«Ο Αγγ. Δεληβορριάς ήταν ανήσυχο πνεύμα που αναζητούσε πάντα μια νέα ερμηνεία»

Δύο χρόνια από τον θάνατο του επικεφαλής ερευνών του Αμυκλαίου

Πέμπτη, 14 Μάιος 2020 12:14 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ο Αγγ. Δεληβορριάς ήταν ανήσυχο πνεύμα που αναζητούσε πάντα μια νέα ερμηνεία»

Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν στις 24 Απριλίου από τον θάνατο του Άγγελου Δεληβορριά, του ανθρώπου που σημάδεψε όσο λίγοι την πολιτιστική φυσιογνωμία της χώρας. Επί δεκαετίες διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, εταίρος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και Ακαδημαϊκός, ο Άγγελος Δεληβορριάς υπήρξε ως το τέλος δραστήριος στους χώρους της αρχαιολογίας, της ιστορίας της τέχνης, αλλά και της μουσειολογίας, τομείς που υπηρέτησε ιδανικά με το ερευνητικό, συγγραφικό και διοικητικό του έργο. Είχε διατελέσει  το 1968 προϊστάμενος της Ε' Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων της Σπάρτης. Επίσης, είχε αναλάβει την έρευνα του Ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνος, που μελετούσε συστηματικά για χρόνια, φιλοδοξώντας να χαρίσει ένα χώρο, που θα εξελισσόταν από τους πρώτους σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα.

Ο στενός συνεργάτης του Άγγελου Δεληβορριά, Σταύρος Βλίζος, Επίκουρος Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και διάδοχός του στη θέση του διευθυντή του Ερευνητικού Προγράμματος Αμυκλών μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον αείμνηστο Καθηγητή Δεληβορριά. «Από τη μία, αφορμή ήταν η εκλογή του Άγγελου Δεληβορριά στην Ακαδημία Αθηνών σε μια θέση η οποία δεν υπήρχε μέχρι τότε, την Αρχαιολογία-Μουσειολογία. Η επιστημονική κοινότητα αναγνώρισε πλέον στο πρόσωπό του τη συνύπαρξη των δυο αυτών γνωστικών πεδίων που όλο και περισσότερο εμπλέκονται στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα. Έτσι, οτιδήποτε αρχαιολογικό δεν είναι πια συνδεδεμένο αποκλειστικά και μόνο με την ανακάλυψη και ανάλυση του ευρήματος, αλλά σχετίζεται περισσότερο με την ερμηνεία του σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Η αρχαιολογία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια καμπή αφού την απασχολούν όλο και πιο ειδικά ζητήματα που σχετίζονται με τη θέση του ανθρώπου στην κοινωνία διαχρονικά, όπως π.χ. θέματα ταυτότητας, συναισθημάτων, δοξασιών κ.ά.», ανέφερε ο κ. Βλίζος και πρόσθεσε:

«Από την άλλη η μουσειολογία, όπως έδειξε και ο Άγγελος Δεληβοριάς με το έργο του, αλλά και όπως προβάλλεται από τα επιστημονικά δεδομένα, έρχεται να συμπληρώσει αυτή την ανάγκη της αρχαιολογίας να αναδείξει πληρέστερα και με έναν πιο σύνθετο τρόπο την ανθρώπινη διάσταση της ιστορίας. Η αρχαιολογία αποκτά, λοιπόν, ένα επιπλέον εργαλείο, αυτό της μουσειολογίας», συμπλήρωσε ο Επίκουρος Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Και πώς φαίνεται αυτή η συνύπαρξη στην πράξη; «Πρώτα από όλα τα μουσεία έχουν πάψει να είναι απλώς χώροι που θαυμάζει κανείς τα κατάλοιπα του παρελθόντος. Τα μουσεία έχουν μετατραπεί σε σχολεία διαφορετικού τύπου που μεταφέρουν γνώση με έναν άλλον τρόπο. Για παράδειγμα, ο επισκέπτης μέσα σε ένα αρχαιολογικό μουσείο αποκτά διαδραστικά πια μια άλλη εικόνα για τα βασικά ζητήματα που αφορούν τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο στην αρχαιότητα. Η μουσειολογία, με αυτό τον τρόπο, προσφέρει υλικό και νέα δεδομένα στο πεδίο της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και, από την άλλη, η αρχαιολογία, αποδέχεται αυτή τη νέα πραγματικότητα μέσα από έναν γόνιμο διάλογο για να προσεγγίσει τη σύγχρονη κοινωνία με έναν διαφορετικό τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Βλίζος.

Αλλά και οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν αρχίσει να εντάσσονται σε αυτό το δίπολο, μέσα από μια διαφορετικού τύπου ανάδειξη. «Ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε τον Άγγελο Δεληβορριά κυρίως την περίοδο από το 2015 και μετά, όταν, ως διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος Αμυκλών, καταπιάστηκε και με τα ζητήματα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του ιερού του Απόλλωνα Αμυκλαίου στη Σπάρτη. Σε αυτή την κατηγορία έχουμε την εμπλοκή ενός νέου γνωστικού πεδίου, αυτού της δημόσιας αρχαιολογίας. Η δημόσια αρχαιολογία επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουμε τον αρχαιολογικό χώρο -οργανωμένο ή μη- στο κοινό και, αντίστροφα, στο πώς εμπλέκουμε το κοινό στην ανάδειξη αυτών των αγαθών. Όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις των συναδέλφων στο συνέδριο, είναι πλέον πολλοί οι αρχαιολογικοί χώροι όπου πραγματοποιούνται διαφορετικού τύπου παρεμβάσεις, όπως εκδηλώσεις θεματικές, ψυχαγωγικές, καλλιτεχνικές, οι οποίες πρωτίστως πρέπει να αφορούν και να ενδιαφέρουν τον απλό πολίτη που ζει γύρω από έναν αρχαιολογικό χώρο και να τον βοηθούν να βιώνει με διαφορετικό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά του. Αυτή η συνύπαρξη μουσειολογίας, αρχαιολογίας και δημόσιας αρχαιολογίας δημιουργεί, θα λέγαμε, ένα πλαίσιο ποιοτικής καθημερινότητας για το ευρύ κοινό. Οι ερευνητές που συμμετείχαν στο συνέδριο, τόσο της 'γενιάς' του 'Αγγελου Δεληβορριά αλλά και οι νεότεροι, μπόρεσαν με τις ανακοινώσεις τους να ρίξουν φως σε αυτή την προβληματική», επεσήμανε ο ίδιος.

Μια προβληματική που ενστερνιζόταν και ο Άγγελος Δεληβορριάς αφού, σύμφωνα με τον Στ. Βλίζο, «ως ανήσυχο πνεύμα δεν εφησύχαζε ποτέ, αναζητούσε πάντα μια νέα ερμηνεία, κάποια άλλη λύση στα 'αινίγματα', όπως τα χαρακτήριζε, των ερευνητικών αναζητήσεων. Εξάλλου, υποστήριζε συχνά ότι 'η επιστήμη δεν σταματά ποτέ'. Πρέπει κανείς να αναζητεί διαρκώς μια νέα οπτική μέσα από μια στέρεη βάση γνώσεων αλλά και τη συνεργασία με άλλους επιστήμονες οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας. Όσοι συμμετείχαν με τις ανακοινώσεις τους σε αυτό το συνέδριο είχαν άμεσα και έμμεσα σχέση με αυτό το πνεύμα του Άγγελου Δεληβορριά και με τη διάσταση της θέσης στην οποία εκλέχτηκε στην Ακαδημία Αθηνών. Σε αυτή την επιστημονική συνάντηση, τις ανακοινώσεις και συζητήσεις που αναπτύχθηκαν, επιχειρήθηκε μια προσέγγιση των παραπάνω προβληματισμών που χαρακτήριζαν αυτή την προσωπικότητα, δίνοντας ένα στίγμα ότι η αρχαιολογία, τα μουσεία και η μουσειολογία μπαίνουν σε μια νέα φάση. Γι' αυτήν την πρωτοβουλία τους, οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στην εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και στην Ακαδημία Αθηνών, αλλά και στους ομιλητές και το κοινό που την πλαισίωσαν. Θεωρώ πως αυτό το ειδικό συνέδριο στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά, καθώς και τα πρακτικά του θα αποτελέσουν μια καλή αφορμή για άλλα ιδρύματα και συναδέλφους να οργανώσουν αντίστοιχες επιστημονικές εκδηλώσεις. Αυτό, εξάλλου, είναι η απαίτηση όχι μόνο του ειδικού κοινού αλλά και της κοινωνίας γενικότερα», κατέληξε ο Στ. Βλίζος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα