Ομιλία για τον θολωτό τάφο του Βαφειού στην Πνευματική Εστία Σπάρτης

Δευτέρα, 11 Νοέμβριος 2019 17:15 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ομιλία για τον θολωτό τάφο του Βαφειού στην Πνευματική Εστία Σπάρτης

«Η εμφάνιση του μυκηναϊκού πολιτισμού στην κοιλάδα του Ευρώτα: Ο θολωτός τάφος του Βαφειού» είναι το θέμα ομιλίας, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου και ώρα 7:00 μμ στην Πνευματική Εστία Σπάρτης (ΠΕΣ). Εισηγήτρια θα είναι η κ. Αιμιλία Μπάνου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης» της ΠΕΣ (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου-ισόγειο).

Λίγα λόγια για την Αιμ. Μπάνου
Η Αιμιλία Μπάνου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Freiburg, όπου, με υποτροφία της Γερμανικής Κυβέρνησης (DAAD), εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα "Beitrag zum Studium Lakoniens in der mykenischen Zeit" («Συμβολή στη μελέτη της Μυκηναϊκής Λακωνίας»). Από το 1998 υπήρξε συνεργάτις του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, ήταν υπεύθυνη, ως κριτική αναγνώστρια, για την επιστημονική και παιδαγωγική αρτιότητα της συγγραφής βιβλίων στις Θεματικές Ενότητες «Εισαγωγή στον Ελληνικό Πολιτισμό», «Ιστορία», «Δημόσιος και Ιδιωτικός Βίος Ι», «Ελληνικές Εικαστικές Τέχνες» και «Αρχαιολογία» του Προγράμματος Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» ενώ από το 2001-2002 διδάσκει στη Θεματική Ενότητα «Ελληνικές Εικαστικές Τέχνες - Επισκόπηση Ελληνικής Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικής» του Προγράμματος Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» του ίδιου Πανεπιστημίου.

Κατά το διάστημα 2000-2002 δίδαξε επίσης στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθηνών το μάθημα «Τεχνικές ανασκαφών». Από το 2009 υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο γνωστικό αντικείμενο «Προϊστορική Αρχαιολογία: Εποχή Χαλκού στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό ανασκαφών και σε έρευνες επιφανείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2011 διευθύνει την πανεπιστημιακή ανασκαφή στο μινωικό ιερό κορυφής στον Άγιο Γεώργιο στο Βουνό Κυθήρων. Από το 2011 συνδιοργανώνει το «Μυκηναϊκό Σεμινάριο», μια επιστημονική συνάντηση αρχαιολόγων και φοιτητών, με σκοπό την παρουσίαση και συζήτηση των εν εξελίξει ή πρόσφατων ερευνών πεδίου και μελετών στον τομέα των Μυκηναϊκών σπουδών. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και δημοσιεύματα -μονογραφίες, άρθρα, ανακοινώσεις, σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά περιοδικά και εκδόσεις -εστιάζονται σε θέματα τοπογραφίας και κεραμικής της Εποχής του Χαλκού, σχέσεων ηπειρωτικής Ελλάδας και Κρήτης και σε ζητήματα κρητομυκηναϊκής θρησκείας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα