Προτάσεις εκδηλώσεων στη Λακωνία για Δεσποτάτο Μυστρά και επέτειο 1821

Μέσα από την εργασία του Λάκωνα Γ. Δερμάτη

Τρίτη, 30 Ιούνιος 2020 15:11 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προτάσεις εκδηλώσεων στη Λακωνία για Δεσποτάτο Μυστρά και επέτειο 1821

Την έκδοση της εργασίας του Γιώργου Ν. Δερμάτη, Δρος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve του Βελγίου, με τον τίτλο «Το Δεσποτάτο του Μυστρά-Μορέως και οι απαρχές του ελληνικού κράτους. Προτάσεις εκδηλώσεων στη Λακωνία για το Δεσποτάτο του Μυστρά-Μορέως και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821» ανακοίνωσε η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής. Πρόκειται για β’ βελτιωμένη επανέκδοση της εργασίας (Μάιος 2020) που αποτελεί μια μικρή συμβολή στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Από τον πρόλογο του συγγραφέα διαβάζουμε τα εξής: «Το πρώτο μέρος αφορά στο εθνικό και πολιτικό γίγνεσθαι του Δεσποτάτουτου Μυστρά-Μορέως, των απαρχών του ελληνικού κράτους, εδραζομένου στη λαϊκή αυτοπεποίθηση, η οποία συνδέεται με την πνευματική πρωτοπορία του τόπου και την πολιτική ηγεσία του∙ μια διηνεκής αντίσταση, είτε ως ελευθερία εν προόδω στα χρόνια της κρατικής αυτονομίας του Μυστρά, είτε στο καθεστώς της δουλείας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, που οδήγησε στην ανώτατη έκφρασή της, την Επανάσταση του 1821... Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ως συμβολή στην εθνική και κοινωνική μας αυτογνωσία, πρέπει να συναρτηθούν με το βαθύ ιστορικό της υπόστρωμα, που εκτείνεται ως το 1204 (ή και ακόμη ενωρίτερα) συμβατική αφετηρία του Νέου Ελληνισμού, κυρίως με την ίδρυση του Δεσποτάτου του Μυστρά-Μορέως, των απαρχών του ελληνικού κράτους∙ επομένως το δεύτερο μέρος αφορά σε προτάσεις εκδηλώσεων, που έχουν σχέση με το αναγεννησιακό πνεύμα του Δεσποτάτου και σε αυτές που αναφέρονται, ως συνέχεια, στην τεράστια συμβολή της Μάνης-από το 1463- και ευρύτερα της Λακωνίας και της Πελοποννήσου στους αγώνες του ελληνικού λαού, οι οποίοι κορυφώνονται με την Επανάσταση του 1821, για την απόκτηση της εθνικής του ανεξαρτησίας. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν εκδηλώσεις λόγου και τέχνης, παραδοσιακές, ψηφιακές, ερευνητικές, αναπτυξιακές. Από το ιστορικό πνεύμα του τόπου να “φωτίσουμε” έναν άλλο “τόπο” του πνεύματος, που θα έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον».

Το βιβλίο είναι μεσαίου σχήματος 17Χ22 εκ. και αποτελείται από 96 σελίδες. Το εξώφυλλο κοσμούν οι εικόνες: «Άγιοι Μάρτυρες» τοιχογραφία (λεπτομέρεια) από το βορειοδυτικό παρεκκλήσι του ναού της Οδηγήτριας-«Αφεντικό», αρχές 14ου αι., Μυστράς (εμπροσθόφυλλο) και Κλέφτης ή αρματολός, του Carl Haag, 1861 (οπισθόφυλλο).

Κεντρική διάθεση
Σπάρτη: Βιβλιοπωλείο «Δωρικόν» (Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 34, τηλ. 27310-26120)
Νεάπολη: Αφοί Μπιλλίνη, εφημερίδα «Τα Βάτικα» (Ανδρέα Μιαούλη  25, τηλ. 27340-23092)

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Γιώργος Ν. Δερμάτης γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο Λαύριο. Η καταγωγή του είναι από τη Λακωνία (Δερματιάνικα-Βάτικα Δ. Μονεμβασίας, με «ρίζες» στον Κότρωνα της Μάνης και τη Σπάρτη), με την οποία από παιδί και μέχρι σήμερα διατηρεί ακατάλυτους δεσμούς. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve του Βελγίου. Σήμερα είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής που έχει συγκροτήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) για τη δημιουργία του ευρωπαϊκής εμβέλειας Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου και την ανάδειξη των Αρχείων των μεταλλευτικών–μεταλλουργικών εταιρειών της περιοχής (και τα δύο έργα είναι ήδη σε εξέλιξη). Ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής, τώρα μέλος του ΔΣ. Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο, έχει δώσει πολλές διαλέξεις και δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά της χώρας μας και του εξωτερικού. Η διδακτορική του διατριβή «Λαύρειο το Μαύρο Φως. Η Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Βιομηχανία στο Λαύρειο, 1860-1917, Ελληνική και Ευρωπαϊκή διάσταση, Louvain-La-Neuve (1994-1999)», είναι έκδοση του ΤΠΠΛ-Ε.Μ. Πολυτεχνείου, 2003 και παρουσιάσθηκε στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος (Αθήνα, 17/12/2003).