως για τη συντήρηση, ανάδειξη, προβολή και κοινωνικοποίηση των εξαιρετικά σημαντικών μνημείων της Πελοποννήσου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν και τη δυνατότητα και τη γνώση να υλοποιούν έργα επί μνημείων, επί αρχαιολογικών χώρων στον περιβάλλοντα χώρο τους.

Αυτό το οποίο εξασφαλίζει η εξαιρετικά καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η χρηματοδότηση. Χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν μπορούν να προχωρήσουν συστηματικά και με ακέραιο τρόπο όλες αυτές οι παρεμβάσεις, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, στο επίπεδο ζωής των τοπικών κοινωνιών της Πελοποννήσου.

Ο πολιτισμός είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο, ο πολιτισμός είναι και οικονομία και με αυτή τη λογική προχωρήσαμε σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για τις 5 περιφερειακές ενότητες» κατέληξε η υπουργός.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα