Το παρελθόν της Λακωνίας μέσα από αφηγήσεις

Η ιστορία του νομού σε ένα Αρχείο Προφορικών Ιστοριών - Τι προβλέπει η πρωτοβουλία «Istorima» του ΙΣΝ

Πέμπτη, 23 Ιανουάριος 2020 07:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το παρελθόν της Λακωνίας μέσα από αφηγήσεις

Η ιστορική διαδρομή ενός τόπου μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενεές μέσα από τη διαδικασία καταγραφής σε μια εξελικτική πορεία με αλληλουχία, ανατροπές και –συχνά–  αντικρουόμενες αναφορές. Αν η αποτύπωση κι εκμάθηση των γεγονότων που χαρακτήρισαν ή σημάδεψαν μια περιοχή και τους ανθρώπους της θεωρείται η πλέον συνηθισμένη μέθοδος, η αφήγηση και προφορική εξιστόρηση παρουσιάζεται ως ένας τρόπος αρχειακής συλλογής και παρουσίασης συμβάντων, που χάνεται στον χρόνο.

Με σύνθημα «Γίνε μια Ιστορία» η πρωτοβουλία «Istorima» καλεί τη νεολαία να στηρίξει το μέλλον της Λακωνίας, καταγράφοντας το παρελθόν της. Πρόκειται για μία αστική - μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπό τη δημιουργία ενός εκτενούς Αρχείου Προφορικών Ιστοριών της Ελλάδας μέσα από την προσφορά απασχόλησης σε εκατοντάδες νέους όλης της χώρας.  Το «Istorima» υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και εντάσσεται στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος για Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων.

Έτσι, αν είσαι νέος ή νέα από το νομό Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας ή Αργολίδας, αγαπάς τον τόπο σου και την ιστορία του, σου αρέσει να ακούς και να καταγράφεις ιστορίες, τότε δήλωσε συμμετοχή και έλα στην ομάδα του «Istorima».

Εκπαίδευση και αμειβόμενη απασχόληση
Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το «Istorima» θα απασχολήσει προσωρινά και θα εκπαιδεύσει 1.500 νέους ερευνητές, ηλικίας 18-35 ετών, που θα απλώνονται σε όλη τη χώρα, συλλέγοντας ηχητικά και προφορικές ιστορίες από τον τόπο καταγωγής τους.

Οι ερευνητές του «Istorima» της Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Αργολίδας, όπως και κάθε νομού της χώρας, θα συλλέγουν διηγήσεις και ιστορίες, παλιές και σύγχρονες, από διάφορες ιστορικές περιόδους, από ένα εύρος θεμάτων. Θα παρακινούν τα μέλη της οικογένειάς τους, τους φίλους και τους κατοίκους της κοινότητάς τους, να μοιραστούν τη δική τους αφήγηση ώστε να μη χαθούν οι ιστορίες τους.

istorima

Εμπνευστές και ιδρύτριες του έργου είναι η ιστορικός και Provost του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) Κάθριν Φλέμινγκ (Katherine Fleming) και η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου. Οι ιστορίες θα διαφυλάσσονται σε ένα αρχείο προσβάσιμο στο κοινό. Επιλεγμένες ιστορίες θα ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα http://www.istorima.org.

Το «Istorima» παρέχει εκπαίδευση, 9μηνη αμειβόμενη απασχόληση, τα τεχνικά μέσα ηχητικής καταγραφής και υποστήριξη στους νέους ερευνητές, ηλικίας 18-35 ετών.

Όλες οι πληροφορίες, τα απαιτούμενα κριτήρια, καθώς και η δήλωση συμμετοχής βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.istorima.org.

Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε την Τετάρτη 22/1/2020 και θα διαρκέσει έως τις 8/2/2020.

Στελέχη του «Istorima» θα βρίσκεται στους νομούς Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας κι Αργολίδας από τις 24 έως τις 28 Φεβρουαρίου για να συναντήσουν και να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους.

«Έλα στην ομάδα μας και γίνε κι εσύ ερευνητής του Istorima», αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα.
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Η προφορική ιστορία
Σύμφωνα με τις «Ομάδες Προφορικής Ιστορίας» (oralhistorygroups.gr), ο όρος Προφορική Ιστορία μπορεί να θεωρείται «νέος», και γιατί συνδέεται με την τεχνολογία του μαγνητόφωνου, αλλά στην πραγματικότητα είναι τόσο παλιός όσο και η ανάγκη των ανθρώπων να γνωρίζουν το παρελθόν τους. Είναι το πρώτο είδος Ιστορίας, πριν ακόμα την εφεύρεση και τη διάδοση της γραφής. Στις προφορικές κοινωνίες η αφήγηση ενός γεγονότος αποκτούσε μια μοναδική σημασία, όπως πολύ καλά ξέρουμε από τα Ομηρικά έπη. Με την επέκταση της γραφής, οι δημηγορίες του Θουκυδίδη αποτελούν ένα εξαίρετο δείγμα χρήσης της προφορικής μαρτυρίας.

Ωστόσο, η Ιστορία κατοχυρώθηκε ως επιστήμη τον 19ο αιώνα με το ρεύμα του θετικισμού και βασιζόταν στα γραπτά τεκμήρια, τα αρχεία. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Μια καίρια τομή, στα μέσα του 20ου αιώνα, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αφορούσε τα αντιαποικιακά κινήματα. Μια Ιστορία βασισμένη μόνο στα αρχεία θα ήταν μια ιστορία των αποικιοκρατών, ενώ για τους αγώνες και τις αγωνίες των αποικιοκρατούμενων για την ανεξαρτησία τους θα υπήρχε σκοτάδι. Και το σκοτάδι δεν μπορεί να αποτελέσει υποκείμενο της ιστορίας.

Φωτο: ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Λακωνίας, Αρχείου Γυμνασίου Αρεοπόλεως

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος