«Το κάστρο του Πολιτισμού έπεσε στη Μονεμβασιά»

Παράπονα για τη μη διεξαγωγή εκδηλώσεων εκφράζει ο Ι. Καρούνης

Τρίτη, 28 Ιούλιος 2020 12:54 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Το κάστρο του Πολιτισμού έπεσε στη Μονεμβασιά»

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Μονεμβασίας γνωστοποίησε ότι δεν θα πραγματοποιήσει καμία εκδήλωση για το διάστημα από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2020 λόγω κορωνοϊού.
Ο κ. Ιωάννης Καρούνης, perfomer-χορογράφος από τα Πάκια, απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον δήμαρχο Ηρακλή Τριχείλη, όπου εκφράζει την ενόχληση και τη δυσαρέσκειά του, αξιώνοντας ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης, την οποία χαρακτηρίζει «ως άστοχη και επιπόλαιη».

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Δήμαρχε,

Θα σας παρακαλούσα να άρετε αυτήν την απόφαση του δήμου μας γιατί προσβάλλει τον ίδιο τον Δήμο μας αλλά και την καταγωγή μας.

Πώς είναι δυνατόν ο Δήμος του Γιάννη Ρίτσου να πήρε τέτοια απόφαση? (Ο μοναδικός Δήμος της Ελλάδας του πολιτισμού που πήρε μία τέτοια απόφαση)

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι ο πολιτισμός είναι αυτός που θέτει τις προτεραιότητες της ζωής, σε μία κοινωνία και μέσα από αυτές τις προτεραιότητες, διαμορφώνεται και εξελίσσεται ο Άνθρωπος.

Ο πολιτισμός είναι αυτός που θέτει το ερώτημα του ποιος είμαι, από που έρχομαι και που πάω ως ανθρώπινο είδος. Ακόμα περισσότερο να σας επισημάνω την σημαντικότητα της συμμετοχής των θεατών σε εκδηλώσεις πολιτισμού όπου πέρα από την ψυχαγωγία θέτονται και σοβαρά ερωτήματα ύπαρξης και διαχείρισης μιας ήδη δύσκολης πραγματικότητας.

Ακόμα να σας πληροφορήσω ότι οι επισκέπτες του Δήμου (Τουρίστες) έχουν χρησιμοποιήσει πριν φτάσουν στον Δήμο μας μέσα μαζικής μεταφοράς όπως αεροπλάνα, τρένα, πλοία, λεωφορεία με πληρότητα από 75% έως 100%, αυξάνοντας τις πιθανότητες κατά πολύ για μεταφορά του ιού Covid 19 συγκριτικά με μία εκδήλωση πολιτισμού σε εξωτερικό χώρο.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλω η επιστολή αυτή να θεωρηθεί σαν μία επιστολή αντιπαράθεσης με τον Δήμο Μονεμβασίας που τόσο πολύ τα προηγούμενα χρόνια προωθούσε τον πολιτισμό, αλλά να επισημάνω την απόφαση αυτή ως άστοχη και επιπόλαιη.

Παρακαλώ όπως διασαφηνίσετε ότι οι εκδηλώσεις πολιτισμού επιτρέπονται στον Δήμο μας όπως προβλέπεται από τις οδηγίες της Πολιτικής προστασίας και του υπουργείου Υγείας.

Ακόμα από εσάς θα περίμενα μία πράξη πολιτισμού αναγνωρίζοντας το λάθος της απόφασής σας.

Με εκτίμηση Ιωάννης Καρούνης
Performer - Choreographer
Δημότης Μονεμβασίας»

Ποιος είναι ο Ι. Καρούνης
Ο Ιωάννης Καρούνης μεγάλωσε στα Πάκια Λακωνίας και είναι performer – χορογράφος, σπούδασε χορό στο Jacob’s Pillow Dance School (Βοστώνη) στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ) και απόφοιτος της Ανωτέρας Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Νίκης Κονταξάκη». Σπούδασε Performance στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.   Συνεργάστηκε με τους: Marina Abramović Institute (MAI) και το NEON, Dokoumenta 14 Athens – Kassel(GERMANY) Γεωργία Σαγρή (Dynamis), Off Europa Festival (Leipzig/Dresden, GERMANY), Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου (χορηγία για το έργο ORBITAL), Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού(χορηγία για το έργω (CONSTRACT), Φεστιβάλ Hostscena (ALESUND NORWAY - ORBITAL), Echo Echo dance festival LONDON DERRY (IRLANDE), Mpenaki Museum- of contemporary art, Arc for Dance international festival, Rafika Chawishe – Εθνικό θέατρο Νορβηγίας ("Ibsen Festival"), Biennale Αθήνα, Dance Days Chania, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Ε.Λ.Σ, Hellenic Dance Company, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στο Γκάζι, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού (KOREA SEOUL), στο XVII Festival International de Danza Contemporanea (MEXICO), Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών(ITALY-NAPOLI), David Dorfman Company NYC, Φεστιβάλ Αθηνών, ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού Saltator. www.Saltator.gr του Athens Video Dance Project, του Dancetheater.gr, του Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού. Έχει διδάξει χορό: Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης - Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών -Studio Cumana - Dance Cultural Centre - Κινητήρας Studio - Studio 14 Μέρα - Studio χορού Κινούμε - Πολιτιστικό Οργανισμό του Πανεπιστημίου Αθηνών - Πολιτιστικό τρίγωνο Πρεσπών, Action 1 2007 και Action 1-2008.

Ο Γιάννης Καρούνης Κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο από τις εκδόσεις Οδός Πανός με γενικό τίτλο ¨ΕΙΜΑΙ¨.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος