Νέες παρεμβάσεις του Απ. Πιερρή στη Σπάρτη

Συμμετέχει και στο γεωπολιτικό συμπόσιο στον Μυστρά

Πέμπτη, 20 Φεβρουάριος 2020 16:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νέες παρεμβάσεις του Απ. Πιερρή στη Σπάρτη

Στη Σπάρτη θα βρίσκεται το  τριήμερο 21-23/2 ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών κ. Απόστολος Λ. Πιερρής.

Την Παρασκευή (21/2) θα είναι μεταξύ των ομιλητών στο συμπόσιο γεωπολιτικής που διοργανώνεται από τον Δήμο Σπάρτης με θέμα «Οι Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Ελληνο-Τουρκικές Σχέσεις και οι Επιλογές της Ελλάδας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από 6:00 μμ - 9:00 μμ στο ξενοδοχείο «Mystras Grand Palace Resort & Spa» στο Παλαιολόγιο Μυστρά. Εκτός από τον κ. Πιερρή, εισηγητές στο συμπόσιο θα είναι οι: Ευάγγελος Βενιζέλος, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Πέτρος Ευθυμίου, Σταύρος Λυγερός, Μανώλης Κοττάκης και ο Γιόσι Αμράνι (πρέσβης του Ισραήλ).

Περί «Σπαρτιατικής Κοσμογονίας»
Εξάλλου, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που οργανώνει στη Σπάρτη, ο Απ. Πιερρής θα μιλήσει με θέμα «Σπαρτιατική Κοσμογονία IV: Γυμναστική και Αθλητισμός ως Οδός και “Τέλος”. Η Σπαρτιατική Ηγεμονία στην Ολυμπία. Ιπποσθένης θεός». Η ομιλία θα διεξαχθεί το Σάββατο (22/2) και ώρα 8:30΄ μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχείου Σπάρτης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Όπως αναφέρει σχετικά ο Απ. Πιερρής, «μια νέα διλογία θα μας απασχολήσει αυτό το σαββατοκύριακο στις αφιερώσεις μας για της αληθινής Σπάρτης το κοσμοϊστορικό νόημα.

Και πρώτα, στην τακτική μας συνάντηση, που θα γίνει Σάββατο κατ’ εξαίρεση αντί της Παρασκευής αυτήν την φορά, θα παρουσιάσω την τέταρτη θεμελιώδη όψη της κοσμογονίας στην ανθρώπινη κατάσταση που συντελέστηκε στην Σπάρτη, που βλάστησε μεν στην Σπάρτη του 8ου π.Χ. αιώνα, άστραψε δε στην ακμή της «ώρας» της, στο κάλλος της νεότητάς της, πάλι εκεί τον 7ο, και που στην έγχρονο πορεία του Ελληνισμού σηματοδοτεί την ουσία της μετάβασης από την Γεωμετρική στην Αρχαϊκή Εποχή. Η τέταρτη κοσμογονική διάσταση του νέου ανθρώπου, του οποίου το αρχέτυπο έδειξε η αρχαϊκή Σπάρτη, συνίσταται στην υπέρτατη έμφαση επί της σωματικής τελειότητας, στο γυμναστικό και αθλητικό ιδεώδες».

«Η Γεωπολιτική της Ζώνης του Πολιτισμού
και η Υψηλή Στρατηγική της Σπάρτης»
Επίσης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα «Η Γεωπολιτική της Ζώνης του Πολιτισμού και η Υψηλή Στρατηγική της Σπάρτης κατά τους Αρχαϊκούς και Κλασσικούς Χρόνους (από τον Β’ Μεσσηνιακό Πόλεμο, c. 685-658 π.Χ. μέχρι τη Μάχη των Λεύκτρων, 371 π.Χ.). Η ειδική συμπληρωματική ομιλία είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή (23/2) και ώρα 8:30΄ μμ στο παλαιό δημαρχιακό μέγαρο Σπάρτης.

«Σε συνάρτηση προς το συμπόσιο του Δήμου Σπάρτης για την γεωπολιτική της ανατολικής Μεσογείου, στην έκτακτη συμπληρωματική εκδήλωση της Κυριακής θα ασχοληθούμε με την εξωτερική και στρατιωτική (“αμυντική”) πολιτική της Σπάρτης, ως πόλης-ιδέας, αφ’ ενός προς τις άλλες Ελληνικές Πόλεις, αφ΄ ετέρου προς τις μεγάλες αυτοκρατορικές ολοκληρώσεις της Εγγύς και Μέσης Ανατολής», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο Απ. Πιερρής.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα