Ψηφιακό μουσείο με «αποτύπωμα» Σπάρτης

Χτίζει συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ο Δ. Σπάρτης - Οι άξονες της επικείμενης σύμπραξης

Πέμπτη, 07 Μάιος 2020 09:05 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ψηφιακό μουσείο με «αποτύπωμα» Σπάρτης

Στην υπογραφή μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας για την ίδρυση ψηφιακού μουσείου προσβλέπουν ο Δήμος Σπάρτης και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), το οποίο αποτελεί οργανισμό με απώτερο σκοπό τη διατήρηση και παρουσίαση μέσω τεχνολογιών της ιστορίας και του πολιτισμού του Ελληνισμού εκτός και εντός Ελλάδας.

Αναφορικά με το πλαίσιο της σχέσης που θα ανοίξουν οι δύο πλευρές, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, αυτή αποτυπώνεται στην ανάπτυξη αμοιβαίων δράσεων, συνδρομή για παραγωγή ερευνητικού έργου, αλλά και ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας σε συγκεκριμένους τομείς, όπου ο Δ. Σπάρτης θα έχει καθοριστική συμβολή.

Ειδικότερα, η επικείμενη συνεργασία των δύο  πλευρών στο πλαίσιο της τεχνογνωσίας και των στόχων τους συμπυκνώνεται στους ακόλουθους άξονες:
α) Σχεδιασμός και υλοποίηση έργων για την ανάδειξη, διάσωση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας και της σύγχρονης δημιουργικότητας του, με την χρήση νέων τεχνολογιών, όπως το διαδίκτυο, την εικονική πραγματικότητα, τα τρισδιάστατα γραφικά τις διαδραστικές και πολυμεσικές εκθέσεις που καλύπτουν την περιοχή του δήμου.
β) Υποστήριξη της ερευνητικής προσπάθειας του ΙΜΕ σε θέματα πολιτιστικά και ιστορικά που αφορούν την περιοχή του δήμου, όπως η συγκέντρωση δεδομένων και στοιχείων για τις γενεαλογίες και μνήμες των προσφύγων, τα μνημεία και την υλική και άϋλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής του δήμου, τα οποία δύναται να αξιοποιηθούν από το ΙΜΕ στο πλαίσιο των σκοπών του για την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής του δήμου.
γ) Ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ζητήματα ανάπτυξης και διαχείρισης πολιτιστικών έργων.
δ) Διάδοση και προβολή των δράσεων των δύο φορέων από κοινού και μεμονωμένα, τόσο στην περιοχή του δήμου, από το δήμο κυρίως, όσο και σε ευρύτερο κοινό από το ΙΜΕ και τον δήμο, ώστε να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών για τις δράσεις αυτές και να εξασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατό ενδιαφέρον, κινητοποίηση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, είτε ατομικά είτε μέσω αρμοδίων δημόσιων, ιδιωτικών και λοιπών φορέων σε αυτές τις δράσεις.

Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω το ΙΜΕ και ο Δ. Σπάρτης προτίθενται να συνεργαστούν και να συμβάλλουν αμοιβαία στις ακόλουθες δράσεις (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά):
- Ανάπτυξη κοινών δράσεων και προτάσεων έργων για την αναζήτηση κατάλληλων πόρων και χρηματοδοτήσεων από τις εθνικές και κοινοτικές αρχές, μέσω των σχετικών εξειδικευμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων.
- Ανάπτυξη από κοινού συνεργασιών με τρίτους φορείς (πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, ιδιωτικούς φορείς) της Ελλάδας και του εξωτερικού, ώστε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις κοινές δράσεις και σκοπούς τους.
- Ανταλλαγή πληροφοριών για δυνατότητες υλοποίησης σημαντικών έργων στο ανωτέρω πλαίσιο στην περιοχή του δήμου και συντονισμός σχετικών ενεργειών
- Αναζήτηση δυνατοτήτων συμμετοχής του ΙΜΕ σε δράσεις των φορέων της περιοχής του δήμου στο ανωτέρω πλαίσιο.
- Προώθηση και γνωστοποίηση των ενεργειών και δραστηριοτήτων των φορέων αμοιβαία στο ευρύ κοινό.

«Η συνεργασία αυτή στο ανωτέρω πλαίσιο σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την συνεργασία του ΙΜΕ ή του δήμου ξεχωριστά με τρίτους φορείς. Γενικά το ΙΜΕ και ο δήμος συμφωνούν να καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για την ανάπτυξη προώθηση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή του δήμου», διευκρινίζει ο Π. Δούκας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti