Ομιλίες Πιερρή για Σπαρτιατική Κοσμογονία και Δωρικό Κόσμο στην Αρχαϊκή Σπάρτη

Πέμπτη, 06 Φεβρουάριος 2020 12:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ομιλίες Πιερρή για Σπαρτιατική Κοσμογονία και Δωρικό Κόσμο στην Αρχαϊκή Σπάρτη

Στο πλαίσιο των φετινών συναντήσεων στη Σπάρτη με τίτλο «ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΗΣ. Σπάρτη Οδηγός, «Ελλάδος Ακρόπολη». Κριτική Πολιτιστική και Πολιτική Ιστορία του Ελληνισμού στους Αρχαϊκούς Χρόνους (7ος – 6ος αιώνας π.Χ.)», ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών κ. Απόστολος Λ. Πιερρής θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Σπαρτιατική Κοσμογονία ΙΙΙ: Το Στάσιμο του Χρόνου και η Εορτή του Βίου: Υακίνθια, Γυμνοπαιδιές, Κάρνεια, Αρτεμίσια (Το Δωρικό Βίωμα της Αιωνιότητας)» θα πραγματοποιήσει. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την Παρασκευή (7/2) και ώρα 8:30΄ μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχείου Σπάρτης (κεντρική πλατεία).

Αναφορικά με την παρέμβασή του, ο Απ. Πιερρής εξηγεί: «Μετά την Τριλογία για την Ποιητικότητα, Αχρηματία και Ανομία της αρχαίας Σπάρτης που μας απασχόλησε την προηγούμενη φορά, θα αναπτύξω την επόμενη μια διλογία για την εορτή του βίου και τον τρόπο του βίου στην Λακεδαίμονα της ακμής, για την εορτάζουσα και την καθημερινή πόλη. Και πρώτα η εορτάζουσα Σπάρτη.

Ο Δωρικός πόλος του Ελληνισμού, στήθηκε στην Σπάρτη, και εκεί άνθισαν οι χαρακτηριστικές μορφές της Δωρικής ουσίας του Ελληνισμού. Μιλήσαμε στις προηγούμενες κανονικές συναντήσεις μας σχετικά με δύο από αυτές τις θεμελιώδεις Μορφές: την ανάδυση της πλαστικής μορφής και την δημιουργία της μνημειακής γλυπτικής αφ’ ενός, την γέννηση και πρώτη ακμή της λυρικής ποίησης και του μέλους (ποίηση, μουσική, χορός) αφ’ ετέρου.
Αυτήν την φορά, στην τακτική μας συνάντηση, θα αναπτύξω το Δωρικό βίωμα της αιωνιότητας όπως φανερώνεται στις εορτές της Σπάρτης».

Συμπληρωματική ομιλία
Εξάλλου, ο Απ. Πιερρής θα προβεί σε συμπληρωματική ομιλία με θέμα «Η Διαχείριση των Αναγκών του Χρόνου (Οικογένεια, Οικονομία, Εξουσία) σε μια Κοινωνία της Τελειότητας: Αγωγή, Τρόπος Βίου και Δωρικός Κόσμος στην Αρχαϊκή Σπάρτη. Η ειδική εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή (9/2) και ώρα 8:30΄ μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχείου Σπάρτης.

«Και μετά την εορτή στην παιδιά της αιωνιότητας, μετά το Στάσιμο του χρόνου, αρμόζει για να ολοκληρώσουμε την εικόνα της αρχαίας Σπάρτης στην ακμή της να μελετήσουμε την “καθημερινότητά” της (καθόλου καθημερινή με την τρέχουσα έννοια, θα δούμε!), τον βίο της στο δραματικό μέρος της τραγωδίας του χρόνου», σημειώνει σχετικά με την εισήγησή του ο Απ. Πιερρής και προσθέτει: «Πώς η Σπάρτη, εμπνεόμενη και αφιερωμένη στο πνεύμα του Απόλλωνα, ζώσα την πεμπτουσία του Δωρικού βιώματος της αιωνιότητας, διεχειρίζετο τις ανάγκες του χρόνου, πώς αντιμετώπιζε την μέριμνα γύρω από τους Τιτάνες του Κρόνου, τους τρεις πυλώνες της υπαρξιακής και οντολογικής εμπλοκής μας στον χρόνο;

Στην ειδική συμπληρωματική συνάντησή μας αυτήν την φορά θα ξεδιαλύνουμε αυτό το μεγαλύτερο Σπαρτιατικό αίνιγμα: πως η Σπάρτη ζούσε την αιωνιότητα μέσα στον χρόνο».

Επισημαίνεται ότι και στις δύο ομιλίες του Απ. Πιερρή, η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ μετά την ολοκλήρωσή τους θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Χρηστέα Diesel Service
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα